Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, internete yeni yasaklar getiren düzenlemede Gül’ün talebiyle yapılan değişiklikleri böyle niteliyor. Tabak’a göre internete düşen ses kayıtlarıyla yasa çıkararak baş etmek mümkün değil.
Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talebi doğrultusunda internet yasasında yapılan değişiklikleri, yeterli bulmuyor. VATAN’ın sorularını yanıtlayan Tabak’ın mesajları şöyle:
- İnternet yasasına tepki gösterdiniz. En büyük endişeniz nedir?
Bilişim toplumu yasalarıyla yönetelim, yönetilelim diyerek yola çıkmış bir derneğiz. Olay internet sorunu değil. Kişisel haklarla ilgili düzenlemeler zaten vardı. Sesler, görüntüler mevcut yasayla yasaklanabiliyordu. Elbette bu tür düzenlemelerin kişisel hakları koruması gerekiyor. Ama siz bir ayağı eksik bir düzenleme yaptığınızda, yasaklayıcı yönü ön planda olursa bu toplumun gelişmesine etki eden bir unsur haline geliyor.
- Nasıl etkileyecek?
Yazılım geliştirecek, internet üzerinden bir site açacak ama rakibi şikayet etse kapatılacak. ‘Kişisel verilerin korunumu kanunu’ çıkmadan bu tür düzenlemeleri yapmaya kalktığınız zaman büyük sıkıntı var demektir. 1981’de bu kanunu çıkartacağız diye uluslar arası platformda imza atmışız. Ama hala gündeme gelecek diye duyuyoruz. Yapılan iş aceleye getirilmiştir. Çok sıkıntılı. Çok net olarak; devlet böyle bir düzenleme istiyorsa bilişim alanındaki STK’larla işbirliği yapmak zorunda.
- Cumhurbaşkanı’nın uyarısıyla yapılan değişiklikler?
Ölümü gösterip sıtmaya razı etmektir. Biz ucuz ve güvenli internet diye yola çıkmışız. Otoyolun gittiği yerde bir tane kumarhane var diye o yolu mu kapatırsınız?
- Dinlenmek artık çok kolay görünüyor değil mi?
Mesela telefonlarımıza herkes ulaşıyor. O kadar çok form dolduruluyor, bilgi veriliyor ki. Telefonunuza indirdiğiniz uygulamalar sizden izin istiyor, ‘Evet’ deyip geçiyoruz. Telefon konuşmanızı bile dinleyebilir. İndirdiğiniz oyun belki sizin telefonunuzu topluyor, bunu satıyor.
- Siz dinlendiğinizi düşünüyor musunuz?
Keşke sözümüzü bunca zamandır dinleselerdi. Bu bir paranoya haline geldi. 7 bin kişi dinlendi deniyor. Bu mümkün. Belki daha fazlası dinleniyordur. Bilginin ve bilişimin güç olduğu bir çağda yaşıyoruz. Hepsi yazılıma bakar. Sonuçta havadaki sinyal. Bunu bir şekilde yakaladığınız anda dinleyebilirsiniz. Bu iş aslında ülkeler arasında savaştan kaynaklanır. Siber saldırının sonucudur. İlk bilgisayar da o atom bombasının hesabını yapmak içindi. Savunma sanayi ön plana çıkıyor. Bilişimde de öyle. Mesela hediye telefon geliyorsa almayın derim. Belki de içinde bir şey var, bilemezsiniz.
- Türkiye bilişimde insan gücü açısından kuvvetli mi?
Son derece iyi yerli yazılım firmalarımız var. Keşke bizden de Bill Gates’ler, Steve Jobs’lar çıksa. Dernek olarak bir proje başlattık. Çocuklar için bilişim, ‘Programlama çocuk oyuncağı’ altında.
‘Devlet kökü dışarıda yazılımı tercih ediyor’
- Türkiye’nin Hacker’ları nasıl?
Bizim açtığımız eğitimlerde de en büyük ilgiyi beyaz yakalı hacker’lar görüyor. Hacker dediğinizde sadece kötü amaçlı çalışanlar olmaz. Bankalar kullanıyor özellikle, ‘Açığımı bul’ diyor. Ülkemiz gelişmiş büyük bir ülke. Zenginlik kaynağımız bilgimiz, yapabilme gücümüz. Bu ışıltıyı görüyoruz. Mayıs ayında çocuklarla ilgili projemize internet üzerinden yüz bin katılım bekliyoruz. Ciddi firmalarımız var dedim az önce ama devlet gidip kökü dışarıdaki yazılım ürünlerini tercih ediyor. Üstelik yerli üretim onda bir fiyatına.
- Şifreler nasıl kırılabiliyor?
1 ve 2. Dünya savaşında insanlar çözüyordu o şifreleri. Bilgi kanalı değiştikçe yöntemi de değişiyor. Daha büyük hız gerekiyor. Ama bizde Kanuni oğlunu niye öldürdü diye dava açan da bir toplum var.
’Robot yazılımlar devreye girecek’
- TİB’in ses kayıtlarıyla baş etmesi yasayla mümkün mü?
Mümkün değil. TİB’in yapmaya çalıştığı erişimi engellemek. Yani kapıyı kapatıyor. Teknolojinin olanaklarının önüne kas gücüyle geçemezsiniz. TİB Başkanı işi gücü yok mütemadiyen site mi kapatacak? Bu nasıl olur? O zaman ne olacak? Bunları analiz edecek robot yazılımlar devreye girecek. 11 Eylül’den sonra Usame bin Ladin’i ararken ABD’liler internet trafiğini dinliyordu. Mesela ‘Başkan’, ‘ölüm gibi sözcükler geçiyorsa, o yazışma mercek altına alıyordu.
- Robot program böyle bir tarama mı yapacak?
Evet. Zaten vardır bunlar bana sorarsanız. Bir ülkenin istihbaratı için önemli şeyler.
‘Amaç ölümü gösterip sıtmaya razı etmek’
Haberin Devamı