Amerika’da her yıl ‘Yiyecek Günü’ düzenleniyor. Bu günde yiyecek sektöründen firmalar, organizasyonlar, bağımsız kuruluşlar, beslenme uzmanları, bilimadamları biraraya geliyor. Amaç insanlık için çok daha sağlıklı, ulaşılabilir, sürdürebilir yiyecek sağlanması... İşte bu yıl Washington’da düzenlenen toplantıya katılanlar, bundan 37 yıl sonra tabağımızda neler olacağı konusunda enteresan fikirler ortaya çıkarmış.
İşte yeme içme kehanetleri!
Sağlıklı paket yiyecekler
Kazanç gütmeyen beslenme aktivistlerinden oluşan Beslenme Bilim Merkezi’nden Michael Jacobson: ‘Sodyumu yüksek yiyecekler artık sorun olmayacak. Çünkü tuzun yerini alabilecek tuz tadı veren katkı maddeleri geliştirilecek. Hazır çorbalara, paket yiyeceklere, soslara bunlar katılacak. Şeker yerine geçebilecek güvenli ürünler de çok yüksek şekerli diyetlerden kaynaklanan sorunlara son verecek.’
Daha az et
Hayvansal ürünler yerini büyük çoğunlukla bitkisel kaynaklardan yapılan et benzeri yiyeceklere bırakacak. Nedeni enerji, su ve toprak sorunları nedenle et üretiminin şimdi de, gelecekte de çok pahalıya mal olması... 2050’de belki de dev bir deniz çiftliğinde yetişmiş yosunlardan yapılan hamburgerleri yiyeceğiz.
Sağlık planlamacıları
Yale Üniversitesi’nden Dr. David Katz: ‘Çoğumuz yuvamızı kurmada başarılıyız, ancak sağlığımız için yatırım yapmıyoruz. Kalp krizi geçirmeden çok önce ne yiyeceğimiz, nasıl yiyeceğimizi planlamalıyız’ diyor. Dr. Katz kişisel sağlık danışmanlarının günlük mönü planı yapacaklarını da öngörmüş.
Bilgisayarlı tek araç
Şu anda mutfakta meyve sıkacağımız bile ayrı... Bütün bu işleri tek başına yapan bilgisayarlı bir cihaz olacak. Bir TV program sunucusu olan Cat Cora ‘Evden içeriye gireceksiniz, cihaza sesli komut vereceksiniz, ne istiyorsanız yapacak’ diyor. Cora, bilgisayara bağlı alışveriş arabaları da öngörmüş. Araba gidip siz ne istiyorsanız marketteki raftan alıp getirecek.
(‘İyi de biz nerede hareket edeceğiz ve nasıl kommunikasyon kuracağız? Robotlaşacak mıyız ’ dediğinizi duyar gibiyim!)
Her eve bahçe
Alternatif Gelecekler Enstitüsü’nün Başkan Yardımcısı Eric Meade: ‘Çok fazla toprak gerektirmeyen, bitkilerin havada yetiştirildiği aerofonik teknolojiler bize buzdolabı büyüklüğünde bahçelere sahip olma imkanı sağlayacak. Burada ihtiyacımız olan sebze ve baklagillerin beşte birini yetiştirebileceğiz. Ayrıca toplum bahçelerimiz de olacak.
Besin değeri yüksek yiyecekler
Ürünler 1’den 100’e kadar rakamlarla en azdan en çok besleyici değere sahip olma sırasına göre etiketlendirilecek. Besin değerine göre fiyat belirlenecek. Besin değeri yüksek olanın fiyatı da biraz daha uygun olacak. Daha az yiyecek puluyla alınabilecekler. (ABD’de yiyecek pulu kullanılıyor.)
Bu arada çoktan öngörüler gerçekleşmeye başladı bile... ABD’nin dev firmalarından Walmart sağlıklı yiyeceklerde indirime başladı.
Sigarayı bırakmaya yardımcı bitkiler!
Sigara ile mücadele konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen yoğun kampanyaların sonucunda sağlanan başarının, başta DSÖ olmak üzere dünya genelinde büyük övgü aldığı bildiriliyor. Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdem Yeşilada ise bitki çayı desteğine dikkat çekiyor. Yapılan bir klinik çalışmada karanfil çayının erkek sigara içicilerine bir ay süre ile uygulanması ile vücutta biriken nikotin maddesinin hızla atılmasının sağlandığı bildiriliyor.
Karanfil çayı verilen gruptaki gönüllülerin yüzde 38’inde sigara yoksunluk belirtilerinin azaldığını belirten Dr. Yeşilada, içimini kolaylaştırmak için melisa yaprağı ilave edilerek günde 3-4 bardak içilebileceğini söylüyor.
Şeker hastaları için çok faydalı!
- Yapılan araşıtırmalarda pırasa yaprakları şeker hastası farelerde iki hafta kullanıldığında kan şekerini düşürdüğü, insülin hormonu salgısını artırdığı gözlenmiş.
- Bir şeker hastası çok pırasa yerse kan şekerini kontrol etmeli, ilacını, insülinini ona göre kullanmalı.
- Bir başka hayvan deneyinde yüksek kolesterolü düşürdüğü, damar sertliği riskini azalttığı belirlenmiş.
- Kükürtlü bileşenleri bol. Bu bileşenler kanserden koruyor. Ancak ateş üzerinde kaynatmada bu bileşenler etkisini kaybedebiliyor.
- Son bulgular nedeniyle prostat kanserinden korunmada da kullanılabileceği düşünülüyor.
Tabağımızda neler olacak?
Haberin Devamı