Haberin Devamı
Başlık, kıymetli Fatoş Karahasan‘ın son kitabının adı aslında...
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ünlü yazar William Golding’in bir sözüyle yapılıyor açılış: “Bıraktığın yerde olabilirim, ama bıraktığım gibi değilim...’’
Taşlar Yerinden Oynarken Dijital Pazarlamanın Kuralları, değişimin ruhunu ortaya koyabilmek ve ülkemizin dijital dönüşümüne katkıda bulunabilmek amacıyla hazırlanmış bir kitap.
İnternette kendisine yer açmak ve gelişmek isteyenlere işlerinde yardımcı olabilecek formüller, sorular-cevaplar ve kurallar öneriyor.
Reklam ve iletişim dünyasının usta ismi Fatoş Karahasan dijital dünyanın bugünü ve yarını üzerinde sadece profesyonelleri değil hepimizi ilgilendiren noktalara değinmiş.
Yaptıkları işlerle fark yaratan pek çok önemli isim de kitaba katkıda bulunmuş.
“Yaşadığımız ‘Dijital Evrim’ ile tarif edilemez bir dönem yaşıyoruz. Değişim o kadar hızlı ki, kendini tarif edemiyor. Yeni cümleye zaman kalmıyor“ demiş örneğin Ahmet Pura (IAB Türkiye Başkanı).
“1995’te daha Türkiye’de internet, kimsenin bilmediği ama herkesin merak ettiği bir ‘nesne’ydi... O kadar ki, ‘internet’i tanıtmak için çağrıldığımız toplantılarda, bu ‘nesne’yi sözle tarif etmeye çalışıyorduk. Hatta, kendi aramızda ‘parmak şaklatma’nın, sözle daha kolay olabileceğiyle ilgili şakalar yapıyorduk.
Bu satırların yazıldığı Ağustos 2012 tarihinde ise, artık internet, tıpkı elektrik gibi, her an var olan ve ‘olmaması’ akla gelmeyen, hava-su kadar ‘doğal’ sayılan bir kaynak“ demiş Faruk Eczacıbaşı (Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı).
Artık çoğumuz dijital dünyanın bir parçasıyız. Sosyal paylaşım siteleri olmazsa olmazımız. Ev hanımları katıldıkları çay davetlerini fotoğraflayıp Instagram‘a yüklüyor, tarifleri binlerce kişinin takip ettiği bloglarda paylaşıyorlar. Kartvizit yerine web sitelerimiz önemli. Bu sebeple kitaptan ilgimi çeken bir bölümü paylaşmak istiyorum sizinle:
“Arama motoru pazarlamasında başarının kurallarından bazıları:
- Google’un 1998’de kurulmuş olmasına rağmen, bir dünya devi haline gelmesinin tek bir nedeni var: Milyarlarca sayfanın içindeki bilgileri, milyarlarca aramayla buluşturarak, damıtması. Arayanı: kısa, hızlı ve verimli bir biçimde aradığıyla buluşturması. O halde, siz de bu mantıkla ilerleyin. Bilgilerinizi sadeleştirin.
- Ziyaretçilerin kendi aramalarında, arama motorlarına hangi kelimeleri yazdıklarını araştırın. Metinlerinizi o kelimelerden oluşan bir listeye göre hazırlayın. Karşınızdakileri, anlamadan ve yakından tanımadan başarılı olamayacağınızı unutmayın.
- Şirketinizin web sayfası sizin milyarlarca kişilik bir kainata açılan pencerenizdir. Bu pencerenin aydınlık ve çekici olması için, sitenizi ziyaret eden herkesle iletişim kurabilecek sadelikte olun.
- Sizi arayanlar ile sizin sunduklarınızı bir araya getirecek kelimeleri bulun. Yazılarınızı bunlarla örün. Kendinizi etiketlerle anlatmayı öğrenin.
- Arama motorlarının robotları ‘flash’ animasyonları okumazlar. Renkleri veya süslü püslü grafikleri görmezler. Onlar sadece metinlerdeki kelimeleri aramak üzere programlanmışlardır. Bu yüzden, sitenizi arama motorlarının hızını kesecek her türlü etkenlerden arındırın.
- Google, sayfanıza her yeni şey eklediğinizde bunu kaydeder. Size başkaları link verince, bunu da kaydeder. Google’daki sıranızı artırmak için, düzenli bir biçimde yazılarınızı güncelleyin.
- Makinelere çekici gelmek için çabalarken, mekanik bir tavır içine girmeyin. Metinlerdeki insani sıcaklığı ve samimi tonu yoketmemeye özen gösterin.
- Trafik yaratmak için, sitenizin reklamını yapmanız gerekebilir. Ayrıca, size bağlantılar verecek başka siteler bulmanız ve iş ortakları geliştirmeniz de başarınızın artmasına yardımcı olabilir.”