Tüm otomobillerin gelecekte elektrikli olacağı konusunda herkes hemfikir, peki elektrikli otomobil almak için doğru zaman mı?
Kesintisiz güç sunan elektrik motorlu araçların performansı geleneksel araçların oldukça üstünde. Sessiz çalışan elektrik motoru hem araç içindekileri hem de çevreyi gürültüden koruyor. Sıfır karbon salınımıyla çevre dostu olan bu araçların yaygınlaşmasıyla egzoz gazı tehdidinden de kurtulmuş olacağız.
Avantajları
İçten yanmalı motora sahip olmadığı için bakım maliyetleri diğer araçlara göre çok daha düşüktür. Vergi avantajına sahipler, şu anda MTV ödenmiyor. ÖTV uygulaması ise, aracın motor gücünün kW cinsinden değerine göre %3 ile %15 arasında değişiyor. Şarj maliyetlerini dizel ve benzinli araçlarla karşılaştıracak olursak; benzinli araçlara göre ortalama %85, dizel araçlara göre ise %78 daha ekonomik oldukları görülüyor. Ücretsiz şarj istasyonlarını dikkate alacak olursak elektrikli otomobiller ile bedava seyahat etmek de mümkün. Çevre dostu olan elektrikli araçlar için birçok ülkede öncelikli park yerleri tahsis edilmiştir. Bazı Avrupa şehirlerindeki noktalara yakın zamanda sadece elektrikli otomobiller ile girilmesine izin verilecek.
En büyük sorun şarj
Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasının önündeki en büyük engel menzillerinin 300-500 km civarında olması ve şebeke elektriği ile şarj süresinin 10-12 saati bulması. Bazı AVM otoparklarında ve akaryakıt istasyonlarında elektrikli otomobiller için özel şarj noktaları mevcut. Ancak elektrikli otomobiller için halen şarj noktaları yetersiz.
Çare Tesla
ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın ürettiği otomobiller 500 km’yi aşan menzile ve hızlı şarj (Super Charger) sayesinde 1 saatlik tam şarj süresine sahip. Geleneksel otomobil üreticilerinin aksine sadece elektrikli otomobil üretimine odaklanan Tesla, elinde bulundurduğu patentleri otomotiv endüstrisinin kullanımına ücretsiz sunarak elektrikli otomobillerin yaygınlaşması için çalışıyor.
Petrol bitmek üzere
Dünyanın 50 yıllık petrolünün kaldığı tahmin ediliyor. Petrole dayalı bir enerji politikasıyla devam edilemeyeceğini gören otomotiv endüstrisi gelecek planlarını elektrikli otomobiller üzerine yapıyor. Büyük otomobil üreticilerinin piyasada en az bir elektrikli otomobil modelini görmek mümkün.
Dizel ve benzinli motorlar yasaklanıyor
Çevreye ciddi anlamda zarar veren dizel ve benzinli motorlar için geri sayım başladı. Dünyada birçok ülke benzin ve dizel motorlu araçları yasaklamaya hazırlanıyor.
Avrupa Birliği öncelikle dizel motorları tamamen yasaklamayı hedefliyor. AB’de birçok otomobil üreticisi dizel araç üretimini durdurma kararı alırken Almanya’nın Hamburg şehrinde ise 2 caddede dizel araçlara yasak getirildi.
Fransa ve İngiltere 2040 yılında fosil yakıtlı araçların trafiğe çıkmasını yasaklamaya hazırlanıyor. Çin, Hindistan ve Hollanda ise 2030 yılından itibaren satılacak tüm araçlara sıfır emisyona sahip olma şartı getirecek.
Bu ülkelerin yanında, dört ülkenin başkenti ortak bir karar aldı. Paris, Madrid, Atina ve Mexico City’de 2025 yılından itibaren dizel araçların kullanılması yasaklandı.
Hibrit mi elektrikli mi?
Melez karışık anlamına gelen hibrit kelimesi hem içten yanmalı hem de elektrikli motoru bulunan modeller için kullanılıyor. Elektrikli otomobillerin şarj ve menzil sorununu çözmek için geliştirilen hibrit modeller günümüzde rağbet görüyor ancak gelecekte sadece elektrikli otomobillerin olacağı konusunda uzmanlar hem fikir.