Survivor notları

Haberin Devamı

Timsahla nasıl başa çıkılır?

Survivor notları

1- Zikzak çizerek koşun.

2- Kaçamıyorsanız, boynuna bastırın.

3- Gözlerini kapatın.

4- Isırılırsanız burnunu yumruklayın.

Osmanlı’da kadınların çarşaf kullanmaya başlaması

Ülkemizde sık sık başörtü konusu gündeme geliyor. Son olarak, Timaş’tan çıkan bir çıkan çocuk kitabında başörtülü bir penguen resmi yayımlanınca yine gündeme geldi.
Kadınlarda örtünmenin çeşitli şekilleri var. Örtünme skalasının alt ucunda baş örtüsü yer alırken, en üst noktasında ise çarşaf yer alıyor. Bizde çarşaf Müslüman kadının dini kıyafeti olarak düşünülse de, aslında Türk kadının çarşaf giymeye başlamasının dinle ilgisi yoktur.
I. Murad’a kadar kadınlarda yüz örtme adeti pek yoktu. Karamanoğlu’nun zulmünden kaçan üç Türkmen oymağı Osmanlılara sığınmıştı. I. Murad da bu insanları Bursa’ya yerleştirdi. Üç Türkmen oymağının dilber kadınları çok güzeldi. Onların güzelliği erkekler arasında büyük bir heyecan yaratmıştı. Bunu gören din büyükleri de ortalığı yatıştırmak için Türkmen güzellerinin yüzlerini örtmelerini emretti. Bunun ardından da Türkmen kadınlarının taktığı yüz örtüsü bir güzellik sembolü sayılmaya başladı. Bunun üzerine Bursa kadınları da bu güzellik sembolü örtüyü kullanmaya başladılar. Böylece çarşaf genel bir kıyafet niteliği almaya başladı. Yani bizde çarşaf kullanılması, dini sebeplerle değil; şehir kadınlarının Türkmen güzellerini kıskanması nedeniyle başlamıştır.

Kovboy Kaskı

Şapka ve yüz maskesinden meydana gelen bu kombinasyon un 7 Ocak 1882 tarihinde Amerika’da patenti alınmış. Bu kask, atlarından düşen ya da atlarının çiftesinden yüzlerini korumak isteyen kovboylar için tasarlanmış.Hiçbir zaman üretime geçmeyen bu buluşu, motosiklet sürücülerinin kullandığı kaskların atası olarak kabul edebiliriz. Bu arada küçük bir hatırlatma yapayım: motosiklet kaskının patenti, bu buluştan 71 yıl sonra alındı!

HAFTANIN soruları

Tek yönlü ev

Yalnız başına yaşamaktan hoşlanan ilginç bir kişi, dört yönü de Güney’e bakan bir ev yaptığını söylüyor. Böyle bir şey olabilir mi?
Cevap: Böyle bir ev ancak Güney Kutbu’nda olabilir.

Son cümle

Eski çağlarda yaşayan bir filozof daima gerçekleri söylediğinden kralı kızdırmıştı. Kral, filozofa ölüm cezası verdi ve ölmeden önce filozofon zekası ile alay etmek için ona şöyle dedi: “Ölmeden önce son bir cümle söylemene izin vereceğim. Bu söylediğin cümle doğru çıkarsa başın kesilecek, yalan çıkarsa asılacaksın.” Filozof derhal bir cümle söyledi ve her iki ölümden de kurtuldu. Acaba filozof ne demişti?
Cevap: Filozof “Beni asarak öldüreceksiniz” dedi. Şimdi onu asmaya götürseler, filozof doğruyu söylemiş oluyordu ki, o zaman asılması değil başının kesilmesi gerekirdi. Yok eğer başını kesmeye götürseler, o zaman da yalan söylemiş oluyordu ki, asılması gerekirdi. Böylece onu ne asabildiler ne de başını kesebildiler.

Islanmayan adam

Bir adam eşiyle birlikte deniz kıyısında yürüyordu. Adam denize düştü, fakat hiç ıslanmadan derhal karaya çıktı. Bu nasıl olabilir?
Cevap: Adam, donmuş olan Kuzey Buz Denizi’ne düşmüştü!

Kediler hakkında 18 ilginç gerçek

Survivor notları

1- Kediler günde 16-18 saat arasında uyurlar.

2- Dişi bir kedi dört ayda bir 3-7 arasında yavru doğurabilir.

3- Kediler, boylarının 7 kat yukarısına sıçrayabilirler.

4- Kediler, kadınlara erkeklerden daha fazla ilgi gösterir.

5- Gözlerine bakarak kedinizin ruh halini anlayabilirsiniz.

6- Çoğu kedi, inek sütünü hazmedemez. Süt ve süt ürünleri bu kedilerde ishale yol açar.

7- Kedilerin yağ yemesi gerekmektedir. Çünkü vücutları yağ üretemez.

8- Yavru kediler 9 haftalık oluncaya kadar annelerinin yanında kalırlar.

9- Kediler 60’tan fazla değişik ses çıkarır.

10- Dişi kediler 5-9 aylık olduktan sonra çiftleşmeye başlarlar.

11- Bir kedi 20 yıla kadar yaşayabilir. Fakat çoğunlukla ortalama yaşam süresi 14 yıldır.

12- Erkek kediler 7-10 aylık olduktan sonra çiftleşmeye başlar.

13- Kedilerin hamileliği 58-65 gün sürer.

14- Evinden uzağa bırakılsa bile bir kedi geri dönmeyi başarabilir.

15- Kediler dakikada 20-40 arası nefes alırlarlar.

16- Kedilerin 30 adet dişi vardır.

17- Kediler burunları altındaki nesneleri direkt olarak göremezler.

18- Kediler günün 5 saatini kendi temizlikleriyle geçirirler.

DİĞER YENİ YAZILAR