Buğday çimi bildiğimiz buğdaydan hazırlanan bir yiyecek. Buğday tohumunun ilk çıkan yapraklarından elde ediliyor. Bazen buğday çimi suyu olarak bazen de konsantre olarak satılıyor. Buğday çimine ilgi sağlıklı beslenme bilincinin arttığı son yıllarda daha da büyüdü. Birçok kişi buğday çimiyle detoks yapıyor, hastalıklarını iyileştirmeye veya sağlıklı kalmaya çalışıyor. Peki buğday çimi süper yiyecek mi yoksa şehir efsanesi mi? Bilimsel kanıt var mı? Yoksa pazarlama harikası mı?
Nasıl ünlendi?
1930’larda Amerikalı kimyager Charles Schnabel buluşlarıyla buğday çimine ilgiyi artırdı. Günümüzde hala araştırmalar sürüyor. Sav şu: "Buğday çimi süper yiyecek: Besin değeri diğer sebzelerden çok daha fazla. Yangıyı, dolayısıyla kanseri önlüyor, kırmızı kan hücrelerimiz olan alyuvarların yapımını hızlandırıyor,kan dolaşımını düzenliyor."
Buğday çimi hakkındaki kanıtlar
İngiliz Diyetetik Birliği sağlık iddialarını birlikte araştırmışlar. İşte sonuçlar:
-Buğday çimciler klorofil içerdiği için suyunu içmenin hemoglobini artıracağını düşünüyorlar. Ancak bu görüşü destekleyecek herhangi bir bilimsel kanıt yok.
-Buğday çiminde klorofil, vitamin ve enzimler var. Öne çıkanlar A, C, E vitamini, demir ve kalsiyum.
-2002’de yapılan bir araştıramada koliti olan hastalara bir ay boyunca günde 100 ml buğday çimi suyu verildiğinde iyileşme gösterdikleri saptanmış. Ancak araştırma sadece 21 kişi üzerinde yapılmış. Bilim insanları kesin evet için daha çok araştırmaya ihtiyaç duyduklarını belirtiyorlar.
Buğday çiminin besin değeri daha mı yüksek?
30 ml buğday çimi suyunun diğer sebzelerin 1 kilosuna denk geldiğine dair iddialar var. Oysa araştırmalar buğday çiminin diğer sebzelerden farkı olmağını, eşit olduğunu gösteriyor. Yani 1 kg buğday çimi mi tüketttiniz, bu 1 kilo havuç veya ıspanağa denk.
Sonuç: Buğday çiminin diğer sebze ve meyvelerden daha yararlı olduğunu kesin olarak destekleyen bilimsel kanıt yok. Eğer illa buğday çimi suyu içeceğim diyorsanız, günde 5 porsiyon sebze-meyveye ek olarak almalısınız.
Yaban mersini (Bluberry)
Yaban mersini süper yiyeceklerden biri olarak görülüyor. Bir Kuzey Amerika meyvesi. K vitamininden zengin. Aynı zamanda C vitamini, lif, manganez ve anthocyanin adlı antioksidanları da içeriyor.
"Yaban mersinciler" bu minik meyvenin kanserden, kalp hastalığından koruyabileceğine belleği güçlendireceğine inanıyorlar. Peki acaba ne kadar doğru?
İngiliz Diyetetik Birliği mercek altına almış. İşte sonuçlar:
Yabanmersini hakkındaki kanıtlar
-93 bin kadın üzerinde yapılan araştırmada, haftada 3 kez yaban mersini ve çilek yiyenlerin ayda bir veya daha az yiyenlere göre kalp krizi geçirme riskinin yüzde 32 azaldığı görülmüş.
-48 menopoza girmiş kadında yapılan araştırmada 8 hafta boyunca yaban mersini ekstresi verilen kadınlarda kan basıncının önemli oranda azaldığı saptanmış.
-Hücre ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar, yaban mersini ekstrelerinin kansere sebebi serbest radikallerin oluşmasını azalttığı görüldü.
Sonuç: Henüz araştırmalar yetersiz. Ancak sağlıklı kalmak için günde 5 porsiyon sebze meyve kuralımızda bu meyveyi de unutmamak yerinde olur. Yaban mersininin kalorisi düşük; 100 gramında sadece 57 kalori var.