Kaç yaşında menopoza girmek normal?
Türk kadınları ortalama 48-52 yaş arasında menopoza girmektedirler.
Menopozda bizi neler bekliyor?
Uyku düzeninin bozulması, ateş basması ve gece terlemesi, vaginal kuruluk cinsel istekte azalma ,cildin kuruması, incelmesi, idrar yollarındaki sorunlar gibi yaşamın konforunu bozan problemler ortaya çıkıyor. Uzun vadede ise kilo artışı , kalp damar hastalığı riskinde artma gibi hayatı tehdit eden sorunlar da karşımıza çıkıyor. Ayrıca uyku düzeni bozuluyor, depresyon ve ajitasyon gelişebiliyor.
Çiftler arasında cinsel sorunların da başlayabildiği bir dönem ayrıca , değil mi?
Vajinal kuruluk ve cinsel istekte azalma eşler arasında sorunlara yol açabiliyor.
Peki menopoz döneminde hormon tedavisine ne diyorsunuz?
Menopozda hormon tedavisi bu saydığımız bulguların tamamına yakınını geriletmekte, özellikle ilk üç yıl içerisinde verildiğinde kemik ve kalp damar sistemini de olumlu etkilemektedir. Hormon tedavisinde rahmi olan hastalarda östrojen yanı sıra rahim içini korumak için progesteron denilen hormon tedaviye eklenmektedir.
Ne kadar süreyle hormon tedavisi görülebilir?
Uzun vadede meme riskini artırabileceği nedeniyle rahimi olan hastalarda beş yıl süreyle, rahimi olmayanlar da ise sadece östrojen kullanılarak yedi yıl boyunca hormon tedavisine rahatlıkla devam edilebileceği bilinmekte.
Peki genel hormon tedavisi almak istemeyenler için bir yöntem var mı?
Sistemik tedavi almak istemeyen vaginal kuruluk ve idrar yolu problemleri ön planda olan hastalarda vajinal yoldan uygulanan lokal östrojen tedavisi de sıklıkla uygulanıyor.
Menopoza girdiğimizde kalp krizi riskimiz erkeklerle eşitleniyor , değil mi?
Menopozdaki kadınlarda kalp damar sistemi koruyucusu olan östrojen hormonu azaldığı için kalp damar hastalığı riski yüzde 60 artıyor.
Menopoza giren bir kadın düzenli olarak hangi kontrolleri tahlilleri yaptırmalı?
Menopozda 6-12 ayda bir jinekolojik muayene ultasonografi ile yumurtalıklar tetkik edilmeli ve özellikle hormon kullanan kadınlarda rahimiçi kalınlığı ölçülmeli. Smear testi yapılmalı, kan yağ düzeyleri , karaciğer enzimleri, D vitamini düzeyleri ölçülmelidir. Yıllık mamografi ve meme ultrasonu yapılmalıdır.
Peki ya bitkisel destekler? Bunları kullanalım mı?
Menopozda düzenli hormon kullanımı ülkemizde oldukça düşüktür. (yüzde 1) Bunun yerine şikayetleri için başka alternatif arayan hastalara bitkisel ilaçlar önerilebilir. Bunlar zayıf östrojenik etki gösteren bitkiler olmakla birlikte yan etkileri ile ilgili henüz yeterli veri yoktur.Ayrıca bazı antidepresanların özellikle menopoz dönemindeki ateş basmalarına da iyi geldiğini biliyoruz.
Menopozun ana belirtileri
- Sıcak basmaları ve gece terlemeleri
- Vajinal kuruluk
- Yorgunluk.
- Uyku bozukluğu.
- Duygusal dalgalanmalar.
- Unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği.
- Cinsel isteksizlik
Menopozda şu yiyecekleri baş tacı edin
- Balık yağı
- Somon
- Semizotu
- Ceviz
- Koyu yeşil yapraklar
- Zeytinyağı
- Su
- Tam tahıllar
- Baklagiller
- Yoğurt
- Beyaz et