TV programım nedeniyle 2 yıl boyunca Anadolu’yu çok dolaştım. Çok üzülerek gözledim ki; halkımız yeterli protein tüketemiyor. Bunu bilimsel istatistikler de ortaya koyuyor zaten. Örneğin; bir Amerikalı kişi başı yılda yılda 38 kilo et tüketirken, bir Türk 11 kilo tüketiyor. Bir Amerikalı kişi başı yılda 43 kilo piliç tüketirken, bir Türk yılda yaklaşık 19 kilo tüketiyor. Kırmızı et ülkemizde çok pahalı, halkımız düzenli yemekte zorlanıyor. Ancak tavuk çok uygun fiyatlı, hazırlaması kolay, sağlıklı ve protein değeri de yüksek bir yiyecek. Geçmişte tavuk hakkında çıkartılan şehir efsaneleri yüzünden çoğu kişi bu değerli yiyeceğe hala sofralarında yeteri kadar yer vermiyor. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıkları Birliği (BESD- BİR) ofisime bir kitapçık göndermiş, oturdum okudum ve çok yararlı buldum. Kafamızdaki pek çok soruyu içtenlikle yanıtlamışlar.
SAĞLIKLI PİLİÇ ETİNİ NEREDEN ALABİLİRİM?
- Kasaptan ya da marketten ambalajlı ve etiketli olan , markası belli piliç etlerini gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. Ambalajların açılmamış, yırtılmamış, bozulmamış olmasına dikkat edin.
- Kesinlikle ambalajsız ürün almayın.
- Alım yaptığınız kasap ya da marketin soğuk zincirin devamını sağladığına emin olun.
SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?
- Markası belli olmalı.
- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen onay numarası olmalı.
- Soğukta muhafaza edilmiş olmalı.
- Ambalajlı olmalı
- Ambalajın üzerinde son tüketim tarihli etiketi olmalı.
- Böylece kontrollü çiftliklerde yetiştirilmiş sağlıklı piliçlerin hijyenik kesimhanlerde kesilmesiyle elde edilmiş ürünleri yeme şansına sahip olabiliriz.
SICAKTA BIRAKMAYIN, 75 DERECEDE PİŞİRİN
-Tavuk alışverişini ayrı yapmalı, en sona bırakmalı.
- Tavuk satın alındıktan hemen sonra mümkün olduğunca çabuk tüketilmeli, eğer tüketilmeyeceyecekse hemen dondurulmalı.
- Piliç eti sıcaklığı en az 75 derece olacak şekilde (içi kırmızı kalmayacak şekilde) pişirilmeli.
DONDURULMUŞ ÜRÜNÜ BUZDOLABINDA ÇÖZDÜRMEK İDEAL
- Dondurulmuş ürünler buzdolabında 0-4 derecede çözdürülmelidir.
- Donmuş bir ürün çözdürüldükten sonra asla tekrar dondurulmamalı.
- Çözülme sıraında oluşan damlama sıvısı, mikoroorganizmaların gelişimi için uygun bir ortam oluşturur.
- Donmuş ürünlerin çözümünde mikrodalga da kullanılabilir, ancak ideali buzdolabında çözdürmektir.
MARKETTEN TAVUK ALDIĞIMIZDA NASIL SAKLAYACAĞIZ?
- Ya hemen tüketin, ya da soğuk zincir bozulmadan muhafaza edin.
- Taze soğutulmuş et ve ürünleri buzdolaplarının normal sıcaklığı olan 0 ile +4 derecede etiketlerinde belirtilen son tüketim tarihlerine kadar saklanabiliyor. Buzdolabı kapasitesinin üstünde ürün koymayın.
- Piliç etlerinin muhafazası için buzdolaplarının -10 ila -1 derece olan buzlukları veya -18 ile -24 derece olan derin dondurucu kısımları da kullanılabilir.
- Donmuş ürünler mutlaka derin dondurucuda muhafaza edilmeli.
- Buzdolabında kanatlı etler ve diğer sebze meyve vb. gıdaları birbiriyle üst üste koymamaya özen gösterin.
HORMON KULLANILIYOR MU?
Avrupa Birliği ülkeleri de dahil tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanatlı yetiştiriciliğinde hormone kullanılmamakta. Türkiye’de hormon kullanmı, imal edilmesi, satılması bulundurulması yasak. Diğer tarafan hormon ucuz bir madde olmadığından uygulama ekonomik açıdan da rasyonel değil. Kullanımı durumunda üretim maliyetin birkaç misli artıracaktır. Uygulamadan iyi sonuç alınabilmesi için hayvanın cinsiyetine göre hormonun doğrudan hayvanın organizmasına tek tek verilmesi gereklidir ki, bu tavukçulukta pratik olarak mümkün değildir. Geçmişte ABD başta olmak üzere gelişmiş ülklerde kanatlı hayvanlardaki hormon kulanımının uygulanabilirliği ile ilgili araştırtmalar yapılmış, yem katkısı şeklinde yapılacak hormon uygulamalarından sonuç alınamadığı bilimsel olarak kanıtlandı.
ANTİBİYOTİK ARTIK YASAK
Büyüme ve gelişme faktörü olarak antibiyotik kullanımı Avrupa Birliği’nde olduğu gibi ülkemizde de Ocak 2006 tarihinden itibaren tamamen yasaklandı. Bu tarihten beri antibiyotikler sadece tedavi amaçlı kullanılıyor.
GDO’SUZ KARMA YEM ÜRETMEK MÜMKÜN MÜ?
Karma yem içeriğinde büyük oranda mısır ve soya fasulyesi kulanılır. Bu hammaddeleri kullanmadan karma yem üretmek mümkün değil. Mümkün olsa dahi çok pahalı bir yöntem ve sürdürülebilir değil. Bu ürünlerin dünya ticaretine arz edilenlerinin hemen hemen tamamına yakını ise GDO’ludur. GDO içermeyen hammaddelerle yem yapabilmenin tek koşulu ise bu hammadelerin hayvancılık sektörünün ihtiyacına yetecek kadar Türkiye’de üretilmesi! Bu konuda mısır üretiminde büyük başarı sağlandı. Soya fasulyesinde ise üretim çok düşük seviyede.
DONDURDUĞUNUZDA BESİN DEĞERİ DEĞİŞTİRİYOR MU?
Dondurma diğer koruma yöntemleriyle kıyaslandığında besin öğelerine en az zarar veren yöntem. Dondurma işlemi kanatlı etlerin besin değerinde önemli bir değişiklik oluşturmaz. Çözülme ve pişirme sırasında protein, vitamin ve minerallerde kayıplar oluşsa da önemli düzeyde değildir.
RAF ÖMÜRLERİNE DİKKAT EDİN; BİR AY İÇİNDE TÜKETİN
- Taze soğutulmuş ürünler üretim tekniğine ve ambalajına bağlı olarak 8-12 gün arası bir raf ömrüne sahiptir.
- Ülkemizde üretilen dondurulmuş ürünler iç sıcaklığı -18 derece olacak şekilde üretildiklerinden en az 1 yıl raf ömrüne sahiptirler .
- Evlerde buzlukta veya derin dondurucuda dondurma yapılmış taze et ürünleri en fazla 1 ay içinde tüketilmeli.
NEDEN ORGANİK TAVUK ÜRETEMİYORUZ?
Organik tavuk üretimi de bir üretim modeli. Ancak bu tür üretimde çok büyük alanlara gereksinim duyulması, yem ve işçilik maliyetlerinin yüksekliği, organik yem maddesi teminindeki güçlükler nedeniyle organik üretimin maliyeti çok yüksek. Maliyetin bedelini ödeyecek tüketiciler oluştuğunda üretimini de gerçekleştirmek her zaman mümkün.