“Denizden ne çıksa yerim”?diyenler beslenme konusunda doğru bir diyet uyguluyor. Çünkü karidesten ahtapota, levrekten midyeye neredeyse tüm deniz ürünleri aslında birer sağlık ve şifa kaynağı.
İnsanoğlu daha anne karnında iken omega-3 yağ asitlerine ihtiyaç duyuyor ve hayatın her evresinde bu ihtiyaç, artarak devam ediyor. Bunun için sadece çocuk ve yaşlıların değil her yaş grubundaki insanların özellikle anne adaylarının haftada en az iki gün (100'er Gram) yemeleri gerekiyor.
Çağımızda ölümlerin yüzde elliden fazlasının kalp krizi, damar tıkanıklığı, yüksek kolesterol ve kansere bağlı hastalıklardan kaynaklandığı ve depresyon, stres, şiddet, intihar vakalarının çok fazla arttığı düşünülürse, balık tüketiminin önemi daha iyi anlaşılır.
Sonuç olarak sağlıklı bireyler için Omega-3 yağ asitlerinin mutlaka karşılanması, EPHA bakımından eşsiz bir kaynak olan balığın haftada en az iki kez tüketilmesi (100'er Gram) tüketilmesi gerekli.
Ancak, ne yazık ki Türkiye'de balık tüketimi, dünya ortalamasına göre son derece düşük. Oysa deniz ürünleri tam bir şifa deposu. Omega-3 yağ asitlerinin; kalp krizi, kalp damar hastalıkları, alzheimer, depresyon, migren türü baş ağrıları, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon , bazı alerji türleri ile kanser gibi birçok hastalıktan korunmada önemli etkisi olduğu tespit edilmiş durumda. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Beslenme ve Fitoterapi Uzmanı Ece Günay Akkuş, şifa dolu deniz ürünlerine dikkat çekiyor;
Siz de sağlıklı bir bedene ve zihne sahip olmak istiyorsanız bunları mutlaka tüketin.
Fosfor kaynağı: Sardalya
Özellikle yüksek düzeyde B12 vitamini ve triptofan içeriyor. Ayrıca selenyum, vitamin D ,omega-3 yağ asitleri, protein ,kalsiyum ve fosforun da büyük bir kaynağı.
Somon kanser düşmanı
Somon balığı bol miktarda protein içeriyor. Somon balığı tüketimi düzenli yapıldığı durumda çok tehlikeli olan kolon, ağız, pankreas kanserlerine yakalanma riski azaltılmış olur.
Yengeç kasları yenileyip kireçlenmeyi engeller
Yengeç eti yüksek kaliteli protein,vitamin ve minerallerin mükemmel bir kaynağı. Özellikle B kompleks vitaminleri; Magnezyum, fosfo, çinko, bakır, kalsiyum ve demir açısından zengin. Mavi yengeçlerde özellikle yağ çok düşük. Ve yengeç etinin kolesterolü de oldukça yüksek. Yüksek kolesterollü hastaların tüketirken dikkat etmeleri gerekir. Yengeç etinin 100 gr’ında yalnızca 102 kalori var. Onun yanında 100 gr yengeç eti 1 gr yağ, 0 gr karbonhidrat, 20 gr da protein içeriyor. Yüksek protein içeriği ile yengeç etini öğle ya da akşam yemeklerinde tüketebilirsiniz. Spor sonrası vücudunuz bol miktarda proteine ihtiyaç duyar. Siz de egzersizden
1 saat sonra lezzetli yengeç eti ile hazırlanmış bir salatayı tercih edebilirsiniz. Yengeç eti, tavuk etinden çok daha fazla protein içerir. Bu nedenle bu et, egzersiz sonrası kaslarınızı yeniler ve tamir eder, onun yanı sıra aynı zamanda iştahınızın açılmasını da engeller. Sedef, kireçlenme gibi hastalıklardan korunmanıza da yardımcı olan yengeç eti, aynı zamanda zengin omega3 içeriği ile de biliniyor.
Palamut saçları güçlendirir
Bol miktarda D vitamini içeriyor. Bunun dışında da protein açısından da zengin.
Düzenli tüketilmesi özellikle diş ve kemik sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. Diğer türlerinden farklı olarak saç sağlığını koruyan vitamin ve mineralleri içeriyor. Aynı zamanda palamut göz sağlığı için de faydalı.
Midye beyni koruyor
Midye, kaliteli bir protein, demir ve B12 kaynağı. Midyenin demir ve B12 içeriği kırmızı etten daha fazla. Bir porsiyon midye insan vücudu için gerekli olan çinko ihtiyacını karşılıyor, bu da sağlıklı büyüme ve sağlıklı beyin fonksiyonları, grip ve soğuk algınlığına karşı güçlü bağışıklık demek.
Levrek tam bir kalp dostu
Levrek balığı içeriğindeki sağlıklı vitamin ve mineral gibi bileşikler sayesinde insan sağlığına oldukça faydalı. Levreğin en büyük özelliği ise kalp hastalıkları, düşük kolesterolü ve kan basınçlarını önlemesi. Levrek vücudun sağlıklı yapısını korur. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve serbest radikallerin vücut hasarlarına karşı mücadele edebilmesi için ihtiyaç duyduğu A ile D vitamin açısından oldukça iyi bir kaynak.
Karides doğurganlığı artırıp gençleştiriyor
Karides içerdiği B vitaminleri ve minerallerle yaşlanmayı geciktiriyor. İçindeki B12 vitamini, beyin fonksiyonlarını geliştirip yorgunluğu azaltır. B3 vitamini hafızayı korur. Troid bezlerinin düzenli çalışması için çok önemli olan iyotla, kemiklerini güçlendiren kalsiyumda karideste bolca var. Karidesteki çinko da doğurganlığı artırır.
B12 deposu Ahtapot
Diğer deniz ürünlerinden farklı olarak ahtapot pek çok hastalığa iyi gelir ve vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek direncini yükseltir.
Balık ve özellikle de ahtapot tüketen insanların mide, kolon, prostat, pankreas ve akciğer kanserine yakalanma riskleri çok düşüktür.
Diğer balıklardan farklı olarak ahtapot bronşların temizlenmesinde de etkili bir besindir. Bu nedenle birçok ülkede astım hastalığının tedavisinde aktif olarak kullanılıyor.