19’uncu yüzyılda, dönemin ünlü moda tasarımcısı ve sanat koleksiyoneri, Jacques Doucet, Picasso’nun Avignonlu Kızlar isimli başyapıtını satın alarak moda ve sanat dünyası arasında derin bir ilişki başlatmıştı. Ben de bu haftaki yazımı, Doucet’in adımlarını takip ederek, sanatı yalnızca ticari bir yol olarak görmeyip koleksiyonerliği bir anlamda kişisel yolculuklarına dönüştüren sekiz ünlü tasarımcıya ayırmak istedim.
Amerikalı, kült tasarımcı Rick Owens’ı mükemmel drapeli, asimetrik ve avant-garde tasarımlarından tanıyoruz. Owens, Paris’teki kendi tasarladığı evinde, kusursuz bir sanat koleksiyonuna da yer veriyor. Scarlett Rouge’un eşsiz bir freski, Georges Hoentschel’ın antika vazosu, Barry X Ball’un mermer heykelleri ve Horst Egon Kalinowski’nin bir yerleştirmesi tasarımcının koleksiyonunda bulunan bazı eserlerden.
Belçikalı Raf Simon, oldukça geniş bir koleksiyona sahip tasarımcılardan. Evan Holloway, Mike Kelley, Brian Calvin ve Dior’un 2014 Haute Couture koleksiyonu için beraber çalıştığı Sterling Ruby gibi sanatçılar ünlü modacının koleksiyonunda yer alan isimlerden.
Spor çizgilerini rahatlık ve şıklıkla birleştiren Amerikalı modacı Tommy Hilfiger ve eşi Dee Ocleppo, Miami’deki evlerinde, koleksiyonları için oldukça büyük bir alan ayırmışlar. Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Tracey Emin, Keith Haring ve Damien Hirst eserleri içeren koleksiyonları için Ocleppo “bu eve modern olmayan hiçbir obje giremiyor” diyor. On yıldan uzun süredir Louis Vuitton’un tasarım direktörlüğünü yürüten Marc Jacobs koleksiyonculuğa 2002 yılında başlamış. Bu renkli sima, ünlü Japon sanatçı Takashi Murakami ile başladığı koleksiyonuna daha sonralarında Paul McCarthy’nin Pinokyo Heykeli, 12 metrelik bir Ed Ruscha, sekiz adet John Currin, Elizabeth Petyon, Lisa Yuskavages, John Baldessari ve Richard Prince’in eserlerini ekliyor. Lüks kıyafet tasarımcısı Lisa Perry ve eşi, New York’ta bulunan Perry Capital LLC isimli firma binalarını, mekanın tepesine yerleştirdikleri Jeff Koons’un devasa, yeşil mücevheri ile adeta bir sanat ikonuna dönüştürmüşler. Sanat aşığı olan çiftin koleksiyonunda Damien Hirst, Mel Ramos, Martial Raysse, Roy Lichtenstein, Tom Wesselmann ve Andy Warhol gibi diğer büyük isimler de yer alıyor.
Japonya’nın gurur kaynağı Issey Miyake 2007’de ülkesinin yeniliklerine dikkat çekmek için, mimar Tadao Ando ile birlikte kendi tasarım müzesini açtı. Pleats Please projesi için katkıda bulunan önemli sanatçılar arasında Cai Guo-Qiang, Yusumasa Morimura ve Nobuyoshi Araki da bulunuyor.
2009 yılında çektiği “A Single Man” isimli filmi ile sanatla olan bağlarını tazeleyen moda devlerinden Tom Ford koleksiyonunda, Andy Warhol, Alexander Calder, Ad Reinhardt ve Ellsworth Kelly gibi isimlere yer veriyor. Eşi Patrizio Bertelli ile birlikte Miuccia Prada, hem moda hem sanat dünyasını fethetmeyi başardı. Bu senenin başında merakla beklenen Milano’daki Rem Koolhaas-tasarımı Fondazione Prada Müzesi’nin açılışı çok konuşulmuştu. Hem Milano hem de Venedik’te bulunan Fondazione Prada müzelerinde izleyicilere Robert Gober, Louise Bourgeois, Damien Hirst, Piero Manzoni, Yves Klein, Lucio Fontana, Rosemarie Trockel ve Sarah Lucas gibi sanatçıların işleri sunuluyor.