Cennetten cehenneme: Gerze Termik Santrali

Haberin Devamı

Gerze Yaykıl’lılar TAM bir aydır nöbetteler. Topraklarına Anadolu Grubu’nun kurmak istediği termik santralin yapılmasını istemiyorlar. Çadırlar kurdular, iş makinelerini engelliyorlar, basının dikkatini çekmeye çalışıyorlar. İki gün önce jandarma ve polis tazyikli su ve copla müdahale etti, 25 kişi yaralandı.

İnsanlar niye termik santral istemiyor gelin bir bakalım.

Önce kömürle ilgili bilgiler:

Termik santraller insan kaynaklı karbon salımlarının (emisyon) en büyük kaynağı.

Karbondioksit salımlarının üçte biri kömür kullanımından kaynaklanıyor. Dünya, elektriğinin yüzde 40’ını kömür üretiyor ve her yıl yüzlerce yeni kömürlü termik santral planı endüstriye giriş yapıyor. (Kaynak: International Energy Agency. www.iea.org)

İklim değişikliğinin yanı sıra kömür çevreye, insan sağlığına ve dünya toplumlarına de onarılamaz zararlar veriyor. Kömür endüstrisi yarattığı bu zararın bedelini ödemiyor, onun yerine bunu dünyanın kendisi ödüyor.

İklim değişikliğinin kuraklık, seller ve ciddi yaşam kayıplarını da içine alan felaket niteliğindeki etkilerini engellemek için küresel sıcaklık artışını 1,5 - 2 derecenin altında (endüstri öncesi seviyeler ile karşılaştırıldığında) tutmamız gerekiyor. Bunu başarabilmek için, küresel sera gazı salımlarının artışını en geç 2015’te durdurup, bu tarihten sonra sıfıra doğru düşürmemiz gerekiyor.

Bugün Türkiye’de 50 yeni kömürlü termik santral projesi var. Eğer planlanan 50 yeni kömürlü termik santralin yapımı ve işletilmesine izin verilirse, bugünkü karbondioksit salımı sadece termik santraller nedeniyle yüzde 50 oranında artacak. Bu, daha çok iklim değişikliği yaratmanın yanı sıra önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin karbon salımları yüzünden ağır ekonomik cezalar ödemesine de neden olabilir. (Kaynak: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu)

Termik santraller, asit yağmurlarına neden oluyor ve bu yağmurlar da halk sağlığını tehdit edici kirleticilerin havaya ve suya karışmasına neden oluyor. Cıva kirliliğinde en büyük pay termik santrallerden kaynaklanıyor. (Kaynak: US Environmental Protection Agency)

Anadolu Grubu’nun Gerze’ye yapmayı planladığı santralin kömürü Rusya ve Güney Afrika’dan gelecek. Bölgeye 2853 metre boyunda iskele yapılacak. Sinop ile Kızılırmak burnu arasındaki iki koyda kendini 121 saatte temizleyen bir akıntı var. Bu iskeleyi yaptıkları zaman akıntı kesilecek ve denizin kendini temizlemesi engellenecek. Sinop’un hiçbir yerinden denize girme imkanı olmayacak. Akıntı kesilince deniz ekosistemi etkilenecek.

Türkiye’de 600 bin ton balık tutuluyor. Bunun 450 bin tonu bu sözü edilen bölgede tutuluyor. Türkiye’nin en verimli ovalarından Bafra Ovası’yla termik santralin kurulacağı yer arası sadece 59 kilometre. Dahası termik santralin kurulacağı ve bu nedenle istimlak edilecek olan topraklar da son derece verimli topraklar.

Ekin ve balık yok edilince ne yiyeceğiz biz hiç düşünen var mı?

Yerim kalmadı, yarın Türkiye Almanya karşılaştırmasıyla devam edeceğiz.

DİĞER YENİ YAZILAR