Bayramımız kutlu olsun
- SORU: Bayramların bayram gibi geçmesi ne demektir? Bayramlarda eğlenmekle ilgili dinimizin bir hükmü var mı?
- CEVAP: Bayramlar özel anlamları olan sevinme günleridir. İbadetlerini yerine getirmiş insanların gönül huzuruyla Allah’tan mükâfatını diledikleri ve bu dilekle sevinçlerini birleştirdikleri günlerdir. Bu yüzden de bayramın bayram gibi geçmesi ve bayramı özel kılan şeylerin gerçekleşmesi için özen göstermemiz gerekir.
Bayramlar paylaşımın arttığı günlerdir: Akrabalar, komşular, dostlar, arkadaşlar gibi yakınlarımızla paylaştıklarımıza ek olarak kimsesizler, yaşlılar, bakıma muhtaç kimseler ve çocuklarla da paylaşabilecek şeylerimizin olduğunu hatırlamalıyız. Maddi değeri olan şeyleri paylaşmanın yanı sıra sohbetimizi, bilgimizi, kültürümüzü, görgümüzü, tecrübelerimizi de paylaşabileceğimizi ve böylece birbirimize destek olacağımızı, birbirimizin acısını alabileceğimizi bilmemiz gerekir.
Bayramlarda eğlenme konusunda bazı rivayetler var. Bir bayram günü Peygamberimizin, eşi Hz. Aişe’nin yanında def çalarak şarkılar söyleyen kızlara müdahale etmek isteyen Hz. Ebu Bekir’e, “Her milletin bayramı vardır, bu da bizim bayramımız” diyerek engel olduğu riva-yet edilir. Yine Peygamberimizin, geleneksel kutlamalar çerçevesinde mızrak kalkan oyunları oynayanları eşiyle izlediği rivayet edilir.
Demek ki eğlenmenin bir sakıncası yoktur. Hatta eğlenmek bayramın alametlerinden biridir. Daha sonraları eğlenceler kurumsal kimlikler kazanmıştır. Devletler bayramları törenlerle kutlar olmuşlardır. Örneğin XV. yüz yılda Osmanlı’da bayram şenlikleri belli bir protokol ve programla düzenlenir hale gelmiştir. Kabuller, ziyafetler, gösteriler bu program çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Günümüzde dini bayramlar için resmi kutlamalar yapılmasa da geleneklerin devam ettiğini görmekteyiz. Dikkat edilmesi gereken şey, her durumda aşırılıklardan kaçınmak olmalıdır. Bayramımız kutlu olsun.