Dün hatırlarsanız Sinop’un en güzel, en bereketli yeri Gerze Yaykıl’da kurulacak olan termik santralle ilgili yazmıştım. Halk haklı olarak termik santral istemiyor. Bu uğurda bir aydır nöbet tutuyor, dayak diyor, biber gazı soluyor ama mevziini terk etmiyor
Termik santral demek kömür demek. Kömür demek ithalat demek. İthalat demek bağımlı olmak demek. O kömürlerin gemilerle gelmesi yakıt yakmak demek. Termik santral denizden alınan suyla sistemi soğutmak demek. O ısınmış suyu denize dökmek demek. Özetle: Her şekilde hem havayı hem denizi ısıtmak demek.
Peki ne elde ediyoruz bir termik santralle?
Kendi sitelerinde (www.gerzeenerjisantrali.com) Gerze Enerji Santrali’nin yılda 1200 MW (megavat) elektrik üreteceği yazıyor. Bu Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 4’ne tekabül ediyormuş. Bendeki sayıya göre yüzde 2,66’sına tekabül ediyor ama hadi onları dedikleri olsun.
Gelin Türkiye ve Almanya karşılaştırması yapalım.
- Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü toplam 45 000 MW. Almanya’nın 275 000 MW.
- Almanya 2011 yılı itibarıyla toplam enerjisinin yüzde 3,5’ini (9600 MW) güneşten elde ediyor.
- Rüzgardan ise 20.000 MW enerji üretiyor. Bu da ülkenin toplam enerji ihtiyacının yüzde 7,5’ine tekabül ediyor. (Türkiye’de rüzgar enerjisi toplam kurulu güç 1430 MW. 20 bin MW’lık rakam ancak 2023 yılında hedefleniyormuş. Kaynak: Türkiye Rüzgar enerjisi Birliği TÜREB) Türkiye’deki rüzgâr enerjisi kaynakları teorik olarak Türkiye’nin ihtiyacının tamamını karşılayabilecek düzeyde. Türkiye’nin rüzgardan elde edebileceği elektrik potansiyeli teknik olarak 83.000 MW. Bu rakam, Türkiye’nin şu anda kurulu gücünün iki katına eşit.
- Almanya bioyakıttan yılda 15.400 MW elektrik elde ediyor.
- Bugün Almanya’da rüzgar, güneş, biyogaz gibi yenilenebilir (yani yenilenme ihtimali veya imkânı olan; kömür petrol gibi tükenmeyen) kaynaklardan elde edilen enerji, toplam üretilen enerjinin yüzde 20’sini oluşturuyor. Hedef 2020 yılında yüzde 35, 2050 yılında ise yüzde 80’ini yenilenebilir kaynaklardan elde etmek.
- İstihdam konusuna gelirsek. Almanya’da yenilenebilir kaynaklardan enerji elde etme sektöründe şu an 370 000 kişi çalışıyor. 2009’dan 2010’a kadar istihdam yüzde 8 artmış.
- Almanya 2050 yılına kadar hem enerjisinin ezici çoğunluğunu yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi hem de enerji tüketimini YARI YARIYA indirmeyi hedeflemekte. Bakın tekrar ediyorum: YARI YARIYA. Endüstrisini az enerji harcayan alet edevat üretmeye zorluyor, evlerinin ve fabrikalarının buna göre tasarlanmasını şart koşuyor. (Kaynak: Alman Enerji ve Su Endüstrileri Birliği BDEW)
- Türkiye ise 2030’a kadar nükleer ve fosil yakıtla çalışan elektrik santrallerini 3’e katlamayı planlıyor. Hidroelektrik dışında yenilenebilir kaynaklardan elde ettiği enerji, toplam üretilen enerjinin sadece yüzde 2’sine tekabül ediyor. Türkiye’nin sera gazı emisyonunu (salınımı) azaltma konusunda niyeti olmadığı gibi tersine bunu 3’e katlamayı düşünüyor. Türkiye’nin tek hedefi her yıl yüzde on civarında artan enerji tüketimine yetişmek. Her ne pahasına olursa olsun.
Cennetten cehenneme: Gerze Termik Santrali-2
Haberin Devamı