Dopamin diyetiyle 70 kilo verdi

Ünlü şef Tom Kerridge, Dopamin Diyeti’yle 3 yılda 70 kilo verdi. Üstelik gülümseyerek! Kerridge’e göre bu mutlu bir diyet.

Tom Kerridge, Michelin yıldızlı İngiltere’de çok tanınan, sevilen, televizyonda programlar yapan bir şef. Seyircilerin gözü önünde 3 yılda 70 kilo vererek dönüşüm geçirince fikirlerini kitaba dökmeye karar vermiş. Dopamin diyeti yemeklerini sunduğu bir davette Tom Kerridge ile tanışma fırsatı buldum. Mutlu, sakin, kendiyle barışık, kocaman bir adam. Kendini çok iyi hissettiğini söylüyor.

Bir diyet kitabı değil

Kitabının adı: Dopamin Diyeti. Ancak ünlü şef hiçbir zaman bir diyet kitabı yazmak için masa başına geçmediğini söylüyor. Amacı kendisi gibi yemeyi seven, çok kilo almış, belki doğru seçimler yapamayan birçok kişiye yardımcı olmak, mutluluğunu paylaşmak.

‘Bira içen, geceleri burger yiyen, peynir atıştıran koca adam gitti’ diyor. Kitabında verdiği tarifler et - balık, süt ürünleri, kuruyemiş, omletler, kıymayla yapılan tarifler. Şekerden ve alkolden uzak duruyor. Kitap düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli tariflerden oluşuyor. Yemekleri tatsız - tuzsuz değil; baharat ve soslarla zenginleştiriyor.

Haberin Devamı

Diyetin adı neden dopamin?

Çoğumuz uzun süreli diyet uygulamakta güçlük çekiyoruz. Sava göre bu diyet farklı; bu diyette yenen yiyecekler beyinde dopamin salgısını artırıyor. Dopamin ‘multluluk hormonu’. Bu yüzden bu diyet bizi mutlu kılıyor. Nişastalı karbonhidratlar yerine, protein, sebze ve meyve ağırlıklı bir program. Diyette amaç beyinde mutluluk hormonu dopamin üretimini artırmak. Bu diyeti ünlendiren kişi de işte İngilizlerin ünlü şefi Tom Kerridge!

Şişmanlarda dopamin yolu sorunlu olabilir
Dopamin beyindeki ödül ve zevk merkezlerini doğrudan etkiliyor. Bunun sonucunda da ruh halimiz etkileniyor. Şu anda araştrrmalar devam ediyor, ancak şişman kişilerde dopamin yollarında sorun olduğu düşünülüyor. Belki de sürekli yağlı ve şekerli yiyecekler yedikleri için bu yolların körleşmiş durumda. Bu körelme nedeniyle de şişmanlarda ödüle yönelimin çok daha fazla olduğu öngörüsü var. Şişman kişilerin aşırı yemelerinin nedeninin bu olabileceği düşünülüyor.
Günlük protein tüketimini artırın
Aşırı yağlı şekerli yemeden dopamin seviyesini artırmanın yolları neler? Dopaminin yapılabilmesi için proteine ihtiyaç var. Dopamin üretimini kilo almadan önleyerek artırmak için protein tüketimini artımanın doğru olacağı savı var. Yeni bir çalışmada yumurta, et, süt ürünlerinden oluşan yüksek proteinli bir kahvaltının öğlene doğru acıkmayı önlediği, dopamin seviyesini artırdığı saptandı.
Motive ediyor
Dopamin vücudumuzda ve beynimizde çok önemli roller üstlenen bir kimyasal. Beynimiz ve böbreklerimizde sentezleniyor. Beynimizde bir nörotransmitter görevi üstleniyor; yani sinirler arası iletiyi sağlıyor. Beynimizde birçok dopamin yolu var. Bunlardan bazıları da ödülle motive olan davranışlarımızla ilgili. Birçok ödül beynimizde dopamine seviyesini artırıyor.
Dopamin diyetinde yer alan yiycekler
*Süt
*Peynir
*Yoğurt
*Krema
*Et
*Tavuk
*Hindi
*Omega 3 yağlarından zengin balıklar (Somon, ton, sardalya, hamsi)
*Ceviz
*Badem
*Bitter çikolata
Neler yasak
* Alkol
* Kafein
* Şeker
* Nişastalı karbonhidratlar (patates, makarna, pilav gibi)
Bu diyetin bilimsel geçerliliği var mı?
Hayır! Bilimsel bir diyet değil. Son yıllarda karşımıza çıkan moda diyetlerden biri. Önemli olan kilo vermekse sağlıksız kalacak birini hafifletmesi, çok daha olumlu bir yeme biçimine sevketmesi, mutlu etmesi. Önemli olan tüm besin gruplarından oluşan bir beslenme biçimine sadık kalıp, ölçülü yiyip, çok hareket etmek.
Karbonhidratı hayatımızdan çıkaralım mı?
Hayır! Karbonhidratlar beslenmemizin önemli bir parçası. Kerridge’in uyguladığı yöntem son yıllarda çok popüler olan yüksek protein-düşük karbonhidrat beslenme biçimi. Bu yöntem birçok kişide işe yarıyor, tok tutuyor, çabuk kilo verdiriyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü yetişkinlere haftada 300 gram, en fazla 500 gram et öneriyor. Bu tür yüksek proteinli beslenme biçimlerinde bu oran aşılıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR