2020’de cirolarını ikiye katlayacaklarını belirten Adel’in CEO’su Evrim Hizaler, yeni fabrikalarının 2014 yılında devreye gireceğini ve kapasitelerinin artacağını söyledi.
Adel Kalemcilik’in başında genç bir kadın yönetici var, Evrim Hizaler. Türkiye’nin en güçlü 50 kadın CEO’su arasında. Hizaler, İzmir Bornova Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği’nden mezun olur. Ve okulu bitirir bitirmez de Anadolu Grubu’nda işe başlar. Adel Kalemcilik de Anadolu Grubu’nun çatısı altındaki şirketlerden. Dünya devi Faber Castell ile ortaklığı var. Türkiye Faber Castell’in en büyük ikinci operasyonu. Türkiye’de pazar lideri, birçok ülkede de hızla büyüyor. Yakında Adel Kalemcilik yeni üretim tesisine taşınacak, kapasitesi büyüyecek. Hedef 2020 yılında ciroyu ikiye katlamak.
- Siz gözünüzü Anadolu Grubu’nda açmışsınız...
Doğru. Anadolu Grubu’nda Efes’te işe başladım. 16 yıldır Anadolu Grubu’ndayım. Bunun 14 yılı Efes’te geçti. Ticari pazarlama ve satış geliştirme alanlarında çalıştım. Adel’e gelmeden önce 2.5 yıl Rusya’da yaşadım.
- Anadolu Grubu’nun Başkanı Tuncay Özilhan’ın kalem koleksiyonu müthiş...
Bunun işimizi pozitif etkilediğini düşünüyorum. İnsan kendini kalemle, yazıyla ifade eder. Ben bu yüzden yaptığım işin çok özel olduğunu düşünüyorum.
En iyi bilinen marka
- Adel Kalemcilik dediğimizde Faber Castell’den söz etmemek olmaz. Faber Castell dünyanın en iyi bilinen kalem markası. İşlerinize pozitif etkisi olmalı...
Adel 1969 yılında kurulmuş. Faber Castell ise 250 yıllık. Öncelikle bu bizim için onur. Böylesine güçlü, güvenilir, yenilikçi bir şirketle ortağız. Dünyada her 10 kişiden 9’u Faber Castell kalemi kullanıyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin markanın kalemlerini bulursunuz.
- Üretiminizin ne kadarı Türkiye’de yapıyorsunuz?
44 yıldır Kartal’da üretim yapıyoruz. Portföyün yarısı Türkiye’de yapılıyor, yarısı yurtiçi ve yurtdışından tedarik ediliyor. Bunlar da çok sıkı denetim altında yapılıyor.
- 2012’de yüzde 17 büyüdünüz değil mi?
Evet. Geçen yıl 156 milyon liralık ciromuz oldu. Kuru kalemler, kurşun kalemler, sulu boya, pastel, tükenmez, keçeli kalem üretiyoruz. Oyun hamurları yapıyoruz. Çok farklı ürün gruplarını üretebilen Avrupa’daki sayılı tesisten biriyiz. Kartal’da 16 bin metrekarelik alana oturuyoruz.
- Büyüme stratejinizi gerçekleştirmek için yeni yatırımlar olacak mı?
Şekerpınar’da da yeni fabrika yapıyoruz. 2014 sonuna doğru yeni fabrikaya taşıyacağız. Adel Kalemcilik 44 yıllık bir şirket ama son 5 yılda cirosunu ikiye katladı. Hızla büyüyoruz. Yeni fabrikamız 36 bin 600 metrekarelik bir alan. 2014’ün son çeyreğinde orada olmayı planlıyoruz.
Lüks markamız da var
- Kırtasiye sektöründe istatistikler sağlıklı değil. Bilgi toplamak çok zor. Siz şirket olarak bu konuda ne yapıyorsunuz?
Her türlü kırtasiye ürünü yaygın bir şekilde farklı üreticiler tarafından üretiliyor. Ofis ekipmanları, fotokopi kağıtları hariç bunun dışındaki kırtasiye pazarı 1 milyar liralık bir pazar.
- Markalı, markasız çok üretim var...
250 marka var ama ciddi sayıda da kayıt dışı var. Ayrıca çok iyi bildiğiniz gibi Uzakdoğu ve Çin üretimi ürünler de dünyanın her yanında çok yaygın. Çin’i de ikiye ayırmak lazım. Çok rekabetçi pazar olduğu için oradaki üretimler de kullanılıyor. Ama markası belli olmayan ürünlere bakınca yüzde 50’lik ürün grubu var.
- Lüks kalem markanız var.
Biz en bilinen markayız. Adel Kalemcilik çok iyi biliniyor. İkinci markamız Faber Castell, diğer markamız da Graf von Fabel Castell. Bu, lüks markamız. Satışlarımızın büyük bölümü Faber Castell ürünlerinden geliyor. Biliyorsunuz Faber Castell bir Alman markası. Almanların kalite ve güvenlik standartları önemli bir faktör. Ürün çeşitliliği de çok önemli. Kalem tamam ihtiyaç ama tüm bu ürünler kendinizi ifade etme biçiminiz. Bunu yapmak istediğinizde elinize aldığınız kalemler farklılık yaratmanızı sağlıyor. Renk çeşit farklı katma değerli ürünler öne çıkabiliyor. Adeland, Creativity for Kids, Eberhard von Faber, Cordial, Kangora gibi markalarımız da var...
20 kuruşluk kalemimiz de var, 70 bin poundluk da...
- Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?
Türkiye’den 55’ye yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Adel markamızla Rusya’ya da ihracat yapıyoruz. Orada aynı zamanda Faber Castell ile ortak şirketimiz var. Adel Grubu Türkiye’de çok başarılı. Anadolu Grubu’nun bölgede gücü var. Faber Castell de orada var. İki kanaldan oradayız. Güney Afrika iyi ihracat yaptığımız bir yer. Bizim sektörde rakamlar çok büyük değil, Adel kuruş imparatorluğu. 20-30 kuruşluk kalemimiz de var 70 bin poundluk kalemimiz de var.
n İthalat da yapıyorsunuz? Ne kadar ithalat oranınız?
Üretimin yarısı ithalata dayalı, döviz riski hep var. Döviz dalgalanmaları bizi etkiliyor.
- Eskiden kırtasiyelerden alışveriş yapılırdı. Şimdilerde marketler, büyük zincirler kalemden çantaya okul öncesi her şeyi getiriyor. Bu sektörü nasıl etkiliyor?
15 bin perakendeci var bu alada. Avrupa ülkelerine göre bu oran hala çok yüksek. Hala Türkiye’de ağırlıklı alışveriş kırtasiyelerden yapılıyor. Büyük şehirlerde farklılaşma var, büyük marketler de oluyorÖ Hareketlilik evet var. Biz de satışlarımızın büyük çoğunluğunu Eylül, Ekim’de yapıyoruz. Ancak kırtasiyeler çok güçlü Türkiye’de. Bu da güzel.
Her yıl 300 yeni ürün çıkıyor
- Yeni ürünler çıkıyor sürekli. Ar-Ge’niz var mı?
Türkiye’de de ve yılda kaç yeni ürün çıkıyor?
Biz yeniliğe çok açığız. Her yıl 300 yeni ürün çıkıyor. 3 bin 500 ürün portföyümüz var. Ar-Ge’miz var. Faber Castell’in 15 ülkede üretim tesisi var. 120 ülkeye ihracat yapılıyor. Faber Castell kurşun kalemi bugünkü formuna getiren marka. Gerçekten de tüketicinin ihtiyaçlarını çok iyi bilen bir marka. 2012 yılında 235 milyon parça üretim yaptık. Her eve giriyoruz gibi bir istatistik yok elimizde ama hepsinde olabiliriz. Türkiye’de yüzde 13-14 pazar payımız var.
‘Kuruş imparatoru’ kalem işini büyütecek
Haberin Devamı