Kur tahmini nasıl tutar?

Haberin Devamı

Fed’in “statükoya devam” kararının yol açtığı piyasa coşkusu kalıcı olmadı. Adeta saman alevi gibi hemen sönüverdi. Yerini başka tedirginlik ve korkular aldı. Anlaşılan bu balonun da patlama zamanının geldiği düşüncesi yaygınlaşıyor.

Merkel üçüncü seçimini kazandı. Oy oranındaki artış seçmenden güçlü destek aldığını gösteriyor. Euro bölgesinde kritik reformlar için ciddi adımların önünden önemli bir engel kalktı. Ekonomik toparlanma hızlanabilir. Türkiye için iyi haberdir.

Dolar 2 TL

TL’de değer kaybı beni yakından ilgilendiriyor. Geri planda Ekodiyalog ekibinin 2013 tahminleri var. Aralık sonunda CNBC-e’de Servet Yıldırım’ın programında açıklıyoruz. Yılbaşında köşemde yayınlıyorum. Kesip saklamanızı tavsiye ediyorum.

Doları yıl sonunda 2 TL öngördüm. Diğerleri 1.80-1.85 TL bandında kaldı. “Asaf, uçtun gene!” dendi. Fakat eylülde 2.08 TL’ye zıplayınca hatırlandım. Kıskanıp “bozuk saat günde iki kez doğruyu gösterir” rivayeti çıkaran da olmuş.

Dalgalı kur rejiminde nokta tahmin yapmak yanlıştır. Adı üstünde; kur dalgalanıyor. Amacım TL’nin bu yıl değer kaybedeceğini vurgulamaktı. 2 TL kritik duygusal eşiklerin aşılacağını ifade ediyordu. Haklı çıktım.

Başçı’nın tahmini

Kur zirve yaparken Başkan Başçı’nın 1.92 TL’den söz etmesi nokta kur tahmini tartışmasını canlandırdı. Yeni para politikasından rahatsız olan “sıcak para korosu” Başçı’ya ağır eleştiriler yöneltti. Vahim hata olarak niteledi.

O günün ortamına bakalım. Piyasayı tam bir “kur isterisi” sarmış. Medyada gerçek dışı sayılar seslendiriliyor (dolar 2.20 olur!). Böyle anlarda Merkez Bankası’nın piyasayı ve vatandaşı uyarması olağandır. Hatta görevidir.

Başçı o gün imkânsız duran değeri neden verdi? “Aman dikkat edin, gaza gelmeyin” mesajını güçlendirmek istedi. Böylece dikkatleri kurun yönüne çekti. Nitekim hesabı doğru çıktı. Kur kısa sürede dediği düzeye yaklaştı. Eleştirenleri mahcup etti.

DİĞER YENİ YAZILAR