Vodafone, şiddete karşı panik butonunu Türkiye’de başlatmaya hazırlanıyor

Haberin Devamı

Vodafone, İngiltere ve İspanya’da şiddete uğrayan kadınlara yönelik kullanılan ‘panik butonu’ uygulamasını Türkiye’de de başlatmak istiyor. Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray, Vodafone Vakfı’nın İngiltere ve İspanya’da yaptığı panik butonu uygulamalarını Türkiye’de ilgili makamlarla paylaştıklarını belirtti.

Vodafone Vakfı bu yıl ilk kez ‘İyilik İçin Mobil İletişim Zirvesi’ düzenledi. Bu zirveye katılmak için Londra’daydık. ‘Mobile For Good Summit’ Vodafone ve London Business School işbirliğiyle modern sanat eserlerinin sergilendiği Tate Modern’de gerçekleştirildi.

Zirve öncesinde Vodofone Türkiye CEO’su Serpil Timuray, Vodafone Vakfı Direktörü Andrew Dunnett ve Vodafone Vakfı Türkiye Başkanı Hasan Süel’le sohbet ettik. Zirveye ise aralarında Tony Blair’in eşi, Kadın Vakfı Kurucusu Cherie Blair, Oxford Martin School Direktörü Ian Goldin, Yale Üniversitesi Ekonomi Profesörü Dean Karlan, Autonomy’nin kurucusu Mike Lynch, Vodafone Vakfı Dünya Başkanı Nick Land ve Vodafone Grubu CEO’su Vittorio Colao’nun da bulunduğu vakıf temsilciler ve akademisyenler katıldı. Sağlıktan tarıma toplumsal değişim ve dönüşümü sağlamak için oluşturulan mobil iletişim projeleri anlatıldı.

Vodafone, şiddete karşı panik butonunu Türkiye’de başlatmaya hazırlanıyor



Vodafone Türkiye’ye 2006’a geldi, Vodafone Vakfı da 200’den beri Türkiye’de. Vodafone Vakfı’nın okul öncesi çocuklara yönelik olarak gerçekleştirdiği İlk Adım projesi benim de yakından takip ettiğim bir projeydi, Vakıf, AÇEV’le işbirliğiyle okullara anasınıfları kurdu. Yine vakfın öncülüğünde engellilerin sosyal hayata katılımını sağlamaya yönelik ‘Düşler Akademisi’ hayata geçti.

Vodafone 30 ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye’de yüzde 19.1’lik büyüme oranıyla 18.7 milyon abonesi var. Bu yılın son rakamlarına göre Vodafone Türkiye’nin geliri bir önceki yıla göre yüzde 28.1 büyüdü ve 4.7 milyar liraya ulaştı. Vodafone Türkiye 10 puandan fazla bir pazar artışı da sağladı.

Bu rakamları toplantının başında Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray verdi. Bu bilgileri aktarırken de, ‘Ticari performansımız kadar sosyal performansımızı da önemsiyoruz’ dedi. Vodafone Vakfı Türkiye’de üstlendiği sosyal projelerle bugüne kadar 3 milyon insanın hayatına dokundu. Türkiye’deki örneklerden biri aslında bizim buluşma nedenimizdi. Timuray, İyilik İçin Mobil İletişim Zirvesi’nde ‘Çiftçi Kulübü’nü anlattı. Ancak bu projeden önce Vodafone Vakfı’nın dünyanın farklı yerlerinde yürüttüğü projelerle insanların hayatına nasıl dokunduğundan bahsetmek isterim. Vakıf 27 farklı ülkede 750 proje yürütüyor. Bu projelere toplam 500 milyon dolar harcanmış.

İngiltere’de kadın şiddeti

Toplantıda altını çizerek not ettiğim iki veri oldu. Bunlardan biri ‘İngiltere’de her 4 kadından biri eşinden veya partnerinden şiddet görüyor’ diğeri de ‘Nairobi’de her iki kişiden birinin cep telefonu var ama her 250 kişiye bir tuvalet düşüyor’ bilgisiydi. İlk önce İngiltere örneğini ele alalım. Malum kadına yönelik şiddet Türkiye’nin de önemli sorunlarından biri. Vodafone Vakfı Dünya Başkanı Andrew Dunnett, aile içi şiddeti ve kadına yönelik şiddeti önlemek için çıkardıkları ‘panik butonu’nu anlattı. Kadın tehdit altında olduğunda bu butona basıyor ve direkt sinyal emniyete gidiyor. Vodafone’un geliştirdiği bu mobil çözüm yönetimine kadınlar kendi istekleriyle giriyorlar. Bu cep telefonundan bir numaraya basılarak hayata geçen bir sistem değil. İçinde sim kartı olan minik bir aletten bahsediyoruz. Bu sistemi İspanya’da 21 bin kadın kullanıyor. İngiltere’de ise 2 bin kadına ulaşılmış. Vodafone Vakfı İngiltere’de bu çalışmayı Kızılhaç’la birlikte yürütüyor. Dunnett, İngiltere’de ‘onur- namus cinayetleri’nin de işlendiğini, panik butonu sayesinde kadınların hayatının kurtarıldığını örneklerle anlatıyor. Dunnett, “Bu buton sinyal verdiğinde Emniyet 3 yerden birinden arandığını biliyor. Birincisi Saray, ikincisi Bakanlar Kurulu, 3’üncüsü şiddete uğrayan bir kadın” diyor. Peki bu çalışma Türkiye’ye gelecek mi?

Serpil Timuray, “Bu çalışmayla ilgili Vodafone Vakfı’nın İngiltere ve İspanya’da yaptıklarını Türkiye’deki ilgili makamlarla paylaştıklarını” anlatıyor.

Dünya Bankası eski başkan yardımcılarından Ian Goldin, zirvenin en etkili konuşmacısıydı kanımca. Mobil teknolojilerin hayatımızda yarattığı değişimi Goldin, “Yeni bir rönesans yaşıyoruz. Yaratıcılığın sınırlarını kaldıran cin şişeden çıktı” sözleriyle özetledi.

Vodafone, 160 köyü gezdi 5 milyon çiftçiye ulaştı

Vodafone Türkiye’de Çiftçi Kulübü’nü hayata geçirdi. Zirvede Serpil Timuray, bu konuda bir sunum yaptı. Timuray, projede kısa zamanda aldıkları yolu şöyle özetledi:

“2050 yılına kadar dünya nüfusunun 9.2 milyara ulaşması bekleniyor.Her 5 kişiden biri fakirlik sınırının altında yaşıyor. 2050’de tarım ürünlerine olan talebin yüzde 70 artması bekleniyor. Tarım alanlarında istihdam edilen kişi sayısı 1 milyarı buluyor. Tarım alanlarındaki üretkenliğin artması için mobil çözüm önerileri hayata geçebilir. Dünya genelindeki 6 milyar cep telefonu abonesinin yüzde 77’si gelişmekte olan ülkelerde. 2020 yılı itibarıyla mobil iletişimin 26 ülkede tarımdan elde edilen gelirlerde 138 milyar dolar arttırması bekleniyor. Bunun yarısının mobil bilgi hizmetlerini kullanması ek 52 milyar dolar gelir sağlayabilir. Türkiye 50.8 milyar dolarlık tarım üretimiyle dünyada 7’inci, Avrupa’da birinci sırada. Nüfusun dörtte biri tarımda, bunun yarısını da kadınlar oluşturuyor. Türkiye’de tarım ve hayvancılığım GSMH’ya katkısı yüzde 8.2. Türkiye’de çiftçi başına 2-3 hayvan düşüyor. Türkiye’de Vodafone, Tarım Bakanlığı’yla işbirliği yaparak çiftçileri SMS’le bilgilendiriyor. Çiftçilere verimliliği artıran öneriler sunuluyor. Hava durumu, hayvan hastalıkları bilgisi veriliyor. Vodafone tırı bu proje kapsamında 160 köyü dolaştı. 5 milyonun üzerinde çiftçiye ulaştı.”

Timuray, Aksaraylı bir çiftçinin web hizmetleri sayesinde İngiltere’den 400 ton patates siparişi aldığını anlattı.

Vodafone Çiftçi Kulubü’ne 700 bin çiftçi üye. Çiftçilerin iş verimliliklerinde yüzde 12’lik artış sağlandığını söyleyen Timuray, bu projenin sürdürülebilir bir dünyaya katkı sağladığını vurguluyor.

Vodafone, şiddete karşı panik butonunu Türkiye’de başlatmaya hazırlanıyor

Türkiye en değerli mücevherimiz


Zirveye katılan Vodafone CEO’su Vittoria Colao, Türkiye’ye verdikleri önemi şu sözlerle anlattı: “Türkiye tacımızdaki en değerli mücevherlerden biri. 3-4 bölgemiz var. Afrika’da, Hindistan’da büyüyoruz ama şu dönemde Avrupa’da büyüme hızlı değil. En büyük büyüme Gana ve Türkiye’de görülüyor, bu günlerde Türkiye büyüme hızıyla daha önde. Vodafone olarak Türkiye’de 3G’ye yatırım yapıyoruz, 4G’ye de hazırlanacağız. Günün birinde 5G’yi de getireceğiz. 5G de konuşulmaya başlandı. Ama konu bunlar değil, önemli olan müşteriye sunulan hizmet.”

DİĞER YENİ YAZILAR