Selçuk Aykan yıllarca çeşitli firmalarda yöneticilik yapmış, son 10 yılını inşaat sektöründe geçirmiş. Bozcaada’daki evine profesyonel mutfak kurmuş.
Kişiye özel mönü hazırlıyor. Örneğin; benim geleceğimi öğrenince sossuz, çok hafif bir mönü hazırlamıştı. Beni şaşırttı; internetten incelemiş, beslenme şeklimi, neler sevdiğimi biliyordu. “İşe saygı, insana saygı bu işte“ diye düşündüm. Benden bir gün sonra da burada Yılmaz Erdoğan ve Beyaz’ın yemek yediklerini duydum Ada’daki fısıltı gazetesinden. Selçuk Aykan’ın ünü ağızdan ağıza yayılıyor!
n 2’nci hayat... Herkesin özlemi ama herkes bu kadar genç yaşta şehirdeki işini bırakıp başka bir yaşama geçemiyor. Siz nasıl bıraktınız?
4 yıl önce moda editörü olan kızım, Ada’nın tanıtımı için buraya davet edilmiş. Bana bir telefon geldi: “Baba hayalindeki yeri buldum! Gel.” Kalktım geldim. Geliş, o geliş... 2006 Eylül’ünde geldim, bir daha da vazgeçemedim.
n Birçok ülkede yaşamışsınız. Bu ülkelerin mutfaklarınız da incelemişsiniz ve süzgecinizden geçirmişsiniz belli... Yemekleriniz hafif ama çok lezzetliydi, tat eksikliği yoktu, tam istediğim gibi!
İngiltere’de 5 yıl, Suudi Arabistan’da
5 yıl, Ukrayna-Polonya ve Rusya’da da toplam 8 yıl geçirdim. Bütün bu ülkelerin bileşimi vardır mutfağımda.
n Önce ekmeklerinizin ünü yayıldı Ada’da... Beni şişmanlatacaksınız, çok ekmeğinizi yedim bu akşam.
(Gülüyor) Evet, önce ekmek denemeleriyle başladım işe. Polonya’da fırınlarım vardı. Zaten ekmeğin özünü biliyordum.
n Ekmeklerinizin tadı muhteşem. Nasıl yapıyorsunuz?
Kişilikli ekmekler üretiyorum! Ekmekler kişiliğini kaybetti. Genetiğiyle oynanmamış tam buğday unu kullanıyorum. Unum Çorum ve Polatlı’dan geliyor. Kendi değirmenim de var. Doğal ekşi maya kullanıyorum. Aslında yaptığım, doğanın ürettiği malzemeleri doğaya vermek!
n Küba’da bu tip evlere ‘paladar’ deniyor. Evde o gün ne pişiyorsa onu yiyorsunuz. Küba’da yediğim en lezzetli yemekleri bu paladarlarda yemiştim. Peki sizde evde hizmet fikri nereden doğdu?
Ada’da lezzet eksikliği vardı. Hep balık-meze... Bir süre sonra sıkılıyorsunuz, başka tatlar arıyorsunuz. İtalya-Toskana’da, Fransa’da böyle yerler çok. Bu atmosferi yaratmak istedim.
n Çok da başarılı olmuşsunuz. Hem mekanız Maya çok keyifli bir yer, hem de Ada’da şimdiye kadar yediğim en güzel yemekti. Bozcaada’da ilk kez ıstakoz yedim! Yeriniz Maya bağlarının arasında saklı bir lezzet durağı... Herkesi almıyorsunuz Maya’ya ama değil mi?
Yok! Bir de geleceğinizi bir gün önceden haber vermeniz gerekir ki size özel sofra hazırlayayım. Börekleri sarayım, domatesleri pesto sosa yatırayım, otları toplayayım,
balıkları seçeyim.
Maya Tel: (0286) 697 80 50
Selçuk Aykan’dan Suudi şampanyası tarifi
* Yarım litre Perrier veya maden suyu
* Yarım litre elma suyu
* 3-4 dilim portakal
* 3-4 dilim elma
Rengigül’de kahvaltı
Ada’da mutlaka görülmesi gereken yer mi? Rengigül Konukevi... Ada’ya her gidişimde elim mahkum; mutlaka dostum Özcan Germiyanoğlu’nun konukevine uğrar, kahvaltı yaparım. Burada çok ilginç simalarla karşılaşırsınız. Konsoloslar, gezginler, yerli-yabancı öğretim görevliler, işadamları-kadınları, yazarlar, çizerler... Kahvaltı sohbetleri ünlüdür Rengigül’ün. 1876’dan kalma bu tarihi evi görün ve kahvaltı yapmadan, Özcan Hanım’ın reçellerini tatmadan dönmeyin derim. Hiç aklınıza gelmeyecek otların, meyve ve sebzelerin reçelini yapıyor.
Rengigül’ün nane reçeli
Malzemeler:
* 2 iri demet nane
* Yarım kg şeker
* 1 bardak su
Hazırlanışı:
Nanelerin büyüklerini kesin. Kısık ateşte tüm malzemeyi kaynatın.
İyice kaynayınca bir limonun suyunu sıkın.
Azıcık daha kaynatıp altını kapatın.
Eski Kahve
100 yıllık bir mekan. Ada’nın en trendy yerlerinden. Meydanın en merkezi yerinde. Ada halkının günlük yaşantısını oturduğunuz yerden kahvenizi yudumlarken gözlemeyebilirsiniz. Wireless bağlantı da var. Kahveyle ikram ettikleri üzüm suyuna
bayılıyorum.
Veziroğlu Dondurma
Meydan’da Eski Kahve’nin hemen arkasındaki Aki Pastanesi’nde satılıyor. Çanakkale’nin meşhur dondurmacısı.
Yüzde 100 süt kullandıklarından tadı farklı.
Tayyare Pizza
Bozcaada’da artık bir pizzacı var! Sahibi işadamı Ferhat Tigrel, pilot. Zaten dekorasyonda izlerini hemen gireceksiniz; örneğin pizzanızı uçak koltuklarında oturarak da yemek mümkün... Tel: (0286) 697 80 75
3Müz Cafe
3 kızkardeşin yeri. Aşçıları Menderes Atasoy alaylı, tutkusu yemek pişirmek. 30 yıldır yemek işiyle uğraşıyor.
“Gecenin bir saatinde aklıma geleni denemek için kalkarım. Evimin mutfağı laboratuvar gibi. Yaptığımı kameraya kaydediyorum. Çünkü reçete haline getirmek istiyorum” diyor. Atasoy sözlerine şöyle devam ediyor; “Aldım bir minibüs Anadolu’yu dolaştım. Antep, Siirt ve Erzurum’daki nene ve dedelerden çok şey öğrendim. Siz şimdi bana deyin ki Ağrı’nın bir köyünde özel bir yemek yapılıyor, gider öğrenirim! Ama hâlâ annemin yaptığı gibi ıspanak yapamam!”
Dr. Bradley’nin lIght mutfağı
Zeytin ezmeli cipsler peynirli kiş
MALZEMELER:
* 2 yufka
* 2 yemek kaşığı zeytin ezmesi
HAZIRLANIŞI:
* Yufkalardan birini fırın tepsinize yayın.
* Üzerine bıçağın tersiyle zeytin ezmesini sürün.
* Diğer yufkayla üzerini kapatıp, elinizle iyice bastırın.
* Sarkan kenarları kesin.
* Keskin bir bıçakla baklava baklava dilimleyin.
* 170 derece fırına sürün. Kızarana, çıtır oluncaya kadar pişirin.
* Bu cipslerin hazır cipslerden daha sağlıklı olduğu kesin! Kapalı bir kapta uzun süre kalıyorlar. Arasına farklı baharatlar da serpebilirsiniz. Çörekotu da çok yakışıyor.
Kavun dondurması
MALZEMELER:
* 1 küçük kavun
* 2 yemek kaşığı toz şeker
* 1 yemek kaşığı limon suyu
HAZIRLANIŞI:
* Kavunu kesin.
* Derin bir kapta blenderdan geçirip püre haline getirin.
* Bir tencerede kavun püresinin yarısını şekerle birlikte orta ateşte toz şeker eriyinceye kadar çevirin, altını söndürün.
* Geriye kalan kavun püresi ve limon suyunu da ekleyip karıştırın.
* Kenarları yüksek olmayan dikdörtgen bir kaba boşaltıp buzluğa yerleştirin. Her 30 dakikada bir çatalla oluşmaya başlayan buzları kırın. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın.
* 3-4 saat içinde kavun dondurmanız hazır.
* Çocuklarınıza dondurma külahları içinde de sunabilirsiniz.
* Büyüklere bu tarifi hiç şeker koymadan uyguluyorum. Kavun yeterince tatlı bir meyve, glisemik indeksi de (kan şekerini yükseltme derecesi) çok yüksek.
Ünü ağızdan ağıza yayılıyor
30 ülkeyi dolaşmış çapayı Bozcaada’ya atmış
Haberin Devamı