Hintlilerin meyvesi ‘Amla’ her derde deva

Hintlilerin en çok yedikleri ve neredeyse her derde deva bir meyve, ‘Amla’dan söz edeceğim size bu hafta...

Hindistan’dan yeni döndüm. Amacım Hintlilerin Ayurveda‘sını incelemek, öğrendiklerimi sizinle paylaşmaktı. Hintlilerin Ayurveda adını verdikleri geleneksel tıp yöntemleri tamamen doğal ürünlerle hem fiziksel, hem ruhsal tedaviyi amaçlıyor. Ayurvedik ürünleriyle Hindistan’da şu anda lider firma olan Dabur 1884’de ayurvedik bir doktor olan Dr. Burman tarafından kurulmuş. Dr. Burman 1919’da araştırma ve geliştirme laboratuvarlarını da kurmuş. Bilime çok önem verdikleri için Dabur’u seçtim; firmanın Sağlık Araştırma ve Geliştirme Bölümü Başkanı Dr.J.L.N. Sastry ile görüştüm.

Hintlilerin meyvesi ‘Amla’ her derde deva

Dr. Sastry, Ayurveda tüm dünyada yükselişte. Sizce nedeni ne?

Modern tıp acil durumları hızlı ve etkili bir şekilde tedavi edebiliyor. Ancak günümüzde tüm dünyada yaşam stilinden kaynaklanan hastalıklar öne çıkmış durumda. Ayurveda bu tür hastalıkların tedavisi ve yönetimi için etkili çözümler getiriyor.

Peki ayurvedik tedavinin yan etkisi var mı?

Haberin Devamı

Diğer tedavi şekilleriyle karşılaştırıldığında çok az. Ciddi hiçbir yan etkisi yok.

Ayurvedik bitkileri kendiniz mi yetiştiriyorsunuz?

Nadir bitkilerin hepsini biz yetiştiriyoruz. Böylece hem yok olmalarını engelliyoruz, hem de kalitelerini koruyabiliyoruz.

Sizi en çok heyecanlandıran araştırmanız ne ?

(Gülüyor) Son 5 yılda 12 patent aldık!

Tamam, ilginçlerinden bahsedelim.

En ilginci bizim amla dediğimiz meyve.(Bektaşi üzümü) C vitamini açısından meyvelerin şahı. Ancak kuruttuğumuz zaman tüm kurutulan meyvelerde olduğu gibi C vitamini kayboluyor. Öyle bir yöntem bulduk ki kuruttuğumuz zaman C vitamini kaybolmuyor.

C vitamini tableti yerine kurutulmuş amla mı taşıyacağız?

Kesinlikle hayır! Miktar önemli. Örneğin; kahvaltıda meyve yediniz mi?

Evet! Karpuz, ananas ve papaya…

Tamam, biraz C vitamini almışsınız. Ancak ne kadar aldığınızı bilmiyoruz. Ama ben size bizim kurutulmuş amalayı verdiğim zaman kesin miktarı bileceksiniz.

Amla saçı uzatıyor beyazlamayı önlüyor

Haberin Devamı

Doktor, önemli bir konu daha var. Hindistan’da tek kısa saçlı kadın benim sanıyorum (Kahkahayla gülüyor) Kadınların hepsi çok uzun saçlı, saçları gür, parlak. Bu nasıl oluyor?

Rasayan ayurvedanın bir dalı. Yaşlanma belirtileriyle uğraşıyor.

Bu yaşlanmayla ilgli her şeyi kapsıyor; Saç, cilt, kemik erimesi Kadın ve erkekler için pek çok formulasyon var. Ayurvedik bitkileri kullanarak saç için yağ yapıyoruz.

Bizim kadınlarımız bu ayurvedik yağları kullanırlar. Bizim ürettiğimiz yağın içinde yine amla var. Araştırmalarımızda saç uzamasının arttığını gördük. Amlanın hem cilt hem saç üzerinde uyarıcı etkisi var. Ayrıca saçın rengini de koruyor, saç beyazlamıyor. Yani Ayurveda tam bir paket sunuyor; hem saçlı derinin sağlıklı kalmasını sağlıyor, hem de saçınız çabuk beyazlamıyor.

Hintlilerin meyvesi ‘Amla’ her derde deva

Her derde deva Amla

Adı Bektaşi üzümü

Tadı bizim ekşi eriğe benziyor, ama dişlemesi çok daha zor ve ekşi.

Lif oranı çok yüksek.

Hntliler tuzlu suda bekletip üzerine kırmızı biber dökerek yiyor. Turşusunu da yapıyorlar.

Haberin Devamı

Ayurvedik bitkisel karışımların hemen hepsi amla içeriyor.

Ayurveda karışımlarında bitkinin her tarafınfan yararlanılıyor; yaprağı, dalı, kabuğu, kökü, kabuğu, çekirdeği .

Şampuan ve saç yağları bol amla içeriyor.

Antioksidan bileşiklerden çok zengin.

100 gramında 445 mg C vitamini var. Batı listelerinde C vitaminin şahı dediğimiz kırmızı taze biberin 100 gramında 80.4 miligram C vitamini var.

DİĞER YENİ YAZILAR