Yaşlılık yıllarında bile bir havucu kütür kütür ısırarak yemek için ne yapmalıyız? Dişlerimizi nasıl korumalıyız? Konunun uzmanına, Diş Doktoru Ülkü Koloğlu"na sordum.
Sağlıklı dişler için en yararlı yiyecekler hangileri?
Ağız ve diş sağlığınız için en faydalı gıdalar; süt ve süt ürünleri, balık, tavuk, diğer et ürünleri ve kuru yemişlerdir; fındık, ceviz gibi. Bu gıdalar, dişlerin remineralize olabilmesi için gerekli kalsiyum ve fosforu sağlayarak diş minesini korur. Remineralizasyon, diş minesinden mineraller asitler vasıtası ile uzaklaştırıldığı zaman, mine üzerine eksik mineralleri geri yerleştiren doğal bir süreçtir. Bu gıdaların dışında, sert ve sulu meyveler (elma ve armut gibi) ve sebzeler de ağız sağlığı için faydalı seçeneklerden. Bu gıdalar yüksek oranda su içerir. Bu su, meyvelerin içerdiği şekeri seyreltir ve tükürük akımını uyarır. Tükürük, dişteki gıda artıklarını yıkayarak uzaklaştırır ve asidi tamponlar. Asitli yiyecekler; (limon, portakal, domates gibi) geniş bir öğünün bir parçası olarak yenmelidir. Bu şekilde içerdikleri asidin etkisi azalmış olacaktır.
Aman yemeyin dediğiniz yiyecekler hangileri?
Unlu ve şekerli gıdalar (şekerleme, lolipop, kurabiye, bisküvi, pasta, kek, tart, ekmek, patates cipsi, kraker) şekerli meyveler (muz, kuru üzüm gibi). Bu gıdalar çok yüksek oranda şeker içeriyor. Dişinize yapışıp bakteriler için bir besin kaynağı olarak iş görürler. Ek olarak, öksürük şurupları ancak gerçekten gerekli oldukları zaman kullanılmalı. Çünkü aynı şekerlemeler gibi, dişi şeker ile kaplayarak diş çürüğüne neden olurlar. Öksürük şurupları kullanılmak zorunda kalındığında ise, muhakkak ardından ağız temizliği yapılmalı, hiç olmazsa su ile ağız temizlenmelidir.
Bazı kadınlar sadece sıvıyla zayıflamaya çalışıyor. Oysa çiğnenebilen yiyecekler diş sağlığı, diş eti sağlığı için çok önemli değil mi?
Dişler çiğneme hareketinde kullanılmadıkları zaman 3 problem ortaya çıkıyor. Dişlerin üzerinde plak gelişir ve bu çürümeye neden olur. Dişler bağlarla çene kemiğine tutunur ve bu bağlar çiğneme olmadığı zaman aktive olmadığı için erimeye, kaybolmaya başlar. Böylece dişin kemiğe tutunması da zayıflar. Son olarak çiğneme hareketiyle beraber tükürük salınımı olur. Çiğneme olmayınca tükürük de salınamayacağı için ağız içi yumuşak dokularda
aftlar, mantar enfeksiyonları ve stomatitler gelişir.
Kış aylarında afta sık rastlanıyor. Aft (pamukçuk) olduğunda hangi yiyeceklerden kaçınalım? Nasıl beslenelim?
Çikolata, peynir, domates, narenciye, patlıcan, çilek, ceviz gibi yiyeceklere karşı hipersensivite düşünülmüştür. Sert, tahriş edici yiyeceklerden kaçınmak uygundur. Ortaya çıkış nedeni olarak kan hastalıkları, demir eksikliği, B1, B2, B6 eksikliği, ferritin, folik asit, çinko gibi element eksikliği, hormonal düzensizlikler, nörojen nedenler, stres gibi psişik bozukluklar, alerji gibi çok çeşitli faktörler gösterilmiştir. Vitamin, mineral açısından zengin beslenilmesi tavsiye edilir.
Çok çay tüketen bir toplumuz. Bu da dişleri sarartıyor. Dişlerini evde beyazlatmak isteyenler ne yapmalı?
Çay başlangıçta yüzeyde sararma yapar ki bunun için evdeki günlük bakımın yanında 6 ayda bir diş hekimine başvurmak gerekir. Zamanla derin sararma oluşur. Bunun için de diş beyazlatma işleminden faydalanabilirsiniz. Halk arasında karbonat gibi yaygın kullanılan beyazlatıcılar mineyi aşındırarak temizlik yaptığı için kullanılmamalı.
Doğum günüm için özel olarak form tutmaya başladım!
Kendinize hedef koymadıkça ve kendinizi düzenli tartmadıkça kilo vermek zor! Kaydı tutulmayan bir işte başarı şansı da zayıflıyor. Her yıl doğum günümde kendimi en iyi hissettiğim kiloda olmak isterim. Bunun için çalışmaya da 1-2 ay öncesinden başlarım... Ha diyeceksiniz ki, sizin işiniz bu, kaç kilo var ki kaybedeceğiniz? 1-2 kg genelde... Ama unutmayalım bir kişi ideal kilosuna ne kadar yakınsa, ne kadar normalse, kilo vermesi de o kadar zor aslında. Neler mi yapıyorum? Sır yok! İşte hazırlık programım.
Bir yiyecek günlüğü tutuyorum. Tüm yediklerimi yazıyorum. Böylece nerelerde fazla yiyorum, ne yeyince hafifliyorum, ne yeyince kilo alıyorum, net bir şekilde görüyorum.
Her sabah kendimi tartıyorum. Böylece dikkati elden bırakmamamış oluyorum.
Düzenli spor yapıyorum. Haftada en az 4 kez bantta 40-45 dakika yürüyorum.
Nükhet Duru sahnede 3 saat ayakta kalıyor
Araştırmalar egzersiz dışı günlük aktivitesi yüksek olan insanların kilolarını daha iyi koruyabildiklerini gösteriyor. İşte örnek; Nükhet Duru! Geçen Cuma akşamı Plaza Hotel’deki programını izlerken aynen böyle düşündüm. 57 yaşındaki Nükhet Duru sahnede 3 saat ayaktaydı ve fıkır fıkırdı. Hiç durmadı! Herkesi dans ettirdi! Kısacası o gece herkesin egzersiz dışı günlük aktivitesini artırdı! Tesadüf, aynı gece Türkan Şoray ve Filiz Akın da oradaydı. O gece bir şey öğrendim. Çocukluğumdan beri severek dinlediğim şarkının "Gurbet içimde bir ok, her şey bana yabancı" dizelerinin sahibi meğer Türkan Şoray imiş!
Sağlıklı dişler için nasıl beslenmeliyiz?
Yaşlılık yıllarında bile bir havucu...
Haberin Devamı