Sevgi Soysal’ın Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu adlı kitabında şöyle bir diyalog vardır:
Hâkim ona sorar ‘Ne iş yaparsın?’
Sevgi Soysal cevap verir: ‘Yazarım.’
Hâkim filmlerden fırlamış o edayla: ‘Yaz kızım’ der, ‘Ev hanımı!’
Böylece biz yazarlara, özelliklere de kadın yazarlara sistemin verdiği ayar ortaya çıkmış olur. Sait Faik’in ‘işsiz’ olarak tanımlanması da bu ayardan nasiplenmiştir elbette. Sistemin ‘ev hanımı’ ya da ‘işsizler’le ifade ettiği ise olsa olsa kayıtlara düşemeyen emek ve etkisizliğe yapılan vurgudur.
Belki bu yüzden şimdilerde okullarda okutulan edebiyat ‘ders’ kitaplarından da yazdığımız sözcükler, en ufak bir rahatsızlık duyulmadan hoyratça, tek tek cımbızla çekilip alınıyor. Mantıksa hemen hemen aynı: ‘Kayıtsız onlar kayıtsız!’
Muhalefet ne diyor?
Bir yazar için tek bir sözcüğün peşine düşmek, onunla halleşmek, ortaya koyduğu eserinde sözcüklerle bir dünya yaratmak diye bir gerçek vardır oysa. Yazarın dünyası sözcüklerdir. Tek tek inşa edilen, biri diğerini besleyen sözcükler... Birini çekip aldığınızda kıvamı bozulan bir dünyadır orası. Nicedir, bu gerçek üç noktalarla bölünüyor. İçinde sistemin öngörmediği, kendine ve icraatına katık edemeyeceği ne kadar sözcük varsa kimilerince züccaciye dükkânına giren fil gibi tarumar ediliyor ve buna doğru dürüst kimse ‘bir dakika neler oluyor, bu sansürün dik âlâsıdır’ demiyor.
Arka planda, zamanında çok çekmiş muhalif yazarlara sahip çıktığını o ya da bu şekilde ifade etmeye çalışan iktidar dili, bu olup bitenler karşısında neden sessiz kalıyor? Bir yazarın mezar taşına sahip çıkmak başka bir yazarın yazdıklarına sahip çıkmaktan daha mı kolay yoksa? Bilmiyorlar mı: Bir yazarın yazdıklarına konan üç nokta, başka bir yazarın mezar taşına düşen bir gölgedir de. Bilmiyorlar mı o üç nokta zamanla büyür ve hepimizi yutan bir abise dönüşür...
Peki ya muhalefet? Kitaplardan çalınan sözcüklerin buhar olup havaya karışması karşısında ne diyor?
Yazar örgütleri, bu konuda neler yapıyorsunuz?
Dünya yazarlar evi
Ordulular geçtiğimiz yıl bir ilki gerçekleştirdi ve Dünya Yazarlar Evi’ni açtı. Şimdi Ordu’daki Dünya Yazarlar Evi’nin kütüphanesi kitap bekliyor! Ordu Dünya Yazarlar Evi Yönetim Kurulu Üyesi Şinasi Tepe, yayıncılardan, yazarlardan ve okurlardan destek beklediklerini belirtiyor. Ordu’yu bu muhteşem girişimiyle bir kez daha kutluyor ve onlara sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum.
Destekleriniz için: Ordu Dünya Yazarlar Evi Taşbaşı Mahallesi, Menekşe Sokak ORDU