Çünkü sindirim sistemimiz, tempomuza ayak uydurmaya çalışırken; günlük koşuşturmalarımızdan strese, beslenme düzenimize kadar, hayatımızdaki her türlü değişiklikten etkileniyor. Biz farkında olmasak da bu değişiklikler sindirim sistemimizdeki probiyotik denen faydalı canlıları da etkiliyor.
Probiyotik ne demek?
Probiyotikler aslında bağırsaklarımızda da doğal olarak bulunan faydalı canlılar. Probiyotikler, zararlı canlıların bağırsak duvarlarına tutunmasını engelleyerek sağlığımız üzerinde olumlu faydalar sağlıyor. Günlük tempomuz değişince vücudumuzdaki probiyotiklerin de sayısı azalabilir, bu da sindirim sistemimizi olumsuz yönde etkileyebilir. Oysa azalan probiyotik miktarını dışarıdan alınan probiyotik besinlerle desteklemek oldukça kolay.
Probiyotikleri nereden, nasıl alabiliriz?
Probiyotikler bazı özel yoğurtlarda, bazı bebek besinlerinde, bazı dondurmalarda ve bazı kapsül şeklinde ilaçlarda bulunuyor. Ülkemizde probiyotik besinler hayatımıza probiyotik yoğurtlarla girdi. Probiyotik besinler bugün tüm dünyada güvenle tüketiliyor, üstelik her gün yeni araştırmalarla probiyotiklerin yeni yeni sağlık faydaları ortaya çıkıyor. Probiyotik yoğurtlar sağlık faydası sunan özel yoğurtlardır. İçerisinde vücudunuza zarar verebilecek maddeler yok. Ayrıca ilaç ya da koruyucu katkı maddesi de içermiyorlar. Taze süt, yoğurt mayası, doğal probiyotik maya ve mevsiminde toplanmış meyveler kullanılanılarak üretiliyorlar.
Probiyotik yoğurtların normal yoğurttan farkı ne?
Adından da anlaşılacağı gibi Probiyotikler! Probiyotik yoğurtlar da bildiğimiz yoğurt gibi süt ve mayadan yapılıyor, ancak probiyotik yoğurtların içerisinde normal yoğurdu mayalarken kullandığımız mayaya ek olarak probiyotikler de bulunuyor. Probiyotik yoğurtlar yoğurdun sağladığı faydalara ek olarak probiyotiklerin faydalarını da sunuyorlar.
Sadece probiyotik besinleri kullanarak sindirim sistemimi düzene sokabilir miyim?
Biraz zor! Düzenli bir sindirim sistemi için probiyotik besinleri tüketmenin yanı sıra dengeli ve yeterli beslenmeli, düzenli olarak spor yapmalısınız.
Kabızlığa kolay çözüm... Kiraz ve domates
Şu sıralar herkes tatile çıkıyor. Uzun araba yolculukları, uçak yolculukları, yer değiştirmeler, beslenme şekli değişiklikleri... Bunların hepsi kabızlık nedeni olabiliyor. Kabızlık enerjiden, mental performansa, cildimizden ruh halimize kadar sağlığımızı birçok alanda etkiliyor. Rutin yaşamda kabızlığın en çok görülen nedenleri...
1) Yanlış beslenme
2) Yeterince su içmemek
3) Hareketsizlik
Yalnızca beslenme şeklinizi değiştirerek ve daha çok su içerek kabızlıktan tamamen kurtulmanız mümkün aslında. Kabızlık çekiyorsanız bol bol kiraz domates yiyin! Günde 2-3 avuç yemeli ve ayrıca içtiğiniz su miktarını da artırmalısınız. Göreceksiniz bağırsaklarınız hareketlenmeye başlayacak. Ekstra bir yararı da var; kilo vermeye de başlayabilirsiniz!
Çünkü iyi bir atıştırmalık, kalorili yiyecekler yerine kiraz ve domates atıştırın.
100 gramı sadece 18 kalori.
Tüccarın karısı yemekte!
St. Petersburg’da ünlü Rus Müzesi’ni gezerken gözüme takıldı bu tablo. Çok güldüm. Sizin için de fotoğrafını çektim. 1918’de yapılmış bu yağlıboya tablonun ressamı Boris Kustodiev. Adı, ‘Tüccarın karısı yemekte!’ O yıllarda zaten diyet diye bir şey yoktu. Kadının etlisi, butlusu makbuldü. Şişmanlık bir zenginlik göstergesiydi aynı zamanda... Günümüze gelince... Artık tüccar eşleri incelikte birbirleriyle yarışıyor! Eskiden herkes birbirinin taşını kıskanırdı, şimdi inceliğini kıskanıyor çünkü... Kim daha inceyse o daha başarılı olarak algılanıyor. Ressam bu tabloyu şimdi yapsaydı nasıl olurdu diye düşünelim mi? İpince bir kadın, botokslu bir yüzle gülümsemeye çalışırdı, önünde ne mi olurdu? Sadece salata!
Nedir şu sindirim sistemimizden çektiğimiz?
Neden sindirim sorunları yaşıyoruz?
Haberin Devamı