Avon, Amway, Oriflame gibi doğrudan pazarlama devlerine kafa tutan Farmasi, 6’ncı yılında Türkiye doğrudan satış pazarında 150 milyon liralık ciroya ulaştı. 500 bin kişilik dev satış ordusu ile Farmasi 2017’de herkesi geçip lider olmanın hesaplarını yapıyor.
İstanbul Ömerli’de 60 bin metrekarelik alanda kozmetik, cilt bakım, temizlik ve sağlık ürünleri imal ederek 123 ülkeye ihracat yapmayı başaran Farmasi, 2010 yılında girdiği doğrudan satış kanalı ile rakiplerinin korkulu rüyası olmuşa benziyor.
Farmasi Genel Müdür Yardımcısı Devrim Hamaratlar 2010 yılından bu yana içinde oldukları doğrudan satış kanalındaki yıl sonu finansal sonuçlarını tahtaya yazdığında ne yalan söyleyeyim ilk başta ‘Sallıyor ya da hata yapıyor, yanlış hatırlıyor’ dedim kendi kendime.
İkinci kere sordum, hayır rakamlar doğru. “Birinci yıl 800 bin lira ciro ile başladık. Bir sonraki yıl 3 milyon lira ciro yaptık. Sonraki yıl 6 milyon liraya çıktık. Ardından 12 milyon lirayı yakaladık. 2014 yıl sonu rakamımız 33 milyon liraydı. 2015’i 65 milyon lira ile kapattıktan sonra 2016’yı da 150 milyon lirayla kapatmaya hazırlanıyoruz”
Bunun formülü ne?
Rakiplerin rakamlarını sordum. Pek rakipleri konuşmayı sevmiyorlar ancak sektörde 25 yıldır varolan rakiplerin en büyüğü 250 milyonlar, ikincisi ve üçüncüsü de 185-200 milyon liralar mertebesinde ciro yapıyormuş. 2017’de durum ne olur dediğimde verdiği yanıt şu oldu:“Biz rüzgarı arkamıza aldık yürüyoruz. Muhtemelen 2017’de 300 milyon liraları konuşuyor oluruz. Bu demektir ki yıllar önce koyduğumuz birincilik hedefine 2017 yılında ulaşırız.”
Peki çok kısa sürede bu başarı nasıl elde edildi?
Devrim Hamaratlar, başarılarındaki en önemli unsurun, kazancı satış ekibi ile paylaşmaktan geçtiğini ve tüketiciye de çok düşük kar marjları ile ürün verdiklerini söyledi.
Ürünlere güveniyoruz
Hamaratlar, “Ürünümüze güveniyoruz. Ancak Mercedes’i Doblo fiyatına satıyoruz” diye konuştu. Tüketicileri bilinçlendirmek için sağlıklı yaşam seminerleri düzenlediklerini ifade eden Hamaratlar “İnsanları kimyasallara karşı bilinçlendiriyoruz. Sonuçta sağlık ürünleri satıyoruz. Cilde bire bir temas eden ürünler satıyoruz. Piyasada pek çok ürün var ama çoğu insan sağlığına zararlı. Bizim ürünlerimizin doğal, sağlıklı ve yüksek teknoloji ürünü olduğunu artık biliyorlar. Faydası görülünce kulaktan kulağa yayılıyor” dedi.
Ev kadını iş kadını oldu, ayda 40 bin TL para kazanıyor
FARMASİ aslında doğrudan satış kanalını 2010’dan bu yana kullansa da 66 yıllık bir şirket. Sağlık alanına 1950 yılında giren Tuna ailesine ait olan Farmasi öz kaynakları ile büyüyen, tamamı yerli sermayeli bir şirket. Dünyada 123 ülkeye 50 binden fazla satış noktasına ürün satıyor. Şirketin ikinci kuşak patronu Hakan Ömer Tuna’nın kararı ile doğrudan satış kanalı alanına girerek ciddi bir başarı sağladılar. Ömerli’de 60 bin metrekare alanda üretim yapan aynı zamanda ürünlerinin ambalajını bile kendi üreten şirket şimdi Lüleburgaz’da 120 bin metrekarelik alanda yeni yatırıma hazırlanıyor. Doğrudan satış kanalı ile birlikte yaklaşık 500 bin kişi Türkiye’de Farmasi ürünü satıyor. Bu satış yöntemi dünyada da bazı ülkelerde uygulanıyor. “Ev kadınlarını işkadını haline getirdik” diyen Devrim Hamaratlar “Son 2.5 yılda 40 milyon lirayı danışmanlarımıza dağıttık. Onlar da kazandı biz de kazandık” dedi.
Şirket her yıl başarılı danışmanlarını ödüllendiriyor. Örneğin Yalova’dan bir ev hanımı geçen yılın en çok satış rakamına ulaşan danışmanı olmuş. Yıllık kazancı 482 bin lirayı geçmiş. Ayda 40 bin liralık bir gelir anlamına gelen bu kazancı daha pek çok ev kadını da gerçekleştirebiliyor.