Diyet yaparken restoran ya da kafede yemek yemek mümkün mü?

Salatalar masum olmayabilir, dikkat!

Haberin Devamı

Neden olmasın? Hep elinizde haşlanmış tavukla haşlanmış sebze taşıyamayacağınıza göre! Artık şu sürekli diyet halinde olma durumundan vazgeçelim lütfen! Diyetlerin işe yaramadığı çok açık! Diyet sözcüğünün kendisi bir ceza gibi; beynin ceza olarak algıladığını da yaşam boyu uygulamanız çok zor. Katıldığım konferanslarda da bu tartışılıyor zaten. Önemli olan yiyeceklerin sunumu ve seçimi... Artık yiyeceklerin hazırlanması ve sunulmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Yiyecek sunan yerlerin, yani kafe, restoran, fast- food zinciri gibi işletmelerin mutlaka sağlıklı, hafif seçenekler de bulundurması gerekli. Bu onlar için bir sosyal sorumluluk da aynı zamanda. Benim gibi bir metropol kadınıysanız, iş için sık sık dışarıda yemek zorunda kalıyorsunuz mutlaka... Açıkçası zorlanıyordum yemek seçerken. Şimdi işim kolaylaştı. Tamamen benim hazırladığım, denetlediğim bir mönü var artık! Ülkemizin önde gelen kafe zincirlerinden Kitchenette için bir light mönü hazırladım. ‘Fit For You’ başlığı altındaki bu mönüde detoks içecekler, çorba ve salatalar, pizza, wrap, makarna, ızgaralara kadar sizi tatmin edecek birçok yiyecek var. Kendim de bir çokokolik olduğum için bitter çikolatalı harika bir tatlı bile koydum! Keyifle, korkmadan yiyin diye... Hazırladığım tüm yiyeceklerin kalorisini bizzat hesapladım. Ayrıca bir laboratuvarda da kontrolden geçti. Niçin mi bunu söylüyorum? Çünkü bazen mönülerde gördüğüm kaloriler bana göre sunulan yiyecekle örtüşmüyor!

Salatalar masum olmayabilir, dikkat!

Salatalar artık ana yemek gibi hazırlanıyor. Kalorisini bilirseniz rahat yersiniz. Ama bilmeden yerseniz tahmininizin çok üzerinde bir kalori almış olursunuz. Örneğin; büyük topluluklara konuşma yaptığımda 1 yemek kaşığı zeytinyağının kalorisini tahmin etmelerini isterim katılanlardan. Şimdiye kadar hiç kimse bilemedi. 123 kalori! Bunu yakmak için yarım saate yakın yürüyorum bantta. Bir de aşırı peynir boca ediliyor. Peynir light’ı kullanılmadığı sürece yağ oranı çok yüksek bir yiyecek maddesi, fazlası kilo aldırır. Salatanın içine peynir, yağ gibi yoğun kalorili yiyecekler çok dikkatli konulmalı. Otlarda, sebzelerde sorun yok. 3 tane havuç tanesini ‘Aa bu zararlı’ diye seçip çıkarınca insanlar, dehşete düşüyorum bilgisizlik karşısında... Veya ‘Bu yanlış bilgileri kim kafalarına soktu’ diye düşünüyorum.

Izgara mı, buharda pişirmek mi? Hangisi daha sağlıklı?

Buharda pişen yemek daha sağlıklı. Ama ülkemizde ızgara daha çok tercih ediliyor. Buharda pişirme yöntemi halkımız için yeni... Buharda pişirdiğinizde daha çok vitamin, mineral alma şansınız var. Artı; yiyeceği yakmıyorsunuz. Izgarada pişirme yöntemi sırasında bir yakma işlemi de var. Aşırı pişirdiğinizde kanserojen hale sokuyorsunuz et gibi bazı yiyecekleri... Ama öyle lezzetli ki ızgaradan vazgeçmek zor. Izgara yediğiniz günlerde başka bir öğünde mutlaka bol yoğurt da tüketin. Kalın bağırsakta toksik metabolit daha az oluyor.

Ülkemizde yemekler aşırı tuzlu servis ediliyor

İngiltere"de alıştım yemeklerimi tuzsuz pişirmeye. 10 yıldır kışın yemeklerime tuz koymuyorum. Yazın da tuzsuz pişiriyorum ama sonradan öğlenleri tuz ekliyorum tansiyonum düşük olduğu için... Çünkü ülkemiz çok sıcak. Bir haftada alışıyorsunuz. Denemenizi öneriyorum! Tuz kan basıncını etkileyen en önemli yiyecek, direkt etkisi var. Sağlığa zararlı olmasını önlemek için günde 1,5 gramdan fazla almamak gerekiyor. Oysa Batı tipi beslenmede bir kişi günde 10 gram kadar tuz tüketiyor. Fazladan yediğimiz tuzun çoğu cildimizden ve böbreklerimizden atılıyor. Ancak hepsi değil! Aynen açık pakette kalan tuzun nemlenmesi gibi düşünün; bu tuz da vücutta su tutup bizi şişirmeye başlıyor. Bu da kan hacmini, dolayısıyla kan basıncını yani tansiyonu artırıyor. Kullandığınız tuzu hesaplarken sadece serptiğiniz tuzu düşünmeyin. Yiyeceklerin çoğu; meyveler, sebzeler, tahıllar, baklagiller zaten doğal olarak tuz içeriyorlar. Ekmekte, tereyağında, margarinlerde, zeytinde, konserve yiyeceklerde, bisküvi ve keklerde hep tuz var.

Makarna şişmanlatır mı?

Kararında yerseniz hayır! Benim yaklaşımım; miktarı, sosları azaltarak, malzemeyi değiştirerek yer vermek. Bir yiyeceği yiyebileceğinizi bildiğiniz zaman aşerir gibi istemiyorsunuz. Yasak arzuyu körüklüyor. Bu hayattaki her şey için geçerli aslında! Makarnayı az miktarda ve aşırı yağlı-soslu yemezseniz, sorun yok. Glisemik indeksi düşük bir yiyecektir, son derece sağlıklı. Sindirimi kolay, doygunluk indeksi yüksek; sizi tatmin eder. Yiyeceklerden korkmayın! Fazla yemekten, hareketsizlikten, geceleri atıştırmaktan korkun!

Diyetteyken tatlı yiyemez miyim?

Bütün danışanlarıma daha ilk haftadan itibaren tatlı tarifleri veririm. Kesmem. Yasaklar işlemiyor. Sonrasında beyin öcünü alıyor sizden! Çok daha fazla yemeye başlıyor kişi bu tip aşırı yasaklardan sonra... Bence hedef total kalori redüksiyonu; kalori indirgemesi olmalı... Sorbe, light dondurma, bitter çikolata, meyvelerden hazırlanmış tatlılar, hafif sütlü tatlılar, hatta minik bitter çikolatalı tatlılar yiyebilirsiniz. Tatlıya bayılırım. Tatlısız bir yaşam başta ben istemiyorum! Yaza daha büyük bir tatlı mönüsü planlıyorum.

Tatlıyı yemeğin hemen ardından yiyebilirsiniz... Böylece yemeğin içerdiği lif ve yağ sayesinde tatlının içindeki şeker yavaş emilecektir. Böylece yediğiniz yemeğin toplam glisemik indeksini de (kan şekerini yükseltme hızı) düşürebilirsiniz. Meyveye gelince... Sindirim sistemimiz çok iyi düzenlenmiş; sistemi iyi çalışan biri aslında hiç yakınması olmadan istediği zaman yiyebilir. Eğer şişkinlik sorununuz varsa yemekten 1 saat kadar önce veya 3-4 saat sonra yemeyi tercih edin.

DİĞER YENİ YAZILAR