Gezi’nin Karadeniz hali ‘Bizum Hoca’ vizyonda

Haberin Devamı

Dün vizyona giren Bizum Hoca filminin Trabzon, Ankara ve Samsun’da galası yapıldı. Ben de ilk defa bir filmin üç şehirdeki galasına eşlik ederek seyirci reaksiyonlarını inceleme fırsatı buldum. Yapımını Zenos Film’in, senaristliğini Yılmaz Okumuş’un, yönetmenliğini Serkan Acar ve Yılmaz Okumuş’un üstlendiği Bizum Hoca filminin başrollerini Cezmi Baskın, Levent Ülgen, Sabriye Kara ve Serhat Özcan paylaşıyor. Filmde; Seymen Aydın, Mehmet Usta, Erdem Baş, Alay Cihan, Şamil Kafkas, Volkan Girgin, Tahsin Taşkın, Fatih Topçuoğlu, İsmail Habiboğulları, Pınar Şenol, İsrafil Höse, Özge Gürel de rol alıyor. Bizum Hoca, fonuna Karadeniz’i alıyor ama derdi hepimizi ilgilendiriyor. Çünkü ağaçlarımızın, derelerimizin bizim olduğunu hatırlatıyor. Üstelik bunu yaparken mizah tadından hiç vazgeçmiyor. Film, Trabzon’un bir köyüne tayini çıkan ama geciken imam yerine köylülerin fahri imam arayışıyla başlıyor. Bizum Hoca, köylü tarafından namaz kıldırmak için ikna ediliyor. O sırada köyün ortasına HES bombası düşüyor. Resmi imamın gelmesiyle de ortalık iyice karışıyor. Köyü örgütleyen Bizum Hoca HES’in karşısında dururken, resmi imam HES’e destek veriyor. Filmin sürprizlerini anlatarak bozmak istemiyorum ama bu yıl izleyip de en çok güldüğüm ama aynı zamanda düşündüğüm filmlerden biri olduğunu söyleyebilirim.

Üç gala yapıldı

Filmin en sevdiğim tarafı ise çevrecinin daniskası köylüleri anlatırken ideolojik bir görüşe sığınmaması… Örgütlenmeyi, protestoyu hep sola yükleyen sinemamızda merkezine insan olmayı ve çevre sevgisini koyuyor Bizum Hoca. Tabii Gezi’ye göndermelerinin de alkış aldığını söylemeden geçmeyelim. Kısaca, Bizum Hoca, dereleri için mücadele eden köylüleri anlatıyor. Aslında Gezi’nin Karadeniz halini gözler önüne seriyor. Mutlaka izlemenizi öneriyorum. Gelelim üç farklı ilde yapılan galalara… İlk durak Trabzon’du. Film Trabzon’da geçtiği için film ekibi ve basın mensupları krallar gibi karşılandık. Galada izdiham yaşandı. Filmi kahkahalarla izledik. Trabzon’da Sümela Manastırı’na yaptığımız gezinin ardından soluğu Ankara’da aldık. Ankara izleyicisi de Trabzon seyircisiyle aynı yerlerde kahkahayı patlattı. Ama Gezi’ye göndermelerin olduğu sahnelere de alkışlarla eşlik etti.

Cezmi Baskın’a dikkat!

Ankara’dan sonraki durak Samsun’du. Üçüncü kez izlememe rağmen ben hâlâ aynı yerlere güldüğümü fark ettim. Samsun izleyicisi de eşlik etti. Galaların sonunda yönetmenler Serkan Acar ve Yılmaz Okumuş’a “Elinize sağlık. Karadeniz’de geçen ama herkesi ilgilendiren bir meseleye değinmişsiniz. Üstelik güldürmeyi hedeflerken bölgeciliği değil, herkesi hedeflemişsiniz” dedim. Çünkü Bizum Hoca, sadece Karadeniz’in değil, Türkiye’nin sorununa parmak basıyor. Bizum Hoca Cezmi Baskın filmde harikalar yaratıyor. Seymen Aydın ve Mehmet Usta’ya da dikkat diyorum. Film güzel ve izlenmeli ama küçük bir kusuru var. Bazı sahneler uzuyor. 10 dakika kısa olsa tadından yenmezmiş.

DİĞER YENİ YAZILAR