Yaz kiraz, çilek, böğürtlen, gibi antioksidan yüklü meyveler, domates, yeşil-kırmızı biber gibi C vitamini deposu sebzeler ve protein deposu balıklarıyla çıktı geldi sonunda! Doğru yiyecekleri seçerek yazın rastlanacak bazı rahatsızlıkları önlemek, iyileşmesini hızlandırmak mümkün.
KAS KRAMPLARI
Susuzluk ve elektrolit dengesindeki değişimlere bağlı olarak kramplar gelişebiliyor. Sıvı kaybettiğimiz zaman kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum mineralleri dengesi de değişiyor ve bu dengesizlik kramplara yol açıyor.
Ne yemeli?
Bol bol taze sebze-meyve yiyin. Doğal mineralden zengin su için.
GÖZ SORUNLARI
Yüzülen su temiz değilse göz iltihapları sık olur. Gözü korumak için A vitamininden zengin yiyeceklerle beslenin. A vitaminini et, sakatat gibi hayvansal kaynaklarda bol bulunur.
Ne yemeli?
A vitaminin bitkisel şekli olan Beta-karoteni ise koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, patates, havuçtan alabilirsiniz. Çinko minerali de göz sağlığı için çok önemlidir. Yazın bol çinko minerali alabilmek için balık ve deniz ürünleri güzel kaynaklar. Gözünüzü güneşin zararlı etkilerinden korumak için çok önemli bir antioksidan olan luteinden zengin yumurta ve yine domatesi de ihmal etmeyin.
UÇUKLAR
Uçuklar yazın genelde aşırı güneşe maruz kalınca deriyle mukozanın birleştiği yerde kendilerini gösterirler. Yani burun içi, ağız kenarı gibi yerlerde. Size önerim zaten sık uçuk çıkaran biriyseniz güneşe çıkmadan önce yüzünüze vücudunuza sürdüğünüzden çok daha yüksek koruma faktörlü (50-60 gibi) bir krem sürmeniz. Özellikle dudak kenarlarına bolca sürün.
Ne yemeli?
İlk güneşe çıkışlarınızda veya aşırı güneşli günlerde proteinden zengin beslenin. Izgara et-tavuk-balık yumurta gibi yiyeceklere ağırlık verin. Yazın ideali bol balık, yumurta ve yoğurt. Proteinden zengin beslenme cilt direncinizi artıracaktır.
MANTAR
Islak mayo-bikiniyle dolaşmak maya mantarı enfeksiyonlarına davetiye çıkartır. Kandidalar (maya mantarları) normalde zaten kadınların doğal vaginal florasında bulunur. Ancak bazen sayıları artar ve patojen (hastalık yapıcı) hale gelirler.
Ne yemeli?
Şekeri ve şekerli yiyecekleri, içcekleri, alkolü kesin. Mantarlar şekere bayılır! Proteini artırın.
KURU CİLT
Yazın daha çok terliyoruz. Sıvı ihtiyacımız daha çok artıyor. Ayrıca denizin tuzu, havuzun kloru cildimizi daha da kurutuyor. Artı güneş ışınları da cabası!
Ne yemeli?
Yaz meyvelerini baş tacı edin. Çilek, böğürtlen, yaban mersini bol C vitamini içeriğiyle cilde destek veren kollagen liflerin sıkı kalmasını sağlar. Şimdi domates zamanı. Bol bol domates yiyin. İçerdiği beta karoten ve C vitaminiyle cilt direncini artırır. Balık içerdiği Omega3 yağlarıyla cildin nemli kalmasına yardımcı olur. Zeytinyağı içerdiği E vitaminiyle cildinize destek verir.
Ne içmeli?
Bulunduğunuz yerin sıcaklığına göre su ihtiyacınız artacaktır. Yazın bazı kişilerde ihtiyaç 4-5 litreye çıkabiliyor. Doğal mineralden zengin suyu tercih etmelisiniz. Terlemeyle kaybettiğiniz kalsiyum ve megnezyum minerallerini yerine koymak için suyunuzun özellikle bu minerallerden zengin olmasına özen gösterin.
KEÇELEŞMİŞ SAÇLAR
Güneş, denizin tuzlu, havuzun klorlu suyu, rüzgar derken saçlar yazın bir hoş oluyor! Saç keratin denilen bir proteinden oluşur. Yani sağlıklı saçlar için protein şart.
Ne yemeli?
Yaz için ideal protein kaynakları; balık, yumurta, yoğurt, peynir. Keçeleşmiş saçları tedavi için B vitamininden zengin yiyeceklere de ağırlık vermelisiniz. Baklagiller, müsliler, tam ekmek önemli kaynaklar.
Gölgenizin sizden kısa olduğu saatlerde güneşe çıkmayın!
* En çok kaçınmanız gereken saatler sabah 10 ile öğleden sonra 4 arası...
* Sizi güneşten koruyacak giysilerle dolaşın.
* Ultraviyole ışınlarını bloke eden güneş gözlükleri kullanın.
* Cildinizin hassasiyetine göre koruma faktörü yüksek bir güneş kremi sürün. 15 ile 29 koruma faktörü olan kremler orta derecede koruma sağlar. Eğer daha hassas bir cildiniz varsa 30 ve üzerini tercih edin.
Güneş ışığı vitamini: D
Yaşlandıkça kemiklerimizi sağlam tutabilmek için kalsiyumun yanı sıra D vitaminine de ihtiyacımız var. D vitamini kalsiyumun en yakın arkadaşı! İkisi birlikte el ele verip kemiklerimizi erimeye karşı koruyor!
D vitamini vücutta kalsiyum mineralinin emilimini artırıyor. Yiyeceklerin yanı sıra güneş ışığı da D vitamini için çok önemli bir kaynak. Vücudumuz ultraviyole ışınıyla karşılaşınca D vitamini sentezlemeye başlıyor. Eğer dışarı çıkamıyorsanız veya herhangi bir nedenle kapalı giysiler içindeyseniz, o zaman yiyeceklerden yeterli D vitamini almaya özen göstermelisiniz. Özellikle de 70 yaş üzerindeyseniz!
Yaşla birlikte artık vücut D vitamini sentezini rahat yapamamaya başlıyor. Örneğin; 70 yaşındaki bir kişi 20 yaşındaki birine göre yüzde 50-75 daha az sentezliyor. Ayrıca vücut ileri yaşlarda yiyeceklerdeki D vitaminini de yeterince ememiyor. Buna ek olarak birçok yaşlı eve bağımlı, veya dışarıda fazla kapalı giysiler içinde dolaşıyor. Aynen kalsiyum minerali gibi D vitamini ihtiyacı da 50 yaşından sonra artıyor. Nerdeyse 2 katına çıkıyor. Bu yaşlarda ihtiyaç günde 400 IU (International Unit- 10 mikrogram) civarı... 70 yaşından sonra ihtiyaç daha da artıyor; 600 IU’e çıkıyor.
Balık zayıflatır!
Deneyin ve görün! Sebze veya salatanızın yanına bir akşam et, bir akşam balık yiyin. Ertesi sabah kilonuz ölçün ve karşılaştırın. Aradaki farkı göreceksiniz. Balık hafifleten güçlü bir protein kaynağı. Sindirimi kolay, yazın geç yemek yeniyor. Ağır etli yemekleri sindirmek güç. Uyku sorunlarına da yol açıyor, ertesi günkü performansımızı etkiliyor. Balık içerdiği omega 3 yağlarıyla cildimizi olduğu kadar, zihnimizi de tazeliyor! Balık sadece Omega 3 ve sağlıklı ptotein içermekle kalmıyor, aynı zamanda bitkisel besinlerde bulunmayan B12 ve D vitamini de içeriyor. B12 çok daha enerjik olmanızı sağlar. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünlerinde doymuş yağ oranı daha yüksektir. Bu yüzden bu ürünleri daha dikkatli tüketmenizi öneririm.
Hafif bir yaz tatlısı
BALLI-LORLU BÖĞÜRTLEN
Malzemeler:
* 150 gram böğürtlen
* 2 yemek kaşığı tuzsuz lor peyniri
* 1 tatlı kaşığı bal
* 2-3 taze yaprak nane
Yapılışı:
* Böğürtlen, bal ve lor peynirini blenderdan geçirin.
* 2 kaseye paylaştırın, üzerini nane yapraklarıyla süsleyin.
* Buzdolabında soğuttuktan sonra servis edin.
Karpuz suyu
Malzemeler:
* 2 dilim karpuz
Yapılışı:
* Karpuzları çekirdekleriyle birlikte blenderdan geçirin.
* İri bir bardakta, bekletmeden servis yapın.
* İsterseniz içine azıcık votka ve buz karıştırabilir, hoş bir yaz kokteyli hazırlayabilirsiniz.
Karpuzun etli kısmı beta karoten ve C vitamini, çekirdekleri ise E vitamini, çinko ve selenyum deposu. Karpuzu çekirdekleriyle birlikte yemeye alışın.
BUZLU ÇAY
Çoğu kişi yazın buzlu-şekerli hazır çayları tercih ediyor. Danışanlarıma önerdiğim tarifi sizinle de paylaşayım...
Malzemeler:
* 1 sürahi kaynar su
* 3-4 poşet en sevdiğiniz bitki çayı (önerim tarçınlı-karanfilli çay)
* 1 yemek kaşığı bal
Yapılışı:
Çayınızı demleyin. Oda sıcaklığına geldiğinde balı da karıştırın. Buzdolabına yerleştirin ve soğutun. Gün boyunca soğuk soğuk için.
Yiyip içtiklerinizle yaz hastalıklarından korunabilirsiniz
Yaz geldi!
Haberin Devamı