Sri Lanka Hindistan’ın güneyinde bir ada ülkesi. Eski adı Seylan. Uzun süredir listemdeydi, sonunda çay zamanına denk getirerek gittim. Bu kadar yeşil ülke görmemiştim! Sri Lanka dünyanın en ‘temiz’ çaylarının çıktığı yer olarak ünlü. Dünyanın en çok çay ihraç eden ülkeleri sıralamasında da en önde yer alanlardan. Konuştuğum kadınlar en iyi çayların ihraç edildiğini, yerli halkın aslında geriye kalan en kötü çayları içtiğini söylediler. Siyah, beyaz, yeşil, ismi ne olursa olsun tüm çay türleri, Latince adı “Camelia Sinensis” olan çay bitkisinden elde ediliyor. Bu hafta size özellikle yeşil çayın yararlarından bahsedeceğim. Kaynak olarak her evde bulunması gerektiğini düşündüğüm Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın ‘İyileştiren Bitkiler’ adlı kitabından yararlandım.
Yeşil çay kilo kaybettiriyor!
Tayland’da şişman kadın ve erkeklere 3 ay boyunca yüzde 65 karbonhidrat, yüzde 15 protein ve yüzde 20 yağ içeren standart bir diyet uygulanmış. Bir gruba sabah, ögle ve akşam yemeklerinden sonra 250 mg’lık yeşil çay yaprağı kapsülleri, diğer gruba ise aynı görüntüye sahip selüloz kapsülleri verilmiş. (Tıpta buna plasebo deniyor.)
Denekler bu süreç içerisinde ortalama 5 kilo kaybetmiş. Boş ilaç kullanan grup ise diyete bağlı olarak sadece 2 kilo verebilmiş. Kilo kaybının yanı sıra yeşil çay kapsülü verilenlerde Vücut Kitle İndeksi, vücut yağ oranı ve bel çevresi ölçümünde de belirgin azalmalar görülmüş.
Aslında yeşil çayıın içerisindeki EGCG (epigalllo kateşin galllat) ile kafeinin birlikte yağ yakıcı etki gösterdiği uzun süredir biliniyor. EGCG siyah çayda var mı peki? Var ama çok az; yüzde 20’lerde...
Hafızaya iyi geliyor
Yeşil çayın içinde bulunan gama amino bütirik asit beynin kelime hafıza kapasitesini artıyor. 55 yaş üzeri kişilerde algılama sorunlarını azalttığı klinik olarak gösterilmiş. (Singapur’da yapılan bir araştırma)
Gençlik aşısı: Beyaz çay
Beyaz çay elde etmek için bahar ayının hemen başlangıcında henüz açmamış, tomurcuk haldeki üst yapraklar tek tek elle toplanıyor ve başka hiçbir işlem görmeden direkt kurutuluyor. Bu işlem sayesinde çay türlerinin faydalı kısmı olan kateşin adı verilen antioksidanlar muhafaza ediliyor. Yağmurlu ve ya çok nemli günlerde hasat yapılamadığından beyaz çay çok az elde ediliyor ve nadir bulunuyor. Sri Lanka’da en pahalı çay beyaz çaydı.
Her gün 1-2 fincan tüketin
Beyaz çay dünyada gençlik aşısı olarak adlandırılıyor. Aslında bu unvanı sonuna kadar da hak ediyor. Cilde destek olna kolajen dokusunun yıkımını sınırlandırıyor. Cilde esneklik veren elastin maddesinin yıkımını önlüyor, sıkı ve esnek cilt oluşumunu destekliyor. Yaşlanmaya karşı savaşımızda yardımcılarımızdan biri olabilir! Beyaz çayı keşfettiğimden beri her gün 1-2 fincan içmeye özen gösteriyorum. Genelde güne beyaz çayla başlıyorum. Sonra yeşil, öğle öncesi siyah çay, günün ilerleyen saatlerinde de yine yeşil ve beyaz çaylarla devam ediyorum.
Diyabeti önlüyor, cildi güzelleştiriyor
- Zengin kateşin içeriğiyle kanser oluşumunda en önemli etmenlerden olan serbest radikalleri azaltarak vücuda doğal koruma sağlıyor.
- Cildi güzelleştiriyor.
- Zayıflamaya yardımcı oluyor.
- Yaşlanma, kırışıklık ve sarkmalara karşı olumlu rol oynuyor ve sıkı ve esnek cilt oluşumunu destekliyor.
- Kilo vemeye, kilo korumaya yardımcı olup yağ yakımını hızlandırıyor.
- Dişleri daha güçlü yapan az miktarda florid ve diğer besin elementleri içeriyor, nefes kokusuna sebep olan bakterileri öldürüyor.
- Damarları genişleten etkisiyle beyaz çay iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak damar sertleşmesi ve tıkanıklığını önlenmede katkı sağlıyor.
- Tip 2 diyabete faydalı.
Sri Lankalılar’ın sağlık sırrı: Yürümek
- Sri Lanka’da şişman insan çok az gördüm. Çoğu ipince. Sürekli yürüyorlar. Okul çıkışlarında çocukların hepsi evlerine yürüdüklerine tanık oldum. Obez + fazla kilolu oranlarına baktığımda oran yüzde 30’larda. Türkiye’de ise bu oran yüzde 65’lerde!
- Ağır tatlıları yok. Bol meyve ve yoğurtla şurup karıştırıp yiyorlar örneğin. Bizim kültürümüzdeki gibi bol şerbetli tatlılara düşkün değiller.
- İnanılmaz bir floraları var. Bitkiler çok çeşitli. Hayatımda hiç görmediğim meyveleri, sebzeleri burada tattım. Mutfaklarına bayıldım. Coğrafi olarak Hindistan’a çok yakın olmalarına rağmen mutfak kültürleri çok daha çeşitli ve lezzetli.
- Çok temiz insanlar. O kadar sıcak bir ülke olmasına rağmen kokmuyorlar. Baharattan zengin bir ada ülkesi olduğu için tarçın-karanfil gibi baharatlardan yapılmış doğal kokular, deodorantlar kullanıyorlar.
Prostat kanserinden koruyor
Yeşil çayın içindeki EGCG (epigallokateşin gallat) adlı bileşen prostat kanseri hücrelerini öldürmüş, normal hücreleri etkilememiş. Ancak burada anahtar kelime: Süreklilik. Devamlı olarak tüketilmesi gerekiyor.