Döviz kurunda heyecan sürüyor. “Dolar 2 TL olur mu?” sorusunu Merkez Bankası cevapladı. Piyasaya müdahale ederek döviz sepetini 2.22 TL’de tuttu. Buna karşılık gösterge tahvil faizi tekrar yüzde 8,3’ye tırmandı.
Mayıs sanayi üretimi açıklandı. Piyasa toplam endeksin yüzde 4 artmasını öngörüyordu. Gerçekleşme yüzde 2’de kaldı. Hazirandan itibaren devreye Gezi olaylarının etkisi de giriyor. Büyüme için kötü haberdir.
BETAM’ın araştırması
İstanbul’a yeni bir havaalanı gerekli miydi? İhalesini büyük tantana ile gerçekleştiren hükümet doğal olarak evet diyor. İktisatçılar arasında Yeşilköy’de kapasite artırımına gidilmesini daha akılcı bulanlar var.
Bu konuda BETAM’ın önemli bir araştırması yayınlandı (betam.bahcesehir.edu.tr). Seyfettin Gürsel ve Tuba Doru-Delibaşı hazırlamış. Başlığı şöyle: “Mega Havalimanının Kaderi Büyümeye Bağlı”.
Kullandıkları modelin belirleyicilerinden biri Türkiye’nin ortalama büyüme hızı. İyimser büyüme varsayımları altında hedeflenen kapasiteye ulaşılıyor. Böylece proje sahipleri kâr ediyor. Aksi hâlde kapasite boş kalıyor. Proje zarar ediyor.
Bu kadar arazi...
Araştırma çok yararlı bilgiler içeriyor. Karşılaştırmayı yolcu trafiği açısından dünyanın en büyük havaalanı Atlanta Hartfield Johnson ile yapıyor. İşletme gelir ve giderlerini de ayrıntılı şekilde hesaplıyor.
Bir nokta ilgimi çekti. Atatürk Havaalanı 45 milyon yolcuya 1.178 hektar alanda, Atlanta 100 milyon yolcuya 1.900 hektar alanda hizmet veriyor. Yenisinin hedefi 150 milyon yolcu; yani azami 3.500 hektar yeterli duruyor.
Halbuki yeni havaalanı 7.400 hektar üzerinde planlanıyor. Arada 3.900 hektar fark var. Araştırma şu ifade ile bitiyor: “Aradaki 3900 hektarın neden tahsis edildiğinin ayrıca açıklanması yararlı olur.” Sanırım cevabını sizin hayal gücünüze bırakabilirim.
Mega havaalanı gerçekçi mi?
Haberin Devamı