Her tattığınız gerçek bal değil!

Haberin Devamı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hileli gıda ürünü üreten firmaları bir kez daha teşhir etti. Bakanlık 17 bal üreticisi ile 25 süt üreticisi firmanın ismini açıkladı. Bu isimleri nereden öğreneceğiz dediğinizi duyar gibiyim. Çok kolay; Google arama motoruna “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı” yazmanız yeterli. Ana sayfalarının sağ alt tarafındaki duyurular bölümüne tıklayın. Tüm liste orada. Bence bakanlık harika bir iş yapıyor. Böylece hem para cezası alıyor bu hileli firmalar, hem de tüm Türkiye’ye afişe olmanın ayıbını yaşıyorlar. Bal çok sevdiğim ve düzenli tükettiğim bir ürün olduğu için dikkatli takipteyim. Balı diğer şekerli ürünlerden ayıran belirgin bir özellik var: Vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli yaşamsal değerde pek çok elementi içeriyor. Eskiden gider balıyla ünlü yörelerden, açıkta satılan ballardan satın alırdım. Laboratuvarda analizden geçmemiş ballarla vücudumuza neler girebileceğini öğrendikten sonra vazgeçtim! Antibiyotikler, naftalin kalıntıları, böcek ilaçları, şeker derken liste uzuyor...

Renk ve kıvam aldatıcı olabilir!

İster petek, ister süzme olsun gerçek balı sahtesinden ayırmak uzmanlar için bile zor. Kıvamına ya da rengine bakarak, koklayarak, hatta tadarak balın gerçeğini sahtesinden ayırt etmek neredeyse olanaksız. En doğru sağlıklı ve emin yol laboratuvar analizi. İleri teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarda, deneyimli uzmanlarca yapılacak analizler, gerçek balın sahtesinden kuşkuya yer vermeyecek biçimde ayırt edilmesini sağlıyor. Doğru olan, bu tür analizleri yapabilecek laboratuvar olanaklarına sahip bir markanın balını tercih etmek.

Petek bal gerçek bal mı?

Genelde yapılan yanlış her petek balın gerçek bal olduğunu sanmamız. Balın petek halinde olması onun gerçek bal olduğunu kanıtlamıyor. Kovan yakınına konan şeker şurubunun arılar tarafından bala dönüştürülmesi ile de petek bal elde edilebiliyor. Bu tür petek ballar çiçeklerin , bitkilerin, doğanın tadını, şifasını içermiyorlar. Laboratuvar analizi, ileri teknoloji, deneyim ve uzmanlık gerektiren pahalı bir işlem. Bu yüzden her petek balın tek tek analizi pratikte olanaksız. Analiz edilmemiş balların ise sağlık açısından güvenilir olup olmadığı, soframıza nereden, nasıl ve hangi koşullarda ulaştığını bilemeyiz. Daha sağlıklı bal tüketmenin yolu güvenilir bir markayı seçip süzme bal yemek. Balın doğasında zararlı madde yoktur. Ancak bütün tarımsal ürünler gibi bal üretiminde de, üreticiler zararlılarla ve hastalıklarla mücadele için, ilaçlara başvurmaktadırlar. Bilinçsiz ilaç kullanımı, bazen balda, dünya standartlarının üzerinde kimyasal bulunmasına neden olmaktadır. Balda bulunabilecek bu tür zararlı ya da yabancı maddelerin tespiti, ayrıntılı analizlerle mümkündür.

Kristalleşen bal sahte mi, bozuk mu?

Gerçek bal bazen kristalleşebilir. Bu bozulduğu anlamına gelmez. Eski kıvamına getirmek için 45 dereceden daha düşük sıcaklıkta, benmari usulü (bir kabın içinde, suyla doğrudan temas ettirmeden) ısıtmak yeterli. Sahte bal kristalleşmiyor, çünkü içinde doğal özler bulunmuyor.

DİĞER YENİ YAZILAR