Bu hafta size sonbaharla birlikte manav ve market raflarını süslemeye başlamış olan kereviz ile bir tarif vermek istiyorum. Kereviz benim küçüklüğümde tadından nefret ettiğim hatta lise yıllarına kadar yemeyi şiddetle reddettiğim bir sebzeydi. Damak tadı olarak farklı lezzetleri seven birisi olmama rağmen kerevizin pişmişini bırakın lise yıllarını, hâlâ bugün bile yemeyi sevmem. Kereviz sapı ayrı tabii ki de yemeklere, et sularına, çorbalara çok lezzet kattığına inanıyorum ama iş kök kerevize gelince sadece çiğ olanını seviyorum. ‘Kereviz çiğ yenir mi’ diye aklından geçiren varsa mutlaka denemelerini tavsiye ediyorum. Pişmişi ve çiğ olanı arasındaki farka inanamayacaksınız. Belki de annemlerin bana küçükken zorla zeytinyağlı kereviz yedirmeye çalışmalarından ve daha pişerken bile kokusundan rahatsız olmamdan dolayı mı pişmişini sevmiyorum, bilmiyorum ama çiğ kereviz ile aşkımın gastronomi okumak için gittiğim Londra’daki okulumda kereviz salatası yaparken başladığını söylemek istiyorum. Okulda yaptığımız şeyleri tadıyorduk ve kereviz salatası dersini o kadar iyi hatırlıyorum ki, çiğ kerevizi ağzıma atarken beynim küçüklüğümdeki kerevizi aklıma getirmiş olsa da damağım beni çok daha farklı bir yere götürüp, kerevizle ilişkimi başka boyutlara taşımama neden oldu.
Tarife geçmeden önce tarifimizin iki ana malzemesi olan kereviz ve hurmadan kısaca bahsetmek istiyorum. Kereviz hiç tahmin etmeyeceğiniz bir şekilde maydanozgiller ailesine ait bir sebzedir. Avrupa kökenli bir sebzedir. Antik Yunan çağlarında da sembolik olarak efsaneler de yer almaktadır. Avrupa mutfağında ve özellikle Fransız mutfağında çok önemli bir yere sahiptir. Sebze olarak kullanıldığı gibi tohumları da baharat olarak kullanılmaktadır. Yoğun ve aromatik bir tadı vardır. Gelelim hurmaya... Hurma, palmiyegiller ailesinden dekoratif yapraklı bir palmiye türüdür. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Meyve olarak da yenilebilen hurma, aynı zamanda Türkiye’de de bulunduğu gibi kurutulmuş bir şekilde de yendiği bilinmektedir. Tatlı ve çok aromatik bir tadı vardır, çoğunlukla tek başına yenir veya tatlı yapımında kullanılır. İki ana malzememizi de anlattıktan sonra çok beklemeden tarife geçiyor ve bu salatayı benim kadar beğenerek yemenizi diliyorum. Hepinize afiyet olsun, iyi hafta sonları!
Hurmalı portakallı kereviz salatası
Malzemeler:
* 4 adet orta boy kereviz
* 10-15 adet hurma
* 2-3 adet portakal
* 80 ml zeytinyağı
* Tuz-karabiber
YAPILIŞI
* Kerevizleri halka halka, ince ince dilimleyin. Daha sonra kibrit kalınlığında “julienne” doğrayın. 2 adet portakalı sıkın ve kerevizlerin üzerine dökün. Bu hem portakal tadının kerevizlere işlemesine hem de kerevizlerin kararmamasına yardımcı olacaktır.
* Hurmalarınızı uzunlamasına ortadan ikiye bölün ve çekirdeğini çıkarttıktan sonra aynı kerevizleri doğradığınız gibi doğrayın. Kereviz-portakal suyu karışımına hurmaları, tuz-karabiber ve zeytinyağı ekleyerek iyice karıştırın ve servis edin. Eğer portakal tadını daha baskın hissetmek istiyorsanız portakal suyu miktarını artırabilirsiniz.
Hurmalı portakallı kereviz salatası
Sonbahara özel
Haberin Devamı