Rami Aslan, ortak şirket çağrısına ise şu yanıtı verdi: “Yatırım yapmayıp mevcut fiberi nasıl ucuza kullanırız bunun gayreti içindeler. Bu rekabetçi olmaz. Ancak kârlılığın düşük olduğu, kırsalda, otoyolda, tünelde işbirliğine hazırız”
Fiber altyapı, 1 Nisan 2016 itibarıyla başlayacak 4.5G’nin olmazsa olmaz omurgası. Elbette fiberin olmadığı yerlerde başka teknolojik desteklerle 4.5G’yi çalıştırmak mümkün ancak hem maliyetli olacak hem de hızı yavaşlatacak. Fiberde ise ciddi bir eşitsizlik var. Türk Telekom’un fiber altyapısı diğer operatörlere göre çok ama çok üstün.
Hem Turkcell hem de Vodafone Türkiye bir süredir ortak fiber kullanım çağrısı yapıyor.
3 şirketin fiber altyapılarını kurulacak bir çatı şirkete devretmeyi, bundan sonra da yapılacak yatırımlarda ortak hareket etmeyi öneriyor, ‘Aynı yola 3 kez fiber döşeyerek kaynak israfına gitmeyelim’ diyorlar. Önceki gün Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın sözleri de bu tartışmayı bir kez daha alevlendirmiş görünüyor. Yıldırım, “Bugünkü kapasiteye güvenip geleceği planlayamayız. Bilişimde 5 yıl içinde bütün planlar altüst olabiliyor” demiş, operatörlere “Küçük hesapları bırakın” uyarısında bulunmuştu. Sanırım kimse bu sözü üzerine almadı ve küçük hesap yapanın kendi olmadığını düşünüyor.
Dün Türk Telekom’un 2015 performansını ve 2016 hedeflerini anlatmak üzere basının karşısına çıkan CEO Rami Aslan, ortak fiber altyapı kullanımı ve çatı şirketle ilgili çok net konuştu. Biraz da rakiplerini kızdıracak ifadeler kullandı. Verdiği net mesajlar vardı:
- Bizce küçük hesaptan kasıt yatırım yapmayıp, yapanın elindekini kullanmaya çalışmaktır. Diğer operatörler yatırım yapmayıp mevcut fiberi nasıl ucuza kullanırız bunun gayreti içindeler.
- 4.5G’nin geleceğini bilmiyorlar mıydı? Bunlar sürpriz gelişmeler değil ki. Peki ne yaptılar? Döşedikleri fiber ortada. 4.5G’nin konuşulmaya başlandığı son 1.5 yıla bile baksanız durum net görülüyor. BTK’nın istatistikleri orada. Onlar 4 bin kilometre döşemişler biz bunun tam 6 katı 24 bin kilometre döşemişiz.
- İzin alamıyoruz, kazamıyoruz diyorlar. Aldıkları izinle kazdıkları fiber arasındaki farka bakın. Orada bile samimiyetsizlik var.
- Kazarken rekabetin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir gibi bölgelere yoğunlaştılar. Biz ise bölge, şehir coğrafi koşul gözetmeksizin 81 ile 213 bin kilometre fiber döşedik. Türkiye’yi kuzeyden güneye, batıdan doğuya kapsamak istedik. Mardin’e, Ağrı’ya Erzincan’a da yatırım yaptık.
- Bu yüzden şimdi diğer operatörleri de fiberde yatırıma davet ediyoruz. Sayın Bakanımızın da belirttiği gibi bu Türkiye’nin menfaatinedir.
- Yatırıma bu ülkenin ihtiyacı var. Şu an 11 bin çalışanımız fiber altyapının devamlılığını sağlıyor. Alt yüklenicilerle bu 19 bini buluyor. Fiber yatırımların devamı aynı zamanda istihdama da katkı sağlar.
Türk Telekom’un fiber altyapısını kullanmak isteyen operatörlerin ana argümanı “Türkiye’nin çok ciddi bir fiber seferberliğe ihtiyacı var. Bunu tek tek ve ayrı ayrı yaparsak bu milyarlarca dolarlık bir yatırım demek. Bunu ayrı ayrı yapmak yerine, güçlerimizi birleştirelim” şeklinde. Rami Aslan, fiber konusunda doğru kabul edilen yanlış bir algı olduğunu, Türkiye’nin altyapısının fiberde hiç de küçümsenmeyecek durumda olduğunu iddia etti. Aslan, şöyle konuştu:
“Önce gerçekleri bilmek lazım. Şu an Türkiye’deki hanelerin yüzde 98’inin genişbant internet erişimi var. Üstelik bunların yüzde 66’sı 24 Mbp hıza, yüzde 42’si ise 70 Mbp’nin üstü olan ultra hızlı geniş banta ulaşacak durumda. Bizim fiber altyapımız pek çok ülkeyle karşılaştırıldığında iyi durumda. Bırakın 4.5G’yi bugünden itibaren hiç yatırım yapmasak bile 5, 6 hatta 7G’ye bile yeterli kapasite var. Her şey aslında arz taleple ilgili. Şu an arz yüksek ancak kapasite yavaş artıyor. Yani fiberde yandık bittik gibi bir durum yok ortada. Tekrar ediyorum Türkiye’deki hanelerin yüzde 66’sına fiber götürmüş vaziyetteyiz. Rakiplerimize kolaya kaçmayın ve oyunu dürüst oynayın diyoruz.”
10 milyarlık yatırım 3 yıla sığdırılacak
“Her haneye fiber bağlamak istiyoruz. Türkiye’yi bir dijital üs haline getirmek istiyoruz. Bu yüzden hız kesmeden yatırımlara devam edeceğiz” diyen Rami Aslan, son 10 yılda yapılan 20 milyar liralık yatırıma ek olarak önümüzdeki 3 yılda 10 milyar TL’lik daha yatırım yapacaklarını açıkladı. Bu rakamı ilk kez telaffuz ettiğini kaydeden Aslan, “Böylece Türkiye’nin dijital devrimini gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan fiber altyapılarının uzunluğunun, diğer tüm operatörlerin Türkiye’deki toplam fiber uzunluğuna denk geldiğini hatırlatan Rami Aslan, fiber devrimle tüm sektörlerde büyümeye ve Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşımaya katkı sağlayacaklarını kaydetti.
384 bin Tivibu’lu
TÜRK Telekom’un IPTV uygulaması Tivibu’nun Şampiyonlar Ligi ve UEFA Ligi’nin yayın hakkını alması abone sayısına da pozitif yansıdı. 2015 yılında ev abone sayısı 290 binden 384 bine çıktı. Grubun mobil abone sayısı da 932 bin artışla 17.3 milyon oldu. Grubun 8 milyon da sabit internet abonesi bulunuyor.
Ortaklığa hazırız ama otoyolda tünel ve köyde
Rami Aslan, diğer operatörlerin ortak şirket çağrısına da şu yanıtı verdi: “Rekabetçi olmayan yani yapılan yatırımın karşılığının alınamadığı, bu yüzden de öncelik olmayan yerler var. Mesela kırsalda, otoyollarda, tünellerde hâlâ kör noktalar var. Buralarda ortak çalışmaya, işbirliğine varız. Çünkü buralar daha kazançsız noktalar ve bu yüzden yatırımdan kaçınılabiliyor. Bu noktalarda güçlerimizi birleştirebiliriz. Mevcudu ortak paylaşmak rekabeti öldürür. Bu sektörde rekabet çok önemli. Eğer fiberde bir tekelleşmeye gidersek yatırımlar artmaz tam tersine azalır. Dünyada böyle bir modelle yatırımların arttığı görülmemiş. Yatırımı artıran modelleri destekleriz. Onların söylediği şekilde yaparsak rekabet biter. Bu da ülke menfaatine olmaz.”
Bakır kablo bize Allah’ın bir lütfu olarak gönderilmedi
Türk Telekom’un yeni sahiplerinin devraldığı bakır altyapıdan dolayı ciddi bir rekabet avantajı var. Evet Türk Telekom şimdi döşediği 213 bin kilometre fiberle övünüyor ve diğerlerini tembellikle suçluyor ancak devraldığı bakır altyapı aslında fiberin de temelini oluşturuyor.
Zira Türk Telekom bakır altyapısını bir ucundan çekerek, kazmaya gerek kalmadan çok daha düşük bir maliyetle ve zaman kaybı olmaksızın kolayca fiberle değiştirebiliyor. Diğer operatörlerin mevcut bir bakır kablosu olmadığı için bunu fiberle değiştirmeleri imkansız, mecburen sıfırdan kazmaları ve fiber döşemeleri gerekiyor.
Bu noktada Rami Aslan’ın cevabı şöyle: “Evet biz Türk Telekom’u alırken bakır altyapımız vardı. Ancak bu bize Allahın bir lütfu olarak gönderilmedi. Bunun bedelini ödedik. Biz bugünlerin geleceğini biliyorduk. Bu bizim ortaya koyduğumuz vizyonun bir parçası. Durmadan dinlenmeden tüm personelimizle aslında bugünlere hazırlandık. 10 yılda 20 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Onlar da yıllardır bu işin içindeler. Yaptıkları yatırım ortada. Biz kararlı davrandık, yıldan yıla yatırımlarımızı artırdık. Bundan sonraki modelin yatırım yapanın cezalandırıldığı değil, ödüllendirildiği bir model olması lazım.”
2016 hedefi geliri % 9 büyütmek
2015 yılı mali sonuçlarını ve 2016 hedeflerini de ortaya koyan CEO Rami Aslan, Türk Telekom için operasyonel ve finansal anlamda tüm hedeflerin ötesine geçilen başarılı bir yıl olduğunu belirtti. 2015’te konsolide gelirlerin yüzde 7 artışla 14.5 milyar TL’ye ulaştığını söyleyen Aslan, 2016 gelir hedeflerinin yüzde 9 büyümeyle 15.8 milyar TL olduğunu vurguladı. 3 markayı birleştiren ve ortak mağazalarda hizmet vermeye başlayan Türk Telekom vergi öncesi kârını da yüzde 7 artışla 5.7 milyar TL’ye çıkarmayı, bu arada da 3.2 milyar TL yatırım yapmayı planlıyor.