27Şubat’ta Belçika’nın Brüksel şehrinde sanatseverlerle buluşan sergi Osmanlı kültürünün ve padişahlarının ihtişamlı hayatlarını, Gentille Bellini, Albrecht Durer, Hans Memling ve Jacopo Tintoretto gibi sanatçıların gözünden aktarıyor. Brüksel’in Güzel Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğin küratörü Guido Messling, bu sergide daha öncekilerin aksine Avrupa’nın doğu ülkelerinden gelen sanat eserlerine yer verdiklerine dikkatleri çekiyor. Geçmişte düzenledikleri pek çok etkinlikte çoğunlukla İtalya, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerden gelen sanat eserlerine odaklanılmışken, bu sergi Polonya ve Macaristan’dan gelen sanat eserlerini de kapsıyor.
Görsel imaj açığı
1453 yılında Konstantinopolis'i ele geçirip Osmanlı İmparatorluğu'nu bir süper güce çeviren Fatih Sultan Mehmet, Rönesans Dönemi Avrupa'sında herkesin korktuğu bir figür haline gelmişti. Bu dönemde, baskı henüz icat edilmemiş olduğundan insanların yazılı bilgiye ve özellikle görsel imajlara büyük bir açlığı vardı. Bu noktada ressamlara büyük iş düşüyordu. Kafalardaki en büyük soru işareti bu büyük Fatih’in neye benziyor olduğuydu.
Bellini İstanbul’da
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul'u fethettiği dönemde kentte büyük bir Venedikli toplumu yaşıyordu. İstanbul'un Osmanlıların eline geçmesi Venedik'e büyük bir zarar vermişti. Bu sebeple 1453-1479 yılları arasında Venedik ile Osmanlılar arasında birçok çatışmalar yaşandı. Sonunda Venedik Senatosu'nun Osmanlıların yaptığı barış önerisini kabul etmesiyle bu çatışmalar sona ermiş oldu. Barış anlaşması Venedik'in Osmanlılara büyük bir miktarda ödeme yapmasını öngörmesinin yanı sıra olağanüstü başka bir koşul daha içeriyordu. Anlaşmada, Fatih Sultan Mehmet portresini yapmak üzere Venedik'in en yetenekli ressamlarından birinin İstanbul'a gönderilmesini talep ediyordu. İşte o meşhur portre 1479 yılında Venedikli sanatçı Bellini’nin bu koşullar altında İstanbul'a gelip, kaldığı 16 ay boyunca Fatih Sultan Mehmet'in ünlü portresinin yanı sıra birçok tablolar ve çizimler yapmasına vesile olmuştu.
Açık görüşlü padişah Fatih
Gentile Bellini'nin Fatih tablosu sanatçının en önemli tablolarından biridir. Tablonun sağ alt köşesinde Latin harfleriyle 25 Kasım 1480 tarihi atılmıştır. Tablonun olağan üstü gerçekçiliği oldukça dikkat çekicidir. Fatih'in Bellini'ye portresini yaptırtması onun zamanına göre çok açık görüşlü bir insan olduğunu da gösterir. Bellini tarafından yapılmış olan bu tablo günümüzde National Gallery’nin koleksiyonuna aittir.
160 adet sanat eseri sergileniyor
Osmanlı kültürünün batılı sanatçılar üzerinde bıraktığı etkiye ışık tutan sergide Fatih Sultan Mehmet’in portesinin yanı sıra Sultan Süleyman’ın farklı sanatçılar tarafından kadraja alınmış portreleri, Paolo Veronese tarafından yapılmış “1'nci Beyazıt”ın portresi, Osmanlı padişahları ve kültürüne ait çeşitli ülkelerden gelen gravürler, dokumalar, halılar ve silahlar gibi değerli eşyalara ve 160 adet sanat eserine yer veriliyor. Sultan’ın Dünyası sergisi 31 Mayıs 2015 tarihine kadar Brüksel’de ziyaretçilerini bekliyor.