Fazla kilo ve obezite artık global bir sorun. Yeni, tüm yaşam boyu sürdürülebilecek ve şişmanlığı önleyebilecek kost-efektif yöntemler arayışı içindeyiz. Fazla kilolu insanlar kilo vermek için akıllı telefonların uygulamalarına yöneliyorlar. Telefonların obesite konusundaki uygulama (apps) teknolojisi şişman gençler için çok çekici. İsveç’in Gothenburg şehrinde düzenlenen Avrupa Obesite Zirvesi’nde sonuçları açıklanan yeni araştırma bakın ne gösteriyor: Araştırmacıların incelediği uygulamaların sadece 17’si sertifikalı bir sağlık kuruluşundan veya bir üniversiteden onaylı. Bu ise uygulamaların sadece yüzde 0.5’ini oluşturuyor. Bu uygulamaların ne kadar etkili olduğu konusunda da hiçbir yayımlanmış kanıt bulunmuyormuş.
Telefonların obesite konusundaki apps’leri şişman gençler için çok çekici.
MİLYONLARCA UYGULAMA İNDİRİLDİ
Belçika, Louvain Katolik Üniversitesi’nden Dr. Charoula Nikolaou ve İngiltere Glasgow Üniversitesi’nden Prof. Mike Lean. Araştırmacılar internette en çok kullanılan arama motorlarına ‘kilo’, ‘kilo yönetimi’, 'kalori’ gibi sözcükleri yazıp çıkan uygulamaları incelemeye almışlar. Fiyat ne kadar, ne kadar indiriliyor, müşteri menuniyeti ve diğer ayrıntılara bakmışlar. Kaç uygulama incelemişler dersiniz? 3 bin 13! Bu uygulamaların toplamda 666 milyon 169 bin 136 kez indirildiğini kaydetmişler.
Araştırmacılar "Uygulamaların ve bu yöntemlerin ne kadar etkili olduğu, kilo verme ve koruma konusunda ne kadar işe yaradıkları konusunda şimdiye kadar hiçbir çalışma yapılmamış" diyor.
DİYABET BEYİNDE BAŞLAYABİLİYOR
Diyabet ve Alzheimer hastalığı arasında yeni ilişki bulundu. İngiltere’de Aberdeen Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre diyabet tedavisinde kullanıla ilaçlar Alzheimer hastalığı için de kullanılabilir. Bu ayrıca Alzheimer hastalığının diyabte neden olabileceğini gösteren ilk araştırma. Şimdiye kadar önce diyabetin oluştuğu düşünülüyordu. Bu araştırma Alzheimer ve diyabet arasındaki çok yakın ilişkiyi ortaya koyuyor. Kan şekerini kontrol eden ilaçlar Alzheimer’ın ilerlemesini ve belirtilerini yavaşlatabiliyor. Diyabetologica dergisinde de yayımlanan araştırmaya göre beyinde bunama benzeri, komplikasyonlara yol açan değişiklerin vücudun şekeri yönetmesine de etki ettiği, diyabete yol açtığı gösterildi. Şimdiye kadar bilinen diyabetin aşırı şeker ve yağ tüketimile pankreasta başlayan bir hastalık olduğuydu.
Alzheimerlıların yüzde 80‘i aynı zamanda diyabetli.
ALZHEİMER İÇİN YENİ TEDAVİ ŞEKLİ
Araştırmada iki takım biraraya gelmiş. Prof. Bettina Platt’in başını çektiği Alzheimer araştırma grubu ve Prof. Mirela Delibegovic’in önderlik ettiği Diyabet araştırma grubu. Araştırmacılar yaşlı hastalarda diyabet ve Alzheimer’ın niçin çok görüldüğü sorusundan yola çıkmışlar.
Laboratuvar ortamında oluşturdukları Alzheimer modelinde deneğin beyninde Alzheimer’a neden olan toksik proteinler yükselince diyabet de ortaya çıkmış.
Professor Platt şöyle diyor, “Birçok insanın diyabet ve Alzheimer arasındaki ilişkiden haberi yok. Ancak gerçek şu ki Alzheimer’lıların neredeyse yüzde 80‘i aynı zamanda diyabetli de. Araştırma gruplarımız demansta yaşam stilinin etkisi üzerine yoğunlaşmış durumdalar. Şimdiye kadar şişman insanların diyabete yakalandığını ve sonra da bunama risklerinin daha yüksek olduğunu düşünüyorduk. Şimdi bunun tam tersi olduğunu gösterdik. Ayrıca daha önce diyabetin yanlış beslenme nedeniyle pankres veya karaciğerde başladığını düşünürdük. Ancak şimdi beyinde düzenin bozulmasının ağır diyabete yol açabildiğini gösterdik. Yani diyabet illa yanlış beslenmeyle başlamayabiliyor, beyinde de başlayabiliyor. Böylece Alzheimer hastalığı için yeni bir tedavi şekli de belirmiş oluyor. Diyabet ve obseite için kullandığımız ilaçları Alzheimer için de kullanabileceğimizi düşünüyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor.’