Bayramı anne-baba evinde, Bodrum’da geçirdim. Her yer limon kokuyordu. Ben de babamın güzelim limonlarını topladım, annemle limonlu tatlılar yaptım. Limonla bu kadar haşır neşir olunca da limonu yazmak farz oldu. Bu, meyve gibi görmediğimiz meyvenin faydaları neymiş, bakalım.
- Anavatanı Asya.
- C vitamininden zengin bir meyve, hastalıklara karşı koruyor.
- İçinde hemen hemen tüm vitamin ve mineraller var ancak C vitamini dışındakiler daha düşük oranlarda bulunuyor.
- Önemli antioksidan bileşikler olan flavanoidleri içeriyor.
- Halsizliği önlüyor.
- Böbrek taşı-kumu tedavisi için yararlı. Şöyle: 1 bardak limon suyunda 6-7gram sitrik asit var. Sitrik asitten zengin içecekler içilince idrar hacmi artıyor; böbreklerden atılan madde artıyor. Bu da kum-taş oluşumunun önüne geçiyor.
- Suyunda eriyositrin, hesperidin, kabuğu ve etli kısmında ise naringin adlı flavanoidler var. Bu
bileşiklerin kanserin önlenmesinde etkli olabileceği düşünülüyor.
- Hipertansiyonu olanlarda limon suyu tansiyonu düşürüyor.
- Hemoroidi olanlar için faydalı; içindeki bileşikler damarlar üzerinde etkili.
- İçindeki sitrik asitin yağ yakılmasını artırarak zayıfalamaya da yardımcı olduğu düşünülüyor.
- Suyu düşük pH’lı, antibakteriyel özelliği var.
- 100 gramında 29 kalori var.
Limonun içindeki D-Limonen bileşiği kanserden koruyor
D-limonen limon, mandalina, üzüm gibi meyvelerde bulunan bir bileşik. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda akciğer, meme, karaciğer, pankreas ve cilt kanserine karşı koruyucu olduğu gösterilmiş. Kanser hücrelerinin çoğalmasını ve büyümesini engelliyor. Limonenin adı limondan geliyor. Limon kabuğu önemli oranda bu bileşiği içeriyor. Limona kokusunu veren de işte bu bileşik. Kozmetikte, parfümlerde, yiyecek sektöründe, ilaçlarda kullanılıyor. Reflü ve mide yanmasına iyi geliyor.
D-limonen ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Meme ve kolon kanserli hastalarda yapılan çalışmalarda D-limonenin hastalığın ilerlemesini durdurduğu görülmüş. Ayrıca bol turunçgil kabuğu (mandalina, portakal, limon, greyfurt, bergamut gibi) tüketenlerde cilt kanseri riskinin azaldığı da görülmüş.
Annemin limonlu light tatlısı
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı pirinç unu
- 4 limonun suyu
- Limon suyunun 1,5 katı su
- 2 yemek kaşığı toz tatlandırıcı
Hazırlanışı:
- Tüm malzemeyi iyice karıştırın.
- Orta ateşte çevirerek muhallebi gibi pişirin.
- Üzerini istediğiniz gibi süsleyin.
Hafifletip rahatlatan, sindirimi kolaylaştıran çaylar hangileri?
Beyaz Çay bolca içerdiği kateşinler ve kafein ile birlikte metabolizma hızında artış sağlar. Bu suretle vücudun yağ üretimi üzerinde baskılayıcı ve mevcut yağın parçalanmasını sağlayıcı etki gerçekleştirir. Ayrıca kuvvetli antioksidan etkisiyle damar sertleşmesi ve tıkanıklığının önlenmesine katkı sağlar.
Yeşil Çay da tıpkı beyaz çay gibi içinde bulunan kafein ve kateşin türevleriyle yağ yakıcı özelliktedir.
Rezene çayı, sindirim sistemi üzerindeki spazm giderici etkiye sahiptir. Sindirime yardımcı olur, midedeki gerginliği giderir.
Zencefilin önemli etkilerinden biri ise safra salgısını artırması nedeniyle bilhassa yağlı yemeklerden sonra sindirime yardımcı olur, sancıyı giderir.
Biberiye yaprakları, bağırsaklarda yağın emilmesi azaltır, dolayısıyla kilo almayı ve karaciğer yağlanmasını önler. Diğer taraftan, yapraklarının idrar söktürücü özelliği vücuttan ödemin sökülmesine yardımcı olur.
Mate yaprakları içerdiği kafein ile idrar artırıcı etkisi mevcuttur. Bu suretle vücutta ödemin sökülmesinde büyük rol oynar.
Isırgan yaprakları da potasyum bakımından zengin bir idrar söktürücü olmasının yanı sıra vücuttaki ödemin atılmasını sağlar.
Kiraz sapı, idrar artırıcı özelliğinin yanı sıra zengin potasyum içeriği nedeniyle vücutta idrar ile atılan potasyum dengesinin bozulmasını önlemektedir.
Funda yaprakları, idrar artırıcı etkisinin yanı sıra sindirimi kolaylaştırıcı özelliği bulunmaktadır.
Kekik uçucu yağının safra artırıcı etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla sindirimi kolaylaştırır.
Binbir derde deva limon!
Şimdi limon, portakal, mandalina zamanı...
Haberin Devamı