Pancar, turşusu dışında soframızda çok sık gördüğümüz bir sebze değil. Oysa çok faydalı ve yabancı ülkelerde inanılmaz lezzetli şekillerde karşıma çıkıyor. En son İngiltere’de yediğim pancar kekine bayıldım. Gelin hem pancar ne işe yarıyor bakalım, hem de pancarı kılıktan kılığa sokalım.
Pancar ortaçağdan beri sindirim sistemi sorunları ve kan yapımı için kullanılmış.
Doğu Avrupa’da çorbası çok ünlü.
100 gramı 43 kalori.
Lif oranı orta karar, yani sadece pancar yiyerek tuvalete rahat çıkamazsınız.
İçinde B grubu vitaminler var; enerjimizi artırıyor. Sinirler arası ileti hızlanıyor. Hücrenin sağlıklı olması için gerekli.
C vitamini içeriyor; hastalıklara karşı bizi koruyor. İçinde öne çıkan vitamin folik asit, mineral ise manganez.
Folik asit hamilelikte bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişimi için hayati önem taşıyor. Yetişkinlerde beyin-sinir sistemi fonksiyonları , protein kullanımı ve kan hücreleri yapımı için gerekli.
Manganez ise vücuttaki birçok enzimin yapısında var. Kan şekerini ayarlıyor. Kırmızı kan hücrelerinin yapımı beynin çalışması için gerekli. Aynı zamanda hücre yapısını koruyor.
n Pancar betain denen doğal bir kimyasal bileşik içeriyor. Bu bileşik kanda homosistein seviyesisin azaltıyor, damar tıkanıklığını önlüyor.
Pancara kırmızı rengini veren ise betanin. Betanin doğal boya maddesi olarak da kullanılıyor. Eğer çok pancar yerseniz idrar kırmzıı çıkıyor. Çoğu kişi telaşlanıp ‘ Kan işedim ‘ diye doktora başvurabiliyor. Hiçbir zararı yok.
Fare ve insanlardaki yeni çalışmalar betainin karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu olduğunu gösteriyor.
Pancar suyunun tansiyonu düşürdüğü gözlenmiş.
Pancarlı kek