Teknik müteahhitlik şirketi AE Arma Elektropanç’ı kısa bir süre önce 5 milyar euro cirosu olan Hollandalı Imtech aldı. Avrupa ve Kafkasya’da en yüksek binaları yapan şirket, petrokimya ve stadyum işine girmeyi planlıyor. Körfez Bölgesi’ndeki en etkili 100 kişiden biri seçilen şirketin 28 yaşındaki genç iş geliştirme sorumlusu Burak Kızılhan, “Türkiye’de 700 günde 22 stadyum yapılacak. Gireceğiz bu ihalelere” dedi.
Burak Kızılhan, 1984 doğumlu, çok genç bir yönetici. AE ARMA Elektropanç ‘teknik müteahhitlik’ firmasının iş geliştirme sorumlusu. Genç yönetici Burak Kızılhan’la İstanbul’da Sofa Otel’de buluştuk. Kendisini Türkiye’de yakalamak zor. Çünkü bir ayağı Dubai’de bir ayağı Hollanda’da. AE Arma Elektropanç’ın temelini Burak Kızılhan’ın babası 35 yıl önce atmış. Kızılhan’ın şirkete gelip sorumluluk almasıyla birlikte şirket hızla büyümüş. Afrika, Asya ve Avrupa’da halen devam eden 24 projeleri var. Geçen yılki ciroları 90 milyon euroydu.
Burak Kızılhan, AE Elektroğanç’ın Lübnanlı Hariri Ailesi’yle birlikte ortak bir şirket kurmasını sağladı. Rusya’da çok iyi bilinen AE, Körfez ülkelerinde de tanınır oldu. Son olarak da bu yıl AE Arma Elektropanç’ın yüzde 80’ini Hollandalı Imtech aldı. Bu satış Türkiye’de taahhüt alanındaki en büyük satış olarak biliniyor. Ve Burak Kızılhan, Ortadoğu ile Körfez ülkelerinin en etkili yayın organlarından olan Construction Week tarafından Körfez’in en etkili 100 ismi arasında gösterildi. Bu arada bu listede iki isim var Türkiye’den. Diğer İsim TAV’ın CEO’su Sani Şener. Kızılhan, bu listedeki en genç isim. Ayrıca Fortune Türkiye de Kızılhan’ı gelecek vaat eden ilk 20 isim arasında gösterdi.
- AE Arma Elektropanç başta Rusya olmak üzere yurtdışında iş yapan bir şirket. Siz de İş Geliştirme’den sorumlusunuz. Şu an kaç projeniz var? Nedir bu işlerin büyüklüğü?
26 devam eden, işleyen şantiyemiz var. 35 yıllık bir şirketiz. Asya, Avrupa ve Afrika’da işlerimiz var.
- Türkiye’de var mı?
Türkiye’deki işlerimizin toplam işlerdeki oranı maalesef yüzde 8. Biz işe Türkiye’de başladık. 5 yıldızlı oteller ve AVM’lerin çoğunda bizim imzamız var. Son yıllarda rekabet arttı, çok şirket oldu. Yurtdışındaki işlerimizle aynı ayarda işler alamadık son dönemde Türkiye’de.
- İlk ne zaman açıldınız yurtdışına?
1991 yılından beri Rusya’dayız. Orada 16 değişik şehirde projelerimiz var. Babam döneminde açıldık. Moskova’da şu an Avrupa’nın en yüksek binasından daha yüksek bina yapıyoruz. Mercury City Tower yapılıyor. Daha önceki Avrupa’nın en yüksek binasını da biz yapmıştık. Yaptığımız yüksek binalar Moskova’da yan yana. Moskova’da Finans Merkezi’nde binalarımızın çoğu. Capital City yanında Saint Petersburg Tower var, onu da biz yaptık. Orada bir projemiz daha var, o da bitince Avrupa’nın en yüksek ikinci binası olacak. Teknik müteahhitlik olarak dünyadaki sayılı şirketlerden biriyiz.
- Türkiye’de bitirdiğiniz birkaç proje söyler misiniz?
İlk aklıma gelenler Anthill Residence, Paladium, Şişli Plaza, Akaysa Acıbadem var devam eden. Otellerde çok tecrübeliyiz. Mardan Palace’yi biz yaptık. Cevahir Alışveriş Merkezi’ni biz yaptık.
- Yeni açıldığınız ülkeler var mı?
Azerbaycan pazarına açıldık. Türklerin orada avantajı var. Rusya’daki referanslarımız da orada iş almamızı kolaylaştırdı. Socar Tower işini aldık. O da Kafkasya’nın en yüksek binası. Bu aralar yüksek bina konusunda yarış var.
- Çin’de dünyanın en yüksek binası yapılıyor değil mi?
Suudi Arabistan’da yüksekliği 1.000 metre olacak bina yapılıyor. Arabayla gittiğinizi düşünün 1 kilometre.
Hariri Ailesi ile ortak
- Hariri Ailesi’yle ortaklığınız var. Bu nasıl oldu?
2003 yılından beri Ortadoğu’dayız. Lübnan, Abu Dabi, Dubai, Katar. Lübnan’da Hariri Ailesi’yle bir ortaklığımız oldu. Londra’da okurken Faslı bir arkadaşım vardı. Bizim aile işimizi biliyordu. O tanıyordu Hariri Ailesi’ni. Onlarla yüzde 50 ortaklık kurduk. AE Lübnan şirketin adı. Beyrut lüks ve yüksek binalar konusunda ileride. Ama Ortadoğu’daki kriz nedeniyle biraz durdu işler. Biz orayı hab yaratmak amacıyla kurduk. Orada merkez ofis kurmayı düşündük. Şimdilik beklemekteyiz.
- Libya’da işiniz var mı?
Biz ilk günden beri yoktuk. Oraya 98 Türk firması girdi. Yüzde 70-75’i çok büyük para kaybetti. Orada kar marjları yüksekti ama çok sorunlar oldu. Bizim yönetim kurulu iyi bir değerlendirme yapmış. Çok büyük firmalar çok büyük paralar kaybetti. Bu firmalar nasıl batar diye sorduğumuz firmalar silindi. İnşaat sektörü ilginç. Bir proje 400-500 milyon dolar. Bir projeyi finanse edemeyince elden gidiyor her şey. 2013 yılında da Libya’ya girmeyeceğiz.
- Irak?
Yokuz, önümüzdeki yıllarda olmayacağız. Suudi Arabistan, Belarus ve Ukrayna’ya giriyoruz önümüzdeki yıl. 2014’te de Kuveyt olabilir.
- Hollandalı Imtech şirketinizin yüzde 80’ini aldı. Bu satış nasıl gerçekleşti? Artık Avrupa’da daha çok proje alma olanağınız olmuş olmalı...
Imtech, teknik müteahhitlik alanında dünyanın en önde gelen şirketlerinden. Hatta en büyüğü. Alanında dünyanın büyük firmasına yüzde 80 hissemizi sattık. Onların 5 milyar euro ciroları var. Dünyada inşaat firmalarında bile zordur bu ciro. Biz binalardaydık hep. Bu konuda uzmanız. AVM, hastane, okul, üniversite, rezidanslar yaptık. Bir de alt yapı var. Barajlar, köprüler, yollar, havaalanları, petrokimya tesisleri var. Hollandalı ortağımız tüm bu işlerde var. Biz bu açıdan güzel bir evlilik yaptık. Biz birçok ülkede varız. Bir Avrupalı firmanın bizim gibi ülkelerde olması ve yayılması da kolay değil. Ayrıca taahhüt alanındaki ilk satıştır bizimki. Bu da Türkiye için çok önemlidir.
- Şirketinizin yüzde 80’ini ne kadara aldılar?
Şu an açıklanmıyor. Çıkan bilgiler de yanlış. Çünkü Hollanda ve NY Borsası’ndalar, bekliyoruz onların açıklamalarını.
- Hollandalı ortağınızla daha büyük projelere imza atacaksınız. Hedefte hangi projeler var?
Türkiye’de 700 günde 22 stadyum yapılacak. Buna ihtiyacı var Türkiye’nin olimpiyatları almak için. Bu stadyumları kim yapacak? Bizim ortağımız altyapı, petro kimya işlerinde tecrübeli. Yaptıkları 15 stadyum var. Çok tecrübeliler... Gireceğiz ihalelere...
İlk yeşil dondurma fabrikası Konya’ya
t 2012 nasıl geçiyor?
Son 4 ayda 12.5 milyar dolarlık iş teklifinde bulunduk. İyi gidiyor. Ama biraz önce anlattığım gibi bazı yerlerde beklemedeyiz. 3 bin 500 çalışanımız var. Imtech’le birlikte 33 bin kişiye ulaşılıyoruz.
t Teknik bina deyince aklıma takıldı. Yeşil bina yapıyor musunuz?
Yapıyoruz. Bu çok önemli. Sayısı da artıyor. İlk yeşil dondurma fabrikasını yapacağız Algida için Konya’da. Entresan bir proje. Yeşil bina konseptini çok önemsiyoruz. Schneider’ın fabrikasını da biz yaptık. O da yeşil bina. Yeşil bina sayısı artmalı Türkiye’de. Yeşil Bina işini de çok basit anlatmak lazım. Mesela duş alıyorsunuz, belli sürede kesilecek su. Sensörlü duş, siz duş alırken biraz çekildiğinizde su kesilecek. Siz yemek hazırlarken salonda TV açık kalmamalı. Aydınlatma önemli. Koridor ışığı siz girince yanacak. Oturduğunuz yer ısınmalı. Kullanmadığınız odalar, salonlar ısıtılmamalı. Bunlar gibi... Yüzde 35 tasarruf sağlanıyor bu sistemlerle.
HARVARD BUSINESS SCHOOL’A GİTMEK İSTİYORUM
- İş dışında ne yaparsınız?
Ben lisanlı basketbol oynuyordum. Fenerbahçe taraftarıyım. Seyahat etmek en büyük hobim. En son Finlandiya’ya gittim. 50 ülke 100 şehir gördüm. Nepal ve Küba’dan çok etkilendim. Çok uçtuğum için çok okuyorum. Hırslı olduğum için aslında bunlar. ‘Bu kitabı bitirdim bunu da bitireyim, o ülkeyi görmedim orayı da göreyim’ gibi hırslarım var. Amerika’da Harvard Business School’a gitmek istiyorum. 7-8 yıl tecrübe istiyorlar şimdilik zaman dolduruyorum orası için.
‘Seni değil, yetkili birini bekliyoruz’
- Gençlik avantaj... Dezavantajı var mı? Şirketlerle masaya oturduğunuzda size güveniyorlar mı? ‘Patron gelsin’ diyen olmuyor mu size?
Oluyor. Kesinlikle bu çok oldu.Bir keresinde bir firmayla tam imza aşamasındayız. Son teklifi alıp gelmişim. Asistanı beni toplantıya sokmadı. ‘Sizden yetkili birini bekliyoruz’ dedi. Bu coğrafyada benden yetkilisi yok, diyorum anlamıyor. Benim elimde son teklif var, İstanbul benden telefon bekliyor. O sırada görüşeceğim kişi beni hiç görmemişti tuvalete çıktı. Beni dergide görmüş, ‘Aaa geldiniz mi?’ dedi. Ortadoğu’da kart önemli. Ben yönetim kurulunda değilim. İş geliştirmeden sorumluyum. Ortadoğu yönetim kurulu üyesi olmayı önemsiyor. Biz tam kurumsallaşmış bir şirket değiliz ama tam bir aile şirketi de değiliz. Benim yönetim kurulu üyesi olmam için daha çok şeyi başarmış olmam gerekiyor. Benimle tanışırken Ortadoğu’da sen ne yapıyorsun? sorusunu çok yaşıyorum. Bunlar yavaş yavaş geçecek.
Avrupa ve Kafkasya’nın en yüksek binalarını yapıyor Türkiye’de stadyuma talip
Haberin Devamı