Netflix’in merkezini ziyaret ettim ve Reed Hastings’e “Netflix’e erişimi yeni yasa ile yasaklanacak mı?” diye sordum.
190 ülkede 117 milyonu aşan abone sayısına ulaşan Netflix, dünyayı saran bir eğlence platformu olarak hızla büyüyor. Piyasa değeri 120 milyar doları aşan şirket, Hollywood’un tahtını sallamaya başladı. Geçtiğimiz hafta Netflix’in davetlisi olarak şirketin Los Angeles ve Los Gatos’daki merkezlerini ziyaret ettim.
Hollywood şimdi Silikon Vadisi’nde
Netflix’in bir ayağı teknoloji dünyasının merkezi Silikon Vadisi’nde diğer ayağı ise sinema dünyasının merkezi Hollywood’da. Şirketin Silikon Vadisi’ndeki Los Gatos kampüsünde ağırlıklı olarak mühendisler çalışırken, Hollywood’daki merkezde eğlence dünyası ve sinema sektöründen isimler ağırlıkta.
Yepyeni bir deneyim
Netflix’in hızlı büyümesinin sırrı sunduğu kullanıcı deneyiminde saklı. Bir Netflix hesabınız varsa ister televizyondan isterseniz mobil cihazınızdan binlerce dizi, film, belgesel ve şov programına anında ulaşabiliyorsunuz. Dünyanın farklı noktalarına dağılmış 10 bin sunucusu ile yüksek kalitede ve kesintisiz yayın sunan Netflix, dünyanın en büyük 4K ve HDR arşivine sahip.
Hastings’den Türkiye mesajı
Netflix Kurucusu ve CEO’su Reed Hastings, Netflix Labs etkinliği için dünyanın dört bir yanından gelen gazetecilerin sorularını şirketin Los Angeles ofisinde cevapladı.Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) dijital yayın platformlarına müdahale yetkisi veren yasa yürürlüğe girmek üzere ve herkesin aklındaki soru: Bu yasal düzenleme ile Netflix’e erişim yasaklanacak mı? ¨Reed Hastings’e bu yasal düzenlemeden haberi olup olmadığını ve düzenlemenin yasallaşması halinde nasıl bir yol izleyeceklerini, RTÜK’e lisans başvurusu yapıp yapmayacaklarını sorma fırsatım oldu.
Hastings, ‘Türkiye’de medya ve internet alanında yapılması planlanan düzenlemeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye’ye uzun süredir yatırım yapıyoruz ve Türkiye’de birçok iş ortağımız var, Netflix’in ilk Türk Orijinal dizisine de start verdik. Biz Türkiye’de uzun yıllar kalabilmek için gerekli adımları atıyoruz. Tüm ülkelerin kanunlarına saygılıyız. Yeni yasal düzenlemeler olursa şikayet etmeden bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Yasaların etrafından dolaşmak gibi bir düşüncemiz yok, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde kalıcı olmayı hedefliyoruz.’ açıklamasında bulundu.
Hastings, toplantı sonrası yaptığımız sohbet esnasında da Türkiye’yi çok önemsediklerini söyledi ve konuyu bizzat takip ettiğini vurguladı.
Netflix, büyük ilgi gören orijinal yapımları için 2017 yılında 7 milyar dolar, bu sene ise 8 milyar dolarlık dev bir bütçe ayırmış. Şu ana kadar 20 ülkenin Netflix Orijinal Yapımı mevcut. Almanya’da Dark, Japonya’da Atelier, İtalya’da Suburra, İspanya’da La Casa De Papel gibi yapımların ünü Netflix sayesinde kendi ülkelerinin sınırlarını aştı.