Orta yaş üzerindeki erkeklerin önemli bir sorunu göbek yağları. Bazen kötü beslenme, hareketsizlik, bazen de genetik faktörler, ilaç kullanımı ya da hastalıklara bağlı olarak kırklı yaşlardan sonra bel kalınlaşıyor. Ancak pek çok erkek kilo açısından farkında olmadıkları bir risk altında: Andropoz.
Testosteronun etkisi
Aslında herkesin metabolizma hızı ilerleyen yaşla birlikte düşüyor. Bu düşüş hızını etkileyen faktörler arasında cinsiyet, beslenme - hareket şekli gibi nedenler var. Ancak andropozda meydana gelen testosteron kaybı da erkekler için önemli bir risk faktörü. Testosteron erkeklerde vücut yağ dağılımdan kemiklere, ruh halinden beyinsel işlevlere, kaslardan yağlara, uyku düzeninden stres seviyesine kadar pek çok vücut fonksiyonunu düzenliyor. Bu ana erkeklik hormonunun cinsel istek, sertleşme kalitesi ve boşalma süresi üzerinde önemli etkisi var. Bu nedenle testosteronu düşen erkeklerde başta cinsel sorunlar olmak üzere bir dizi sıkıntı oluşuyor. Örneğin cinsel istek kaybı, cinsel uyarılma ve sertleşme kalitesinde düşüş, cinsel ilişki sıklığında azalma, gece sertleşmelerinin azalması, testis hacminin düşmesi, boşalma süresinin değişmesi testosteron kaybında oluşabilecek cinsel sorunlar. Bunun yanında testosteron eksikliğinde vücut yağlarında artış, kas gücü ve miktarında azalma, kemik erimesi gibi yan etkiler de oluşuyor.
Andropoz bel ölçüsünü artırır
Erkeklerde testosteron fizyolojik olarak otuzlu yaşlardan itibaren düşüşe geçiyor ve kırklı yaşların ortasından sonra klinik şikayet yaratacak seviyelere ulaşıyor. Bu durumda cinsel sorunlar başlayabiliyor. Göbeklenme de andropoz erkeklerinde sık gördüğümüz bir yan etki. Ancak burada madalyonun iki yüzü var. Aşırı kilolu, şişman, bel çevresi geniş, üstüne şeker hastalığı-yüksek tansiyon gibi metabolik riski olan erkeklerde testosteron daha da düşüyor. Kısacası hem testosteron kiloyu olumsuz etkiliyor hem de aşırı kilo ve vücut yağı testosteronu düşürüyor. Bu nedenle orta yaş sonrası erkekler sağlık açısından bir kısırdöngü yaşıyor.
Ne yapacaksınız?
Bu yüzden yıllardır cinsel sağlığın ve cinsel tedavilerin bir ekip çalışmasını vurguluyoruz. Orta yaş sonrasında erkeklerdeki testosteron kaybı klinik testlerde ortaya konup gerektiğinde hormon takviyeleri ile tedavi edilebiliyor. Ancak bu erkeklerin aynı zamanda iyi bir beslenme ve egzersiz programına da ihtiyaçları var. Metabolik risklerin takibi de önemli. Bu durumda işin uzmanlarından yardım alınması, medikal tedavinin iyi bir hayat tarzı değişimi ile birlikte yürütülmesini öneriyoruz. Orta yaşı geçmiş kilolu bir erkekseniz testosteron kontrolünü unutmayın!