İçinde bulunduğumuz günlerde yaz ayları yavaş yavaş sona ererken gerek bienal gerekse sanat fuarları ile İstanbul sonbaharı oldukça hareketli karşılayacağa benziyor. İki yıldır merakla beklediğimiz 14. İstanbul Bienali bu yıl 5 Eylül-1 Kasım tarihleri arasında tüm sanatseverlere kapılarını açıyor. Bienal'e paralel olarak izleyiciyle buluşacak diğer bir mega etkinlik ise bu yıl üçüncüsü gerçekleşecek olan ArtInternational fuarı olacak. Bu iki dev sergiyi kaçırmayacağından emin olduğum okuyucularım için etkinlik öncesi kısa ve önemli bilgileri bu haftaki yazımda paylaşmak istiyorum.
Öncelikle, “TUZLU SU: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori” başlıklı 14. İstanbul Bienalinin küratörlüğünü bu yıl Carolyn Christov-Bakargiev üstleniyor. Geçen senelerden farklı olarak bu yıl ücretsiz gezilebilecek etkinlik 30’un üzerinde çeşitli noktalarda iki ay boyunca İstanbul’a dalga dalga yayılacak. Neredeyse İstanbul’un tüm noktalarında izlenebilecek olan bienal sergilerinin yer alacağı mekânlar arasında; Büyükada’daki Splendid Palas ve Şişli’deki yeni Hrant Dink Vakfı binasının yanı sıra ARTER, İstanbul Modern, Masumiyet Müzesi, SALT Galata ve Depo gibi sanata ayrılmış alanlar yer alıyor.
Bienal'de eserleri sergilenecek 60’ın üzerinde sanatçının yanı sıra aralarında denizbilimci, hikâye anlatıcısı, matematikçi ve nörobilimcilerin de bulunduğu diğer katılımcılar, kolektif ve deneysel çalışmaları ile izleyici karşısında olacaklar. Bienal kapsamında aynı zamanda paneller ve okuma günleri gibi etkinliklerin olduğu kamusal program ile film programları da düzenlenecek.
‘Bir dalga, nihayetinde düğüm haline gelmeye çalışan bir çizgi olabilir mi ve eğer öyleyse düğüm ne zaman çözülebilir?’ sorusunun cevabını bulmak ve sanata doymak için 14. İstanbul Bienali'ni mutlaka görün derim.
ArtInternational'a 27 ülkeden 88 galeri katılacak
Eylül ayında gerçekleşecek diğer bir önemli etkinlik ise İstanbul’un yeni gözde fuarı ArtInternational! İspanya’dan Çin’e, İtalya’dan Bulgaristan’a, 27 ülkeden 88 galerinin katılacağı fuar, 4-6 Eylül tarihleri arasında bu yıl yine Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Fuarın direktörlüğünü bu yıl da Dyala Nusseibeh, sanat yönetmenliğini ise Stephane Ackermann üstleniyor. İstanbul’dan Leyla Tara Suyabatmaz ve Yeşim Turanlı, Viyana’dan Ursula Krinzinger ve New York’tan Leila Heller’den oluşan seçim komitesinin, Avrupa, Amerika, Orta Doğu ve Asya’yı kapsayan geniş bir bölgede yaptıkları değerlendirme sonucu 88 galeri İstanbul’da sanatseverlerle buluşacak. Türkiye’den katılacak olan 12 galeri arasında ise artSümer, Dirimart, Galerist, Galeri Nev, Galeri Zilberman, Pi Artworks, Pilot, Rampa, Sanatorium ve x-ist gibi geçen yıl da katılmış galerilerin yanı sıra Öktem&Aykut and The Empire Project gibi yeni galeriler de fuardaki yerlerini alacaklar.