Türkiye’yi dünyanın antibiyotik üssü yapacak

Haberin Devamı

Zentiva Dünya Başkanı Jerome Silvestre, Türkiye’de ilaç fiyatlarının çok ucuz olduğunu belirterek, “İlaçlar Avrupa’daki en ucuz fiyatın yüzde 40 altında” dedi. Türkiye’nin çok önemli olduğunu söyleyen Silvestre, Lüleburgaz’ı antibiyotik üssü yapacaklarını söyledi.

Türkiye’de ilaç sektörü yaklaşık 15 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştı. 2006’dan bu yana 13 yerli şirket yabancı yatırımcılarla iş yaptı. Dünya ilaç piyasası son 5 yılda yüzde 4.6 büyürken, bu rakam Türkiye’de yüzde 30’lara geldi. Sektör hareketli ve rekabetçi.

Türkiye’yi dünyanın antibiyotik üssü yapacak

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de 1953 yılında faaliyetlerine başlayan, daha sonra çatısı altına Zentiva’yı da alarak büyüyen Sanofi’nin yöneticileri Türkiye’deydi. Onlarla sohbet ettik.

Önce Sanofi Grubu ile bilgi verelim. Sanofi Grubu 110 bin çalışanı ile 5 kıtada 110 ülkede faaliyet gösteriyor. Sanofi Grubu çatısı altında Sanofi ürünlerinin yanı sıra eşdeğer ilaç üreticisi Zentiva, nadiren rastlanan hastalıklara çözüm bulmaya çalışan Genzyme ve aşı konusunda uzmanlaşan Sanofi Pasteur var. Şirketin 2011 cirosu 33.4 milyar euro. Sanofi 2011’de yüzde 3.4 oranında büyüdü.

7 milyon euroluk yatırım

Zentiva Dünya Başkanı Jerome Silvestre, Sanofi Grubu Türkiye Ülke Müdürü Olivier Guillaume, Zentiva Türkiye Genel Müdürü Şahin Arslan ve Zentiva, Sanofi Türkiye Operasyonel Müdürü İlker Durgun, Sanofi Türkiye Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Aysun Hatipoğlu’yla gerçekleştirdiğimiz toplantıda Sanofi’nin Türkiye yatırımlarıyla ilgili bilgileri aldık.

Sanofi’nin Lüleburgaz’daki fabrikası Avrupa’nın en büyük ilaç üretim merkezlerinden biri. Tam kapasiteyle çalışmamasına rağmen hem Türkiye’de iç pazara hem de ihracata yönelik üretim yapıyor.

Sanofi Grubu’nun sattığı her 4 kutu ilaçtan biri Lüleburgaz’da üretiliyor. Türkiye’de üretilen toplam ilaç üretiminin yüzde 18’i Lüleburgaz fabrikasında üretiliyor.

Sanofi 2013 yılının ilk çeyreğinde ihracat kapasitesini artırmayı, 40 ülkeye ihracat yapmayı ve Lüleburgaz’daki üretim tesislerini dünyanın antibiyotik tedarik üssü yapmayı amaçlıyor. 2012’de 253 milyon kutu üretim yapılan tesiste 2016’da 304 milyon kutu ilaç üretimi hedefleniyor.

Jerome Silvestre, “Türkiye bizim için önemli. Nüfusu genç. Hastalara yüksek kalitede hesaplı ilaç sağlamak istiyoruz. Lüleburgaz fabrikamızın kapasitesinin tamamını kullanmak istiyoruz. Lüleburgaz’ı antibiyotik üssü yapacağız” diyor.

Silvestre, bunu gerçekleştirebilmek için 6-7 milyon euroluk yatırıma ihtiyaç duyulduğunu anlatırken de, “Türkiye’de ilaç sanayi için öngürülebilir ve sürdürülebilir bir ortam olmalı” vurgusunu da yapıyor.

Malum son dönemde sağlık reformu kapsamı içinde ilaç sektöründe de değişim yaşamıyor. İlaç fiyatlarındaki düşüş de sektörün gündeminde. Silvestre’ye Türkiye’de ilaç sektörünün gündeminde olan konuları soruyoruz. “Avrupa’daki en ucuz ilaçtan yüzde 40 daha ucuz Türkiye’deki ilaçlar. Biz Sanofi ve Zentiva olarak hem kaliteli hem de hesaplı ürünlerle çözüm olmak istiyoruz. Öngörülebilir ortamlarda, yüksek teknolojiyi kullanarak kalifiye insanlarla üretim yapmak istiyoruz” diye anlatıyor.

Yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada sağlık harcamaları konusunda düzenlemelerin yapıldığını anlatan Silvestre, son dönemde hükümetin attığı adımlarla ilgili olarak da şu yorumu yapıyor:

“Sağlık sistemindeki masrafları kısma yönünde bir gidişat var. Türkiye’nin nüfusu var. İhtiyaçları artıyor. Biz Türkiye’de dans etmek istiyoruz. Dans etmek için de iki kişi gerekir diye bir söz vardır. Bu yüzden de hükümetin kararlarını takip ediyoruz. Öngörülebilir bir ortam bizim için önemli.”

40 ülkeye ihracat

- Sanofi’nin Lüleburgaz’daki üssü 13 ülkeden kalite onayı aldı.

- Kapasitesi 450 milyon kutu. Üretilen ilaçların yüzde 49’u fason, yüzde 51’i Sanofi Grubu’nun ürünleri.

- Lüleburgaz Ar-Ge merkezinde diyabet, şizofreni, osteoporoz, migren, obezite, astım, hipertansiyon ve HIV gibi hastalıkların tedavilerinde kullanılan 14 molekül ile toplam 32 dozaj form çalışması tamamlandı.

- Sanofi 2013’ün ilk çeyreğinde Lüleburgaz’da üretilen antibiyotikleri 40 ülkeye ihraç edecek.

DİĞER YENİ YAZILAR