2014’ün ilk yazısıyla hepinize merhaba. Her yıla yepyeni umutlarla başlayanlardanım. Umarım bu sene de hepimiz için iyi geçer ve umut ettiklerimize kavuşuruz. Malum geçtiğimiz yıl diziler açısından kötü geçti. Daha bir diziye alışmadan yayından kaldırıldığı haberlerini aldık. Son olarak İnadına Yaşamak, Tatar Ramazan dizilerinin biteceği gündeme geldi. Peki, bu sene neden diziler tutmadı ve ekranda dizi tutturmanın formülü nedir? Aslında buna benzer bir yazıyı bir yıl önce kaleme almıştım. Çeşitli meslek gruplarından ve farklı ekonomik gelir düzeyindeki insanlarla konuştuğumda ortaya çıkan sonuçları bu yazıda toparladım. Kanal yöneticilerinin mutlaka ciddiye alması gereken analizler ortaya çıktı.
- Bir dizi projesi seçerken büyük insanların küçük hesaplarına değil, küçük insanların büyük hayallerine odaklanın. Çünkü satın alma gücü paritesine göre, 2013 yılında kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 19 bin dolar.
- Basit ama yeni… Yeni ama basit hikâyelerin peşine düşün. Bilmece soracağım derken kendisi bilmeceye dönüşen işlere itibar etmeyin. Unutmayın her dizi Ezel olamaz. Basit hikâyeyi karmaşıklaştırarak anlatmak kimseyi entelektüel yapmıyor. O yüzden senaristlerin ve egonuzun sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Unutmayın, sektöre değil izleyiciye dizi yapıyorsunuz.
- Starlara para dökmekten vazgeçin. Kendinize sürekli starın proje olduğunu hatırlatın. Çift haneli reytinglere ulaşan dizilere tekrar göz atın. Kurtlar Vadisi’nin Polat Alemdar’ı Necati Şaşmaz ya da Küçük Gelin’in Zehra’sı Çağla Şimşek’i daha önce kim tanıyordu? Lütfen buradan tanınmayan kişileri oynatın dediğim anlaşılmasın. Sadece projenizi starlaştırın ve iyi oyuncuları oynatın demek istiyorum.
- Reyting aletlerinin Twitter kullanıcılarının evinde olduğunu zannetmeyin. Twitter başka şey, reyting aleti başka… Eğer söylediğimden şüphe ediyorsanız, istatistiklerden Türkiye’de kaç kişinin evinde bilgisayar ve internet olduğuna bakın. O nedenle Twitter’ın sizi manipüle etmesine izin vermeyin. Sadece Twitter kullanıcılarının dizinizin karakterlerinin derinleşmesi için yaptığı eleştirileri dikkate alın.
- Prodüksiyondan kısılmasına izin vermeyin. Çünkü karakterinizi yaşatacağınız ev, giydireceğiniz kıyafet, bindireceğiniz araba ve karşısında muhatap olacağı figürasyon projenizin gerçekçiliğini artıracak.
- Dizinizi mutlaka oluşturduğunuz denek gruplarına izletin ve eleştirilerini dikkate alıp düzeltmeler yapın.
- İlk bölümün günahı olmaz klişesinden vazgeçin. Eğer riski göze alıp ilk bölümden önce 3 ya da 4’üncü bölümü çekerseniz ilk bölümü çektiğinizde her şey daha profesyonel görünecek.
- Prototipinizi el yordamıyla oluşturmak yerine, izleyici kitlenizin kim olduğunu araştırın. Hedef kitlenizin size ulaşabileceği saat ve günde yarışa katılırsanız başarısız olma şansınız çok düşük.
Semra Özal Doksanlar dizi setini ziyaret etti!
8’inci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın eşi Semra Özal ve kızı Zeynep Özal önceki hafta Darıca’daki Doksanlar setini ziyaret etmiş. Yapımcı Birol Güven ve tüm ekibin ağırladığı Semra Özal seti çok sevmiş olacak ki, 3.5 saat kalmış. Tüm oyuncularla tek tek sohbet eden Özal, daha sonra yönetmen Uğur Yağcıoğlu’nun davetiyle kendisini monitörün arkasında bulmuş. Fotoğrafa baksanıza keyfi çok yerinde. İkinci yönetmen gibi duruyor. Semra Özal, sette daha önce hiçbir diziyi izlemediğini itiraf etmiş. Ama arkadaşlarının Doksanlar’da kendilerinden bahsettiklerini söylediğinden beri sadece Doksanlar izlediğini ve çok sevdiğini söylemiş. Zaten Doksanlar’da Semra Özal’dan bahsediliyor. Bence Birol Güven Özal’ı konuk oyuncu olarak bir bölüm oynatmalı.
2014’te dizi tutturmanın formülleri
Haberin Devamı