‘Esaslı’ büyümeyi gıdada yaşayacak

Haberin Devamı

3 bin otel ve restorana ulaştıklarını belirten Esas Holding Gıda Başkanı Babür Çelebi “Gıdada büyüyeceğiz. Yurtdışından et alıp Türkiye’de işlemek istiyoruz” diye konuştu.

Babür Çelebi; Şevket Sabancı’nın öncülüğünde kurulan perakende, havacılık, sağlık, gayrimenkul ve gıda alanlarında yatırımları olan Esas Holding’in Gıda Grup Başkanı. Gıda sektöründe deneyimli bir isim. Amerika’daki eğitiminden sonra Türkiye’ye döndü ve Unilever’de işe başladı. Unilever’den sonra emekli olan Çelebi, Evyap, Ülker ve son olarak da Doğan Online CEO’luğu yaptı. Çelebi, Esas Holding’in gıda yatırımlarından sorumlu. Esas Holding gıda alanında Bonservis, Esaslı Et ve Peyman markalarıyla hizmet veriyor. Yakında yeni alımlarla gıda alanındaki varlığını büyütmeyi amaçlıyor.

25 milyon euro sınırı

- Esas Holding, Şevket Sabancı’nın öncülüğünde hızla büyüyor. Gıda da büyüme hedefleri görülüyor.

Kurucumuz Şevket Sabancı’nın özel önem verdiği alanlardan biri de gıda.

- İlk Çoban Yoğurtları alınmıştı. City Farm da vardı.

Evet. Ama olmadı. Çoban’dan vazgeçildi. City Farm da Türkiye için erken bir girişim olmuştu. Oradan da çıktık. Emine Kamışlı Sabancı ve Ali Sabancı da gıda alanıyla ilgili ve istekli. Trakya Çiftliği de istediğimiz gibi olmadı. Biz fırsatlara açığız. Birçok fırsat önümüze geliyor.

- Nasıl değerlendiriyorsunuz fırsatları? Kriterler nedir?

Bazı kriterler var. Minimum 25 milyon euroluk bir iş olması gerekiyor. Bunun altındaki işlerle ilgilenmiyoruz. Gıda sektöründe çok büyük şirketler var ama bilinen o çok büyük stratejik yatırımcıların dışındaki şirketler küçük. Biz şu anda gıdaya girmiş, belli bir büyüklüğe ulaşmış ve büyüme potansiyeli olan işlerle ilgileniyoruz.

- Organik tarım, süt, et veya gıda perakendeciliği gibi özellikle ilgilendiğiniz alanlar var mı?

Hepsiyle ilgiliyiz. Hepsini değerlendiriyoruz. Et, süt de olabilir, gıda perakendeciliği de. Yine yöneticilerimiz kendileri 10 milyon euroluk şirketlerle de kendileri kişisel olarak ilgileniyor.

- Var mı yeni şirketler?

Var. 4 şirketle görüşmelerimiz var. Yakında belli olur diye düşünüyorum.

- Gıdadaki markalarınızdan biri Peyman. Kuruyemiş markası. Nedir büyüklüğü?

Hızla büyüyor Peyman. Daha da büyüyecek. 300 milyon liraya ulaştı cirosu. Türkiye’nin her yerine ulaşıyoruz.

Et markası ‘Esaslı’

- Et markanız Esaslı. Yetiştiricilik yapıyor musunuz?

Hayır. Biz hayvan yetiştirmiyoruz. Antalya’da bölgenin en ileri teknolojisine sahip olan bir üretim tesisimiz var. Etleri alıp işliyoruz. Markamızın adı da Esaslı. 2008 yılında yapılmış bir yatırım. Biz Denizbank’tan aldık. Orada şarküteri işi yapıyoruz.

‘Esaslı’ büyümeyi gıdada yaşayacak


- Nerede satılıyor Esaslı?

70 bayimiz var. Yerel marketler, okul kantinleri, restoran ve otellere gidiyoruz. Çok iyi bildiğiniz restoranlar müşterilerimiz.

- Büyük market zincirlerinde neden yoksunuz? Raf rekabetine girmek için henüz erken mi?

Rafta aynı zamanda çok da promosyon olması lazım. Biz o aşamada değildik. Ayrıca yaptığımız iş kaliteli. Biz son düzenlemeye kadar geri durduk.

- Bu et ve et ürünlerindeki düzenlemeyi mi söylüyorsunuz, Kanatlılarla kırmızı eti karıştırmamaktan mı?

Evet. Biz bunu hiç yapmadık. Tavukla, kırmızı eti hiç karıştırmadık. Ama bugüne kadar sektörde çok vardı.

- Bu yasa çok olumlu. Tüketici de kandırılıyordu.

Doğru. Tam olarak uygulanıyor, denetleniyor mu? Hayır ama. İyiye gidiş var. Biz de bu yeni durumu değerlendirip stratejik kararlarımızı vereceğiz. 30 milyon dolarlık tesisimiz tam kapasite çalışıyor. İşi büyütmek istiyoruz. İşimiz geçen seneden bu seneye yüzde 40 büyüdü. 2014’te de büyüyeceğiz. Yeni yatırımlar olabilir.

- Ev dışı tüketimde de Bonservis adlı şirketiniz var. Tam olarak ne yapıyor Bonservis?

Tedarikçilerden ürünü alıp restoranlara, otellere veriyor. 3 bin noktaya ulaşıyoruz.

ÇİÇEKÇİDE ÇALIŞTIM, GAZETE DAĞITTIM

- Siz profesyonel iş yaşamından önce çalışmış mıydınız?

Çalıştım. Ben Alman Lisesi mezunuyum. Almanca, İngilizce ve Fransızca öğrenmiştim. Alman Lisesi’ne giderken yazın Kilyos Motel’de resepsiyonda çalıştım. O zamanlar Kilyos Motel özel ve gözde bir yerdi.

İstanbul’un Türkiye’nin önde gelen aileleri orada kalırlardı. Yabancılar da gelirdi. Orada ben sigortalı oldum. O tarihlerde bunun işime yarayacağını bilmiyordum.

Üniversite döneminde Amerika’da okuyan bir çok öğrenci gibi ben de çalıştım. Bir çiçekçide çalıştım. Keyifli, güzel bir işti. Daha sonra da gazete dağıtıcılığı yaptım. Üniversite bittikten sonra da master döneminde de pazarlama alanında çalıştım.

- İş dışında ne yapıyorsunuz?

Seyahat ediyorum. Eşimle birlikte mümkün olan her tatilde kaçarız bir yerlere. Eskiden müziğe çok yatırım yaptım. Ciddi bir koleksiyonum var. CD’lere bir ara çok para yatırdım.

‘Esaslı’ büyümeyi gıdada yaşayacak


İthal eti işleyip ihraç edelim

- Gıda perakendeciliğiyle ilgili misiniz?

Pizza Hut ve KFC’yi almak için başvuruda bulunduk. Ancak markaların sahibi Türkiye’ye kendisi gelmek istedi. Olmadı. Bu, iştahımızı azaltmadı artırdı. Yakınlarında alacağımız işlerimiz var. Shepherd diye küçük bir peynir işimiz var. Bu işi de büyütmek istiyoruz.

- Gıda Grubu’nun cirosu ne oldu?

Gıda Grubu’nun toplam cirosu 400 milyon lira oldu geçen yıl.

- Yeni atılımlar olacak mı?

Et konusunda hedeflerimiz var. Bakanlık da destekledi. Türkiye’ye gelen eti işleyelim, ihraç edelim istedik. Biz şimdi bu konuda çalışıyoruz. Türkiye döviz kazanır. İş imkanı yaratılır. Umarım başarırız.

55’inci melek yatırımcıyım

- Melek yatırımcı oldunuz? Var mı yeni yatırımlar?

Devlet bu işi düzenledi. Ben Türkiye’nin 55’inci melek yatırımcısı oldum. Üst düzey yöneticiysen, belli birikimlerin varsa devlet sana belli fırsatları gör, onlara yatırım yap diyor. Ben daha çok gıda ile ilgileniyorum. Başka alanlara da bakıyorum.

- Siz girişimcilere hangi alanları önerirsiniz?

Birkaç yıl önce gıda perakendeciliği derdim. Kahve zincirlerini düşünün. Onlarca oldu. Fast food yerine farklı zincirler oluşuyor. Etçiler girmeye başladı. Sütlü ürünler olabilir. Amerika’dan da hâlâ gelmeyen markalar var. Ev dışı tüketim artıyor. Fırsatlar var. Türk halkının sevdiği ürünlere yönelmek lazım.

Japonya ve Çin’e kuruyemiş ihraç ediyor

- Yurtdışına da ihracatınız var mı?

Yapıyoruz. Daha çok Doğu ülkelerine gönderiyoruz. Suriye, Irak vardı ancak son dönemde olaylardan etkilendik. Birçok Avrupa ülkesine Peyman gidiyor. Japonya ve Çin’den de talep aldık. Oralara da gönderiyoruz.

DİĞER YENİ YAZILAR