Halk hattı gösteriyor

Haberin Devamı

Başına “yeni” sıfatı konularak, hepsi bayat bir araba lafı arka arkaya dizip “strateji çiziyoruz” yani “çözüm için çalışıyoruz” görüntüsü verilmeye çalışıldı. Bu tür zaman kazanma oyunlarıyla bir yere varılamayacağı bir kez daha kanıtlanmış oldu.

Türk halk Kürt meselesinin çözülmesini istiyor, silahların susmasını istiyor ve bunun ana hattını göstermeye devam ediyor.

Bu hat “demokrasi” içinde çizilmektedir ve çok nettir.

Türkçenin yanında “anadilde eğitim” yapılması, Kürt meselesinin en başta gelen maddelerinden biridir. Kürt kelimesinin yasak olduğu, sokakta Kürtçe konuşanın “bölücülük”ten yargılandığı bir ülkenin herkes için cehennem olduğunu Türk halkı açık olarak gördü.

***


MetroPoll’ün son araştırmasında “Türkçenin yanında anadilde eğitim” sorusuna evetdiyenlerin oranı yüzde 61,7’dir.

Evet diyenlerin oy verdikleri partilere göre dağılımı, bunun kuvvetli bir “evet” olduğunu da gösteriyor.

AKP’lilerin yüzde 62’si, CHP’lilerin yüzde 60’ı, MHP’lilerin yüzde 50’si “anadile eğitim”e taraftar.

Bu oranların yüksekliğinden, halkın “demokratik haklar” çerçevesinde çözüm iradesi yönünde, siyasi yapıdan daha ileride olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

Demokratik reformlara halkın geniş destek verdiğini, “vesayet” dediğimiz demokrasi dışı bakış ve yönlendirmelere karşı açık tavır aldığını siyasiler övünerek tekrar ediyorsa icraat yönünde hiçbir kuşku yok demektir.

***


Aynı araştırmada “PKK ile görüşülsün mü” sorusunun cevabında da aynı mesaj var. Cevapların yüzde 34,6’sı evet, yüzde 49,3’ü “hayır” diyor.

Bu da terörün sona ermesi için atılacak her adımın halk desteği karşılığının olacağının ifadesidir.

Araştırmanın dikkat çeken bir başka bölümü de, halkın “demokrasi eksikleri” konusundaki algısını gösteriyor. Soru şudur: “Gazeteciler yazarlar medyada fikirlerini ve düşüncelerini açıklamaktan çekiniyorlar mı?” Cevapların yüzde 54,5’i evet diyor.

AKP’ye oy verenlerin de yüzde 40’ı “evet” diyor.

Halkın yarısının ifade ve fikir özgürlüğü konusunda “eksiklik” algısı varsa ve bunun değişmesi isteniyorsa, siyasi iradenin bekleme, ağırdan alma hakkı yoktur.

DİĞER YENİ YAZILAR