Kırklı yaşlardan itibaren erkek vücudunda oluşan hormon değişimleri prostatı büyütüyor. Sık idrara çıkmak, zor idrar yapmak, idrara başlarken bir süre beklemek, idrarı kesik kesik boşaltmak, tuvaletten çıktıktan çok kısa bir süre sonra tekrar idrar hissi duymak, mesanenin tam boşalmadığını hissetmek en sık görülen yakınmalar. Belirtiler yıllar içinde arttığından birçok erkek durumu fark etmiyor. Bazen cinsel sorunların altında prostat büyümesi de olabiliyor. Erken boşalma ve sertleşme sorunu olanlar prostatı kontrol ettirmeyi unutmamalı.
Muayeneden kaçmayın
Prostatın muayene kısmıyla ilgili birçok şehir efsanesi var. Bu yüzden pek çok erkek bu muayeneden ve kontrolden kaçınıyor. Doğru yapıldığında bu muayene sadece birkaç saniye sürüyor ve erkeğe hiç rahatsızlık vermiyor. Kanda bakılan PSA (prostat spesifik antijen) miktarları da klinikle ilgili fikir veriyor. Bunları yaptırmaktan kaçmak çözüm değil. Çünkü prostat büyümesi kendi kendine iyileşen bir durum değil. Üstelik bazı vakalarda bu büyüme kansere bağlı da olabiliyor.
Prostatı korumak için
- Bel, kasık ve ayak bölgelerini sıcak tutun. Denizden - havuzdan çıkınca mayo değiştirin. Prostatı üşütmek prostat enfeksiyonlarına yol açabiliyor.
- Kabızlıktan kaçının. Sebze - meyve - tahıl ağırlıklı, lif bakımından zengin beslenme planı uygulayın.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Bol bol sıvı alın. Günde en az 6-8 bardak arası su içmeye gayret edin.
- İdrar hissiniz olduğuna beklemeden tuvalete gidin.
- Gece idrara kalkma, sık sık idrara gitme, idrarda kanama, idrar akışında yavaşlama ya da incelme gibi şikayetler olursa bir üroloğa başvurun.
- Şikayetiniz olmasa bile periyodik kontrollerle prostat incelemesinden geçin.
Bu vitamin ve yiyecekleri not alın