Osmanlı Tokadı’nın ilk bölümünü izlediğimde gerçekten çok eğlendim.
Hatta keşke bu fikri dizi yapacaklarına film çekselerdi diye düşündüm. Çünkü fikir şahaneydi. İstanbul’un fethi sırasında iki yeniçerinin 2013’e ışınlanması ve yeni hayata adaptasyonu durum komedisi yaratıyordu. Üstelik Uğur Çavuşoğlu ve Alper Kul’un oyunculuk performansı muazzamdı. Dizi 8’inci bölümde sezon finali yaptı. Geçtiğimiz cumartesi de yeni sezonunu açtı. Dizinin ilk 8 bölüm senaristi Necati Şahin, yönetmeni Mustafa Şevki Doğan’dı. Bu sezon senarist ve yönetmen değişikliğine gittiler. Doğan yönetmen koltuğunu Hakan Gürtop’a, Şahin ise senaryoyu Resul Ertaş ve Oktay Berber’e devretti. Bu arada ne ilginç değil mi, dizinin başkahramanları Doğan ve Şahin’di. Yani eski senarist ve yönetmenin soyadları… Gelelim dizinin son bölümünde olanlara… Öncelikle Uğur Çavuşoğlu ve Alper Kul’a sabır diliyorum. Neredeyse onların olmadığı sahne yoktu. Dizinin bütün yükü onların sırtındaydı. Tüm öykü onlarla yürüdü. Bu da bir televizyon dizisine yakışmadı. Bir diziyi sadece iki karakter var etmez. Belli ki, açılış bölümünü komedi çıkaracak karakterler üzerinden yapmak istedi yeni senaristler…
Ama karakterlerin gereğinden fazla kullanımı hikâyede antipati yaratmış. Ayrıca senaryonun diyalogları konusunda da özellikle altını çizmek istediğim bir nokta var. Anlattıkları dönem gereği İslamiyet vurgusu yapmak gerekiyor. Fakat her iki diyalogdan birinin dini sözcükler içermesi abartıydı. Bu kadar vurguya gerek yoktu. Dönem gereği yeteri kadar kullanılabilirdi. Kısacası, Osmanlı Tokadı yeni sezonuna, yeni senaristleri ve yönetmeniyle başladı. İlk bölümlerinde dikkat çeken şey ise abartıydı. Reyting sonuçlarına gelirsek, Tüm Kişiler’de 1.21 reytingle 36’ıncı, AB’de ise 1.48’le 24’üncü oldu.
Osmanlı Tokadı’na tavsiyem, daha sade bir anlatım dili, diğer karakterlerin öyküye dahil edilmesi ve durum komedisi yarılmasıdır.
Çınar’ı merak ediyorum
Bugün TRT Çocuk’ta Çınar başlıyor. Beni neden ilgilendirdiğine gelirsek, çünkü ilk kez Osmanlı dönemini anlatan bir çizgi filmimiz oluyor.
Grafiti 2000 imzalı Çınar, bize her bölüm bir macera anlatacak ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda dağılışına kadar geçen süreci çocukların ilgisini çekecek bir şekilde mercek altına alacak. Projenin yaratıcısı Varol Yaşaroğlu’yla konuştum. Yaşaroğlu, “Bu çizgi dizide özellikle savaş sahnelerini yoğun kullanmayacağız. Çünkü hedef kitlemizi daha çok çocuklar oluşturuyor” dedi. Açıkçası işi merak ediyorum. Çünkü ne yazık ki, biz tarihini okumayan ve ekranlardan öğrenen bir toplumuz. O nedenle Muhteşem Yüzyıl gibi diziler tarihe olan merakı artırıyor. Çınar’da doğru bir anlatım kullanılırsa çocuklar için iyi olacağını düşünüyorum. Okul öncesi tarih hakkında bilgi sahibi olacaklar. Bence sadece çocuklar değil, ebeveynler için de faydalı olabilir…
Osmanlı Tokadı abartılı başlangıç yaptı
Haberin Devamı