Türkiye’de birbiriyle konuşan makina sayısı 2020’ye kadar 3’e katlanacak ve yaklaşık 8 milyonu bulacak. Sadece makinalar değil, mesela inekler de besi çiftliği merkezi ile konuşuyor olacak. Üstelik bu konuşma gevezelik de olmayacak ciddi tasarruf ve verimliliği beraberinde getirecek
Hafta başında Londra’da gerçekleşen M2M Dünya Kongresi’nde yeni nesil makinalar arası iletişim teknolojileri ve bu alanda kurumlara, sektörlere değer katacak çözümler masaya yatırıldı. Kongrede bir sunum gerçekleştiren Türk Telekom Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca, sunum sonrası bir grup gazeteciyle biraraya gelerek, makinalar arası iletişimin kurumlara sağlayacağı faydaları ve yapmak istediklerini anlattı.
Makinalar arası iletişim (MTM) genel olarak klimanın biz eve gelmeden önce çalışmaya başlayarak ortamı soğutması veya ısıtması ya da fırındaki tavuğun pişerek yenmeye hazır olması basitliğinde anlatılıyor ancak durum çok daha karmaşık ve üzerinde durmaya değer. Türk ekonomisine ciddi katkı sağlayacak uygulamalarla akıllı bir gelecek fırsatı var karşımızda.Örneğin Türkiye’nin yıllık elektrik tüketimi 264 milyar kilowatsaati buldu ve bunun parasal karşılığı da 100 milyar TL seviyesinde. Sim kartlı akıllı sayaçların devreye alınması ile sadece bu alanda yüzde 30’lara varan tasarruf mümkün. Mehmet Ali Akarca kendi çalışma ortamlarında bunu denediklerini ve yüzde 26 tasarruf ettiklerine dikkat çekti.
Kuraklık yoksa çok üzerinde durmayız ancak sulamada bile o kadar israf var ki. Mesela bu alanda da akıllı cihazlar devreye girecek ve sulama bilimsel yapılacak. Toprağın nemine, hava sıcaklığına, güneşin durumuna bakacak. Belki de ihtiyaç yok diyecek sulama yapmayacak.
İnekler bile M2M çözümlerle akıllanacak. Besi çiftliğinde her inekte bir sim kart olacak. Çok gezen, sporcu inekler tespit edilecek. Malum ineğin çok fazla hareketlisi işletme için zarar demek. Bu hiperaktif inekler belirlenerek, diğerlerine göre daha kısa süreliğine gezdirilecek. Kilo kaybetmelerinin önüne geçilecek.Mehmet Ali Akarca, TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2015 sonu itibarıyla 3.2 milyon M2M mobil abone olduğunu 2020’de bu rakamın en az 7.2 milyona çıkacağını, 10 milyon tahmini de yapıldığını belirtti. Dünyada halen 243 milyon olan birbiriyle konuşan nesne sayısının 2020’de 1 milyara çıkacağı tahmin ediliyor.
Bölgenin veri üssü olabiliriz
Geleceğin teknolojilerine yatırım yapmaya devam ettiklerini ifade eden Mehmet Ali Akarca, “Artık büyük verinin kıtalardan kıtalara taşınması ve veri merkezlerinde depolanması büyük önem taşıyor. Türkiye’de İstanbul ve Ankara’da 5 büyük veri merkezine sahibiz. Kısa süre sonra Ankara’da yeni bir veri merkezini daha hayata geçireceğiz. Ardından İzmir ve Konya’da da veri merkezleri kuracağız. Türkiye’nin bölgede yani Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu’nun dâhil olduğu coğrafyada veri merkezi üssü olmasını hedefliyoruz” dedi. Amsterdam, Frankfurt ve Londra’nın veri üssü olduğunu belirten Akarca, “Uçakla 3 saatte ulaşılabilen bir bölgeyi çember içine alarak bu bölgenin veri üssü olabiliriz. Burayı bir hab yapabilirsek o zaman Facebook da Microsoft da yatırıma gelir” diye konuştu.
Big Data’yı analiz ediyor
Mehmet Ali Akarca, Türk Telekom’un Intellimap projesinden de söz etti. Intellimap, Türk Telekom mobil müşterilerinin sinyal aldıkları konumlara göre yoğunluk haritalarının gözlemlendiği ve analiz edildiği bir uygulama platformu olarak öne çıkıyor. Müşterilerin değerlerine ve yaşam tarzlarına göre analiz imkanı, yeni yerleşim alanları analiziyle müşteri yatırımlarına yön verebilme, pazarlama faaliyetlerini müşterilerin en yoğun olduğu bölgelere ve yoğunluğun arttığı saatlere göre düzenleyerek etkili verimli iletişim ve belirlenen noktalardaki müşteri kitlelerinin yoğunluk analizleri yapabiliyor. Akarca, “Toplanan veriler petrol kadar değerli. Ancak daha da önemli olan bu verileri işleyerek değere dönüştürme becerisi. Bu konuda da çalışmalarımız ve müşterilerimize sunduğumuz analitik hizmetler var” diye konuştu.
Nesne ARPU’su 3 TL civarında
Bir telekom şirketi için en önemli veri, abonenin bağlı olduğu operatöre ne kadar gelir bıraktığı yani ARPU’su. Kişisel abonelikte ARPU’lar ortalama 35-40 lira arasında değişiyor. Mehmet Ali Akarca, nesnelerin ARPU’sunun ortalama 3 TL civarında olduğunu söyledi. Yani şirketler için aslında çok önemli bir gelir kapısı da değil. 2020’de 10 milyon nesne de olsa yaratacağı gelir yıllık 360 milyon TL civarında olacak. Ancak Akarca, gelirden çok M2M’in yaratacağı ekosistemi önemsediklerini söyledi. M2M sayesinde elde edilecek data ile yenilikçi ürünlerin pazarlanmasında hedef kitlelere daha kolay ulaşılabileceğini, big datanın daha kolay araştırılıp işlenebileceğini, otomasyon süreçlerinin optimize edilebileceğini vurguladı. İstihdamda yeni iş kolları da açacak M2M çözümleri ile sorunların sahaya gidilmeden çözülmesi, işgücü tasarrufu mümkün olabilecek.