Yıl sonuna kadar İMKB 80 bin olur mu?

Haberin Devamı

Yıl sonuna 16 iş günü kaldı. Hemen herkes yılın “iyi” bitmesini bekliyor, arzu ediyor. Fon yöneticileri performanslarına bağlı “ikramiye” aldıklarından yıl kapanışı önemli. Yurtdışı iyi yılı iyi kapatmaya çalışırken Finansal Uçurum (Finacial Cliff) endişeleriyle zorlanıyor. Bizim piyasalarımız için böylesi bir endişe yok. Her ne kadar Suriye cephesinden sıcak haberler gelmeye devam ediyor olsa da bu mesele zaten “hiç fiyatlanmamıştı”.

Görünen o ki yıl başından bu yana yaşananlara bakıldığında İMKB yılın en çok kazandıran borsası ya da ilk üçtekilerden birisi olacak. Geçtiğimiz haftayı İMKB 100 endeksi TL bazında, tarihi yüksek seviyesinden kapandı. Ancak nominal TL bazında yeni rekor kırılmış olsa da, dolar bazında rekorlardan halen daha çok uzaktayız! Diyebilirsiniz ki “bizim paramız TL ve TL bazındaki endeks de yukarı çıktıkça paramız artıyor ve rekorlar da bize yarıyor.” Haksız sayılmazsınız. Ancak olaya borsanın yüzde 65 küsurunu elinde bulunduran; ve aslında borsaya “yön verdiği” düşünülen yabancılar açısından (yani dolar bazında) baktığımızda rekorlara daha var .

Dolar bazında İMKB’nin rekoru 5.10 dolar! Geçtiğimiz Cuma günkü kapanışımız ise 4.26 dolar. Dolar bazındaki rekor için daha gidilecek; en azından yüzde 19.7’lik yol var!

Peki bu “yıl sonuna kadar” dolar bazında yeni rekor kırılır mı?

Bunun için sadece hisse senetlerinin fiyatlarının yükselmesi yeterli değil. Dolar/TL kurlarının da düşmesi, yani TL’nin değerlenmesi gerekir. Merkez Bankası’nın (MB) son açıkladığı Reel Efektif Döviz Kuru endeksi 119.21. Para politikası gereği MB 120-125 arasında MB bazı önlemler alacağını açıklamıştı. 130’un üzerinde ise topyekûn bir harekât başlatacak. “Alarm seviyesine” yaklaşılmışken TL’nin daha fazla değerlenmesi ihtimali düşüyor. Buna bir de HSBC’nin TL’yi “dünyanın en pahallı parası” ilân etmesini de eklersek...

Öte yandan cari politika faiz seviyesi itibariyle gösterge bono bileşik faizlerinde inilecek seviyelere neredeyse gelindi. 5.55 bana göre dip seviyeleri olacak. Hafta içinde 5.66 görüldü ve haftalık kapanış 5.76’dan oldu. Faiz genel seviyesinin daha fazla aşağı inmemesi durumunda İMKB’nin lokomotifi bankacılık sektöründe de daha fazla (en azından faiz düşüşleriyle açıklanan) kazanım ihtimali azalacak. Yine de son günlerde borsadaki yükselişlere bakıldığında, İMKB’nin sanki gidecek biraz daha yolu var gibi. Hele ki ortada ciddi satıcı olmayınca!

Yine de dolar bazında yeni rekor ihtimali az! Ancak İMKB için 4.50 dolar seviyesi yakın vadedeki bir hedef olarak karşımıza çıkıyor. Bu da aslında TL bazında yeni rekor demek!

Dolar/TL kurunu 1.79 alacak olur isek 4.5 dolar hedefi 80.550’ye denk geliyor. Bu seviye dolar/TL kurlarının seyrine göre farklılık gösterebilir. Kurlardaki değişikliklere göre 4.50 dolar seviyesini esas alarak, sizler de İMKB’nin nereye kadar çıkabileceğini hesaplayabilirsiniz.

9 Ocak’ta görülen 2.62 dolar seviyesini baz alır ve 4.50 dolar seviyesi de bu yıl içinde görülecek olur ise İMKB’nin bu yılki dolar bazındaki getirisi yüzde 72’yi aşacak. Bu da İMKB’yi büyük olasılıkla bu yıl getiri bazında dünya şampiyonu yapacak!

DİĞER YENİ YAZILAR