Ulus’ta yeni bir hastane açıldı. Adı Liv Hospital. Medical Park’ın kurucusu Muharrem Usta’nın yeni hastane zinciri. Kısa bir süre sonra Ankara-Çankaya ve İstanbul- Bahçeşehir’de de Liv Hospital hizmete girecek. Önceki gün Muharrem Usta, Liv Hospital Genel Müdürü Meri İstiroti, Liv Hospital Medikal Direktörü Prof. Dr. Oktar Asoğlu’yla bir araya geldik. Hastaneyi de gezdiğimiz bu görüşme sırasında Muharrem Usta, sağlık sektöründeki hedeflerini anlattı. Sağlık sektörü ve sağlık turizmiyle ilgili sorularımızı yanıtladı. Liv Hospital, 30 bin metrekarelik alanda 120 milyon dolarlık yatırımla kuruldu. 154 yatak, 8 ameliyathane, 48 kliniği var. Hastanenin hedefi 2013 yılında 95 bin ayakta tedavi, 3500 de ameliyat gerçekleştirmek.
Öncelikle şunu söylemeliyim. Son dönemde açılan birçok özel hastanede olduğu gibi Liv Hospital’da da her şey düşünülmüş. Konfor mükemmel, lüks bir otel gibi. Hastane, apartmandan ya da herhangi bir binanın yenilenmesiyle yapılmış değil. En başından itibaren bir hastanede olması gereken her şey planlanmış. Usta’nın da altını çizdiği gibi tüm cihazlar son teknoloji ürünü. Ama tüm bunlar bir hastane için ilk söylenmesi gerekenler değil kuşkusuz. Hastaneyi iyi yapan sağlık alanındaki başarısı olmalı.
Çıtayı yüksek tutuyor
Bu açıdan bakarsak Muharrem Usta, çok iddialı konuşuyor, “Türkiye’nin değil, dünyanın en iyi hastanelerinden biri olacağız” diyor. Çıtayı yüksek tutuyor. Hatta geçen hafta Cleveland’tan gelen bir uzman kadronun Liv Hospital’ı gezdiğini ve “Bundan iyisi olamaz” dediğini anlatıyor.
2005 yılından bu yana sağlık turizminin Türkiye’de de artığına dikkat çeken Usta, “Dünyada Japon teknolojisinin kabul görmesi gibi Türkiye’de sağlıktaki başarısıyla kabul görebilir. Türkiye’deki sağlık sektörü marka olabilir” diyor. Sağlık sektörünün Türkiye’deki büyüklüğü
1 milyar dolar civarında. Usta Türkiye’nin 10 yılda bu rakamı 5 milyar Dolar’a çıkarabileceğini hesaplıyor. Bunu için de yurtdışında tanıtımın önemine dikkat çekiyor. Eğitim, bilim-teknoloji, sinema ve sağlık sektörü ihracatına Bakan Zafer Çağlayan’ın teşvik verdiğini de anlatan Usta, özellikle onkoloji alanında Liv Hospital’in çok iddialı olduğunun altını çiziyor.
Saç ektirmeye talep çok
Bu sohbet sırasında şaşırtıcı bilgiler de veriyor Usta. Örneğin yabancılar en çok saç ekimi için Türkiye’yi tercih ediyormuş. Katar, Dubai, Bahreyn gibi yerlerden genelde saç ekimi için geliniyormuş. Ciddi hastalıklar için bu ülkelerin vatandaşlarının halen ilk adreslerinin Londra ve Amerika olduğunun altını çizen Usta, “Biz bu ülkelerde çok cılızız” da diyor.
Liv Hospital’in kadrosuna dönersek; Liv Hospital yüzde 60’ı özel sektörden, yüzde 40’ı üniversite hastanelerinden gelen doktorlarla kadrosunu oluşturdu. Usta, doktorlara transfer parası ödemediklerini, bunun prensiplerine aykırı olduğunu da vurguluyor.
Liv Hospital’da kadro kurulurken yaş unsuruna dikkat edilmiş. Medikal Direktör Prof. Dr. Oktar Asoğlu 46 yaşında. Doktorların da yaş ortalaması 45.
Muharrem Usta, “Bir doktorun kendini kanıtlaması için en az 15 yıla ihtiyacı var. O yaşlara gelmiş, kendini kanıtlamış ve bir 10-15 yıl daha kendini geliştirerek hizmet verecek doktorlara ihtiyacımız vardı. Kadroyu da ona göre kurduk” diyor.
Peki Liv yurtdışındaki başarılı Türk doktorları Türkiye’ye çekecek mi? Prof. Dr. Oktar Asoğlu, “Buna ihtiyaç var mı? Burası doktorların adının öne çıktığı bir hastane olmayacak, ekip önemli. Burada iyi ekipler kurduk” diye anlatıyor.
Sohbetimiz sırasında Usta, sağlık sektörüyle ilgili verileri aktarıyor: “Deloitte verilerine göre dünyada sağlık alanında son 3 yılda yıllık ortalama 6 trilyon dolara yakın harcama yapılıyor. Bu rakam Türkiye’de yılda 53 milyar dolar kadar. Yine Deloitte’nin 2012 tahminlerine göre sağlık turizmi 100 milyar dolarlık bir pazara ulaştı. Türkiye’deki rakam ise 1 milyar dolar civarında.”
Sağlık, fazla veriyor
Muharrem Usta, TÜİK verilerine göre normal bir turistin 2011 yılında Türkiye’ye 637 dolar bıraktığını, aynı dönemde sağlık turizmi amacıyla gelenlerin bıraktığı tutarın 6 bin 800 dolar olduğunu hatırlatarak, “Sağlık turizmi için gelenler 10 kat fazla döviz bırakıyor. Bunun daha ileri seviyeye gelmesi şart” diyor.
Usta Amerika’da sağlık sektörünün yüzde 10-15 yabancı hastaya hizmet verdiğini, sağlık sektöründeki kârın yüzde 50’sinin de bu orandan kaynaklandığını anlatıyor. Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin cari açık olduğunu hatırlatarak da, “Sağlık sektörü cari fazla veriyor. Mutlaka özendirilmeli” diyor.
Liv Hospital nereden geliyor?
- Liv Hospital adını (Leading International Vission) Uluslararası Vizyonda Lider prensiplerinin baş harflerinden alıyor. Hastanenin mimarisiyle ilgili bilgi de veriyor.
-Hastane insan vücudunun kendini iyileştirme yeteneğinden ilham alınarak yapılmış. Hücreler ve yeşilin tonları göze çarpıyor.
-Çocuk kliniğinde çocuklar için minik uzay mekikleri var. Çocuklar klinik içinde bu mekiklerde geziyor. Oyun alanları var.
Liv Hospital Türkiye’nin değil, dünyanın en iyisi olmayı hedefliyor
Haberin Devamı