Sealed Air, ev dışı temizlik ürünleri ve gıda paketlemede uzman. Şirketin yöneticisi Cem Yengül, “Son olaylar turizme yansımaz, güneyde gevşeme olmazsa iyi bir yıl olacak” dedi.
Cem Yengül, Sealed Air Türkiye, Kafkasya, Asya Cumhuriyetleri Başkanı. Dünyayı yöneten şirketlerde görev yapan ilk 50 Türk yönetici arasında yer alan, başarılı bir isim. Diversey’i 2 yıl önce 5.3 milyar dolara alarak iş yelpazesini genişleten Sealed Air, ev dışı temizlik ürünleri konusunda uzman. Gıda hijyeni, güvenliği, tesis hijyeni ve ürün koruması alanında dünya lideri. Oteller, hastaneler, bankalar, plazalar, AVM’ler, restoranlardaki hijyenden tutun da tavuk çiftliklerindeki kümeslere kadar hizmet veriyor. Dolabınızdaki ürünlerin birçoğunun ambalajı da Sealed çatısı altındaki Instapak ce Cryopak tarafından yapılıyor. Yengül’le hijyen ve gıda güvenliğini konuştuk.
Hızlı değişim oldu
- Türkiye’de gıda güvenliğiyle ilgili yasalarda değişiklikler oldu. Bu alanda hızlı bir değişim olduğunu söyleyebilir miyiz?
Türkiye’de hijyen bilinciyle ilgili büyük değişiklik oldu. İnsanların eskiden dikkat etmediği birçok konu artık çok önemli. Son 10, hatta son 8 yılda Türkiye çok hızlı değişti bu alanda. AB uyum yasaları sayesinde işletmeler ve üreticiler de değişti. Bizde temizlik ve hijyen Diversey markası altında yapılıyor. Cryopak gıda ambalaj ve paketleme işi. Instapak da korucu paketleme ambalaj işimiz.
- 62 ülkedesiniz, Türkiye bu konularda kaçıncı sıralarda?
Türkiye gıda tarafında temizlik ve hijyen konusunda ilk 5. Koruyucu ambalaj ve gıda ambalajında çok gerilerde.
- Neden?
Çünkü bilinç yeni oluştu. Biz 20 bin noktaya dokunuyoruz Türkiye’de. Değişimi, dönüşümü yerinde görüyoruz. Hijyen sağlama konusunda yalnızca deterjanlar akla gelmesin. Buharla, suyla, basınçla temizlik yapan araçları da etkin kullanıyoruz. Bankalar, okullar, hastaneler, AVM’ler, oteller var hizmet verdiğimiz. Havaalanlarında kullanılan temizlik araçları da bizim.
Bilinç yeni oluştu
- Kaç otel var?
500’ün üzerinde otel var. Çoğu 5 yıldızlı. Restoran ve yemek şirketlerine de hizmet veriyoruz.
- Sealed Air’ın Ar-Ge’si Türkiye’de de var mı?
Şirketin Ar-Ge’si Türkiye’de de var. Çin, Hindistan, Hollanda, Amerika’da Ar-Ge’ler var. Türkiye önemli bizim işimizde. Sektörün büyüklüğü artıyor. Yeme-içme sektörü çok hızlı büyüyor. Konaklamada yeni zincirler geliyor. İnsanlar daha fazla dışarıda zaman geçiriyorlar. Bu da işleri büyütüyor.
- Türkiye’de fabrikanız var...
Gebze’de fabrikamız var. 55 bin ton üretimimiz oldu 2012’de. Avrupa’daki 5 stratejik fabrikadan biri. İşimizin büyük kısmı İstanbul ve güney sahillerinde.
- 2013 yılı nasıl geçiyor?
Türkiye’nin büyüme performansının üzerinde geçiyor. Planlarımız tuttu. Ancak şu anda turizmle ilgili rakamlar önemli. Güney sahillerinde iyi giderse, gevşeme olmazsa iyi bir yıl olacak. Son olayların turizmi etkilemesi söz konusu. Bu da bize yansıyabilir.
Gıdaların raf ömrü 1 günden 10 güne kadar uzatılıyor
- Raf ömrünü uzatırken doğallıktan da uzaklaşılıyor mu?
Çorbalardan sütlere, yoğurtlara bu soru var?
Gıda paketleme kısmı toplam işimizin yarısı civarında. Çok büyük bir iş. Uzun zamandır da yapıyoruz. Çok değişik teknolojiler kullanılıyor. Et, tavuk, balık ve peynir için kullanılan geliştirilen özel ambalajlar var. Ancak bunların tümünün raf ömrü sınırlı. Bizim şirketimizde raf ömrünü uzatmak için Ar-Ge çalışmaları hep yapılıyor. 1 günden 10 güne raf ömrünü uzatma formülleri var. Burada bir gün üretici için de tüketen için de değerli. Üreticiden rafa gidene kadar da zaman geçiyor. Raf ömrü de katkı maddeleriyle yapılması istenmiyor.
- Peki nasıl yapılıyor? Örneğin Knorr çorbaları için özel bir ambalaj kullanıldığını öğrenmiştik...
Biz ürünlerin ambalajlarını 27 katmandan oluşturuyoruz. Belli katmanların farklı özellikleri oluyor. Tavuğun mesela...
- Tavukların ambalajının özelliği ne?
Tavuk torbalandığında açılana kadar 14 gün taze kalması sağlanıyor. Katkı olmadan. Sealed ’in Diversey’i satın alma nedeni de şuydu, CEO şöyle açıklamıştı: “Sealed gıdanın işlemeden tüketildiği yere kadar var, Diversey tarladan çatalın ucuna kadar olan süreçte var. Bunlar kesişiyor. Tavuk işleme ünitesini düşünün kümeslerin hijyenini sağlama bizim işimiz, paketlenmeye hazır hale gelene kadar hijyen bizim işimiz. Eve taze gelmesini sağlamak da işimiz. Belli aralıklarla temizlenmesi, sisleme ve buharlama yöntemiyle dezenfekte edilmesi gibi çözümler var. Sistemleri mühendisler kuruyor.”
Hijyen için bir restoran yılda 100 bin TL harcıyor
- Lüks bir restoranın yıllık hijyen harcaması ne kadardır?
İyi bir restoran yıllık 100 bin lira harcar. Bunun 50 bini kimyasal, 25 bini kağıt, 15 bini de çöp torbası, fırça, eldiven, sünger gibi ürünlerdir. 10 bin lira da gıda analizi, denetime gider.
- Lüks bir restoranın bu kadarsa 5 yıldızlı bir otelin harcaması ne kadar olur?
Kendi çamaşırhanesi olan bir şehir oteli yılda 200 bin lira çamaşıra harcar. Bunun dışında çok harcama olur. Temizlik kağıdı harcaması yılda 70 bin lira civarında. Buna 70 bin lira bukleti ilave edin. Denetim için en az 15 bin lira harcanır.
- Ya AVM’ler?
Genelde ayırdıkları bütçe 150 bin lira civarında oluyor. AVM’lerde yalnızca kimyasal malzemelere 50 bin lira gider, haşere kontrolüne de en az 25 bin lira gider.
- Hijyen için kullanılan maddelere de özen gösterilmesi son yılların konusu. Temizlerken dünyayı kirletmemek. Bu da ürünlerin içeriklerinin değiştilmesi demek değil mi?
Hijyen konusundaki bilinç arttıkça tüketim artıyor ama her yenilikte de sizin de söylediğiniz bu nedenden dolayı daha fazla kontrol altına alınıyor. Biz dünyadaki lider şirketlerden biriyiz, bilinçli tüketimden yanayız. Çevreye ve insana minimum zararı vermek amacımız. Atıklar ve geri dönüşüm konusu artık çok önemli.
Lezzet kadar önemli
- Sürdürülebilirlik konusunda yapılanlarda da çözüm önerileri nizde önemli bir yer tutuyor olmalı, doğru mu?
Şirketin yeni bir vizyonu var. O da şu: Daha iyi bir yaşamı sürekli sunmak istiyoruz. Bunu yapmak için de insanların daha iyi şartlarda daha keyifli yediklerinden içtiklerinden lezzet alarak işimizi yapmalıyız. Hijyen de lezzet kadar önemli. İnsana minimum etkisi olan çözüm ürünleri geliştirmek gerekiyor. Avcumu kaplayacak şekilde sıvı sabun koysam daha temiz olacak algısı vardı, bu yanlış. Olması gerektiği kadar kullanmak gerekiyor. Bir kerelik kullanımlar bu yüzden değerli. İnsanlar bu sistemleri kullandıklarında doğaya çok daha az bir etki bırakıyorlar.
İŞİN SIRRI HERŞEYİN ÖNÜNE İŞİ KOYMAK
- Ankaralısınız, ODTÜ mezunusunuz. İlk işiniz neydi?
Mezun olduğum dönemde 5 Nisan kararları alınmıştı. Ben Unilever’de işe başladım. Lever Endüstriyel adında bir şirketti. Faaliyet konum hep aynı, ev dışı temizlik ürünleri. Ben bir süre İstanbul dışında çalıştım. 18 yıldır da İstanbul’dayım.
- İş dışında ne yaparsınız?
Geçenlerde yurt dışından konuklar vardı. Türkiye’nin başarısının sırrı üzerine konuşuluyordu. İnsan faktörü var bu sırrın arkasında. Türkiye’de büyük çoğunluk her şeyin önüne işini koyuyor. Benim için de sanırım böyle. Bunu makul yere getirmek gerekiyor. Performansımızın düşmemesi için dikkat edilmeli. Benim iş dışında en büyük keyfim 12 yaşındaki oğlumla zaman geçirmek ve fırsat bulduğumda işi akla getirmeyecek bir şey yapmak. Bu; farklı bir coğrafyaya gitmek, bir kitaba kaptırmak ya da bir film izlemek olabiliyor.