Sabancı Grubu’nun odağında özellikle sanayide büyüme ve kârlılık var. Kompozit ürünlerin potansiyeline güvenen grup, elektrikli aracın olmazsa olmazı batarya üretimini de radarına aldı
Akbank amiral gemimiz olmaya devam edecek ancak sanayinin payını artıracağız. Enerjide büyümeye devam edeceğiz. Perakendede karlılığa odaklanacağız... Bu sözleri son dönemde oldukça sık duyar olmuştuk Sabancı Grubu’ndan. Ancak geçen hafta sonu 2016 ilk çeyrek sonuçlarını değerlendirmek üzere buluştuğumuz Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul ve ekibi, gerçekten heyecan verici yeniliklerden, inovatif ürünlerden söz ettiler. Bu ürünler belki de geleceğin Sabancı’sını şekillendirecek.
4 koltukluk avantaj
Mesela kompozit üründe geldikleri noktadan söz ettiler. Temsa’da sadece bagaj kapağını kompozit ürünle değiştirerek ciddi bir hafifleme yaratmışlar. Bu hafiflik otobüse ekstradan 4 koltuk daha ilave edebilmelerini sağlamış. 4 koltukluk fark bile rakiplere karşı ciddi bir fayda/maliyet avantajı yaratabilir. Yani hikayenin sadece bu kısmı bile heyecan verici aslında. Ancak yenilikler bununla bitmiyor. Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otobüsünü yapmak için kolları sıvamışlar. Öyle görünüyor ki yerli otomobilden önce Sabancı’nın yerli elektrikli otobüsünü yollarda görebileceğiz. “2 yıl gibi bir süreye ihtiyacımız var” dediler. Bu arada elektrikli araçla birlikte pil alanında da bir yatırım isteği var. Daha doğrusu satın alma ihtimali.
Yine Kordsa’da çevreci yeşil bir kord bezi üretilmiş. Patenti alınan bu ürünün lisansı yakın gelecekte Uzakdoğulu bir firmaya satılacak. Hem bir lisans bedeli alınacak hem de kilogram fiyatı üzerinden yine üretim boyunca ekstra bir gelir elde edilecek. 260’ın üzerinde patenti olan Kordsa’nın bu ilk ticari patent satış anlaşması olacak.
Çimentoda atak yapacak
Çok yüksek teknoloji gerektiren özel beyaz çimentonun da dünyadaki sayılı üreticilerinden biri olan Sabancı Grubu bu alanda da yeni kullanım alanlarının peşinde. Nükleer santraller, havaalanlarının pistleri, kalekollar bunlardan bazıları. Bu arada dünyanın ikinci büyük beyaz çimento üreticisi Çimsa’da da bir satın alma süreci son aşamaya gelmek üzere.
Kompozit malzeme nedir Sabancı’ya ne katacak?
- Kompozit malzeme en basit anlatımıyla iki ya da daha fazla sayıdaki malzemenin en iyi özelliklerini bir araya toplayıp ortaya yeni özellikli bir ürün çıkarmak olarak özetlenebilir. Mesela kerpiç aslında bir kompozit malzeme. Saman ve çamurdan oluşuyor. Günümüzdeki kompozit malzemelerde ise karbon elyaf, aramid ve polietilen gibi malzemeler kullanılıyor.
- Kordsa 40 yıllık dokuma, kaplama, reçine geliştirme tecrübesini bir araya getirerek kompozit malzeme konusunda çok önemli bir mesafe katetti ve dünyanın sayılı üreticilerinden biri olma potansiyeline ulaştı.
- Bir çelik malzeme ile aynı mukavemete eşit kompozit malzemenin ağırlığı 10 kat daha az. Bu yüzden kompozit malzemeler otomotiv, havacılık, denizcilik, enerji gibi alanlarda geleceğin malzemesi olarak kabul ediliyor. Kordsa Global’in kurduğu Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi bu alanda yeni ürün deniyor. Askeri miğferler, yelekler, karakolların savunma sistemleri, uçak pistlerinin zeminleri, otobüsün ağırlığının düşürülmesi gibi. Mesela yelkenli teknenin gövdesini kompozit malzemeden yapmaya ancak fiyatını da düşük tutmaya çalışıyorlar.
- Zira kompozit malzemenin şu an en büyük handikapı maliyeti. Evet 10 kat daha hafif ancak 25 kat da pahalı. Nitekim Sabancı CEO’su Zafer Kurtul da “Teknolojik olarak çok iyi seviyedeyiz ancak maliyetleri düşürmek ve yaygın olarak nerelerde kullanabiliriz bunun peşindeyiz” diyerek önlerindeki zorlu süreci özetliyor.
Kurtul: Sanayinin payı 4 puan artar
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, orta ve uzun vadede Türkiye’de sanayi sektörünün daha iyi performans göstermesini beklediklerini belirterek organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendireceklerini söyledi. Kurtul, Sabancı holdingin portföyünde Akbank’ın payının yüzde 44, sigortanın payının yüzde 4, enerjinin payının yüzde 14, perakendenin payının yüzde 11, sanayinin payının yüzde 17 ve çimentonun payının yüzde 7 olduğu belirterek önümüzdeki dönemde portföyde ağırlıkların bir miktar değişeceğini aktardı. Zafer Kurtul, sözlerine şöyle devam etti:
“Bundan sonra aynı resim olmayabilir. Orta ve uzun vadede baktığımızda Türkiye’de sanayi daha iyi performans gösteren bir sektör olacak. Portföyü bir balans etmemiz lazım. Bu balansı yaparkende bankanın ağırlığı bir miktar değişecek. Öncelik, daha ileri teknoloji, yeni ürün ve inovasyonun olduğu sanayi sektörü olacak. Enerjinin payı azalabilir ya da sabit kalabilir. Banka 3-4 puan azalabilir. Bu da sanayiye eklenebilir diye düşünüyoruz.”
Asgari ücretin etkisi 89 milyon TL oldu
Sabancı Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Neriman Ülsever, grupta asgari ücretli çalışan olmadığını ancak domino etkisinden dolayı ücretlerde ekstra bir yukarı çekilme yaşandığını söyledi. Şu an grubun toplam personel giderinin yıllık 1.3 milyar TL olduğunu ifade eden Ülsever “Bizde asgari ücretin bir tık üzerinde çalışan var. Asgari ücret artışının ardından yaptığımız düzenleme ile domino etkisiyle yukarı çekilme oldu. Asgari ücretin direk etkisi 89 milyon TL oldu. Perakende ve sigorta iş kollarımızda yaptığımız maaş artışı yüzde 17.6’yı buldu. Ancak total personel gideri artışında yine enflasyon civarında kaldık” dedi.
3 aylık kâr 641 milyon TL
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul Holding’in 2016 ilk 3 aylık sonuçlarını Barselona’da düzenlenen toplantıda değerlendirdi. Toplantıda Kordsa Global CEO’su Cenk Alper, Kurumsal İletişim Müdürü Filiz Karagül Tüzün, Sanayi Grup Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu, İnsan Kaynakları Grup Başkanı Neriman Ülsever, Sabancı Holding CFO’su Barış Oran ve Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay da hazır bulundu. Lassa markası ile Barcelona kulübüne sponsor olan Sabancı Holding’in ilk 3 aylık kârı 641 milyon TL olurken konsolide satışlar ise yüzde 23 artarak 8.3 milyar TL’ye ulaştı. Grubun toplam varlıkları ise 272.5 milyar TL ile rekor kırdı.